Türkiye'de Turizm Stratejileri

Turizm işletmeleri ve içinde yaşadıkları ülkelerin yönetimleri dünya pazarında yerlerini koruyabilmek için rekabete dayalı bir piyasada sürekli olarak güçlü stratejiler izlemek zorundadır

TURİZMİN SESİ- Cemal AKIN

Bu stratejilerin yürütülmesinde ülke imkânları, turizm hedefleri  ile ilişkili olmalı ve turizm pazarı iyi analiz edilmelidir. Türkiye'nin turizm potansiyeli bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden biri durumunda  ve  turizmimizin çeşitlendirilmesi  bakımından gösterilen çabalarla rakiplerini geride bırakarak “En Fazla Turist Ağırlayan Ülkeler” sıralamasında 6’ncı sırada yer almıştır.Çok zengin kültürel ve tarihi bir mirasa sahip Türkiye'nin, eşsiz doğal güzellikleriyle birlikte değerlendirildiğinde, turizm potