Türkiyenin Tercihi: Mükemmel Kıvam ve Tadıyla Mercimek Çorbası Tarifi

Mercimek çorbası, Türk mutfağının zengin çorba kültüründe yeri tartışmasız ilk sıralarda yer alıyor

TURİZMİN SESİ


Türk evlerinin sıcacık mutfaklarında en sık pişirilen çorbalardan! Evet, doğru tahmin: Mercimek çorbası! Besleyici ve doyurucu olmasının yanı sıra hem her bütçeye uyabilecek ekonomik özelliği hem de farklı damak tatlarına hitap edebilecek lezzeti sayesinde mercimek çorbası tarifi, Türk mutfağının zengin çorba kültüründe yeri tartışmasız ilk sıralarda!

Az malzemeyle ortaya lezzetli bir çorba çıkarmak isteyenler için sıcacık, dumanı tüten bir çözüm! Ayrıca, mevsim sebzeleriyle aromasını zenginleştirerek mercimek çorbası yapımı mümkün. Dilerseniz et sularıyla da mercimek çorbası çeşitleri hazırlayabilirsiniz. Ana malzeme mercimeğe ek olarak kalan diğer ürünleri tamamen zevkinize ve mutfaktaki malzemelerinize göre şekillendirebilirsiniz.

Dünyanın en çok takip edilen Türkçe yemek tarifleri sitesi Nefis Yemek Tarifleri mercimek çorbası tarifi resimli ve videolu anlatımıyla, tam ölçülü malzemeleriyle oldukça seviliyor; öyle ki bu leziz ve her denemede en iyi sonucu veren çorba, tam 65 bin kişinin tarif defterinde kayıtlı!

Peki, meşhur mercimek çorbası nasıl yapılıyor? Her pişirmede aynı lezzeti yakalayabilmek için mercimek çorbası malzemeleri nelerdir? Düdüklüde pişer mi? İşte, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı alt başlıklarda püf noktalarıyla sizi bekliyor, bu bilgileri kaçırmayın!

Tam Kıvamında Lezzet İçin: Mercimek Çorbası Malzemeleri Nelerdir?

Mercimek çorbası malzemeleri, kırmızı mercimek haricinde, sizin damak zevkinize veya mutfağınızdaki mevcut malzemelerinize göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, orijinalinde yani bizim kullandığımız malzemeleri merak ediyorsanız hemen listeleyerek açıklayalım.

Detaylı malzeme ölçüleri için lütfen Nefis Yemek Tarifleri mercimek çorbası tarifi sayfasını ziyaret ediniz:

Malzemeler:

  • Kırmızı mercimek
  • Soğan
  • Un
  • Havuç
  • Biber veya domates salçası (arzuya göre)
  • Tuz, karabiber
  • Kimyon
  • Su
  • Sıvı yağ

Sos İçin:

  • Tereyağı
  • Toz kırmızı biber

Her Denemede Nefis Sonuçlar Veren Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Türkiye’nin ev mutfağında en sık pişirilen mercimek çorbası tarifi huzurlarınızda! Püf noktalarıyla mercimek çorbası yapımı, sizi lezzetli sonuçlara götürecek adımlar hemen şimdi sizlerle!

Detaylı bilgi için: Mercimek Çorbası Tarifi

  • Mercimek çorbası yapımında ilk püf noktası mercimeklerin güzelce sudan geçirilmesidir. Kırmızı mercimekleri temiz su çıkana dek yıkadıktan sonra suyunu süzüp pişirmek üzere bekletebilir; bu esnada diğer adımları gerçekleştirebilirsiniz.
  • Soğan, mercimek çorbasına lezzet verir. Arzuya göre eklenmeyebilir; fakat güzelce sıvı yağ eşliğinde kavrulduğunda gerçek mercimek çorbası lezzetini elde edersiniz. Eğer blenderdan geçirecekseniz büyük, geçirmeyecekseniz küçük yemeklik doğrayabilirsiniz.
  • Soğanın rengi döndükten sonra unu da kokusu çıkana kadar kavurmak gerekir. Keza salçayı ekledikten sonra da iyice kavurmak önemlidir.Bu adım da mercimek çorbasının lezzetinde belirleyici etkendir.
  • Dilerseniz mercimek çorbasına bu aşamada küçük doğranmış havuç da ekleyebilir; ardından kırmızı mercimekleri de ilave edebilirsiniz.
  • Su ilave ederken dilerseniz et, kemik veya tavuk suyunu içme suyu ile karıştırarak; dilerseniz sadece su da ekleyebilirsiniz.
  • Kırmızı mercimek ve havuçların iyice yumuşayıp çorbanın kıvam almış olması artık piştiği anlamına gelir.
  • Dilerseniz çorbayı bu haliyle servis edebilir; süzgeçten geçirebilir veya dilerseniz blenderla pürüzsüz kıvama getirebilirsiniz.
  • Mercimek çorbasının lezzet tamamlayıcı bir parça limon ve tereyağında kırmızı biberli sosudur. Tereyağını kızdırıp kırmızı biber ekledikten sonra servis ederken kaselere ilave edebilirsiniz. Afiyet şifa olsun!,

Peki, Mercimek Çorbası Düdüklüde Ne Kadar Sürede Pişer?

Mercimek çorbası eğer tercih edilirse klasik tencerede değil düdüklüde de pişirilebilir. Böylece zamandan tasarruf etmeniz mümkün. Kırmızı mercimek çorbası normal şartlarda tencere içinde yaklaşık 30 dakikada pişer. Ancak bu süre düdüklü tencerede su kaynadıktan sonra 15-20 dakika gibi bir süreye düşecektir.

Her Yaş İçin Besleyici ve Doyurucu Mercimek Çorbası Kaç Kalori?

Lif kaynağı, uzun süre tok tutan özelliğiyle besleyici, içine eklenen mevsim sebzeleriyle de bol vitaminli, leziz bir başlangıç olan mercimek çorbası kaç kalori?

Mercimek çorbası, 1 kasesinde yaklaşık olarak 140 kalori içerir. Un, tuz ve yağ oranını minimum düzeye indirip üzerine tereyağlı sos eklemez ve et, tavuk suyu yerine sade içme suyu tercih ederseniz kalori miktarını daha fa düşürebilirsiniz.

Diyet beslenmesinde akşam yemeği için bol salata eşliğinde tercih edilebilecek mercimek çorbası yaz kış her yaştan pek damak zevkine uyabileceği lezzeti; malzemelerinin ekonomik oluşuyla farklı bütçelere uyması yönünden Türk mutfağının en sevilen çorbaları arasında yer alır.

Sıcacık Lezzetiyle Uzun Süre Tok Tutan Mercimek Çorbası Faydaları Nelerdir?

  • Kırmızı mercimek çorbası yüksek oranda lif içerdiği için bağırsaklarınızı yumuşatır ve ayrıca sizi uzun süre tok tutar. Soğuk kış aylarında hastalıklara karşı enerji verir.
  • İnsülin ve kan şekerini dengeleyici özelliği sayesinde şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Bu aşamada patates ve havuç ilavesi yapılmaması tercih edilir.
  • Az yağlı ve az tuzlu hazırlandığında tansiyon hastaları için de tüketilebilir bir çorbadır. Çünkü kırmızı mercimek çorbasında potasyum miktarı fazladır.
  • Demir eksikliği ve kansızlık problemleri yaşayanlar bol bol et suyuna kırmızı mercimek çorbası tüketebilir. Kırmızı mercimek, yüksek oranda demir ve folik asit içerir.
  • Diyet sürecinde, kilo kontrolü sağlayanlar için mercimek çorbası ideal bir seçimdir. Uzun süre tok tutan, bağırsakları çalıştıran bir çorbadır. Bol limonla, yağsız ve az tuzlu tüketilebilir. Zayıflama sürecinde besin dengesini sağlamak adına yanında bol yeşillikli bir mevsim salatası da eklenmelidir.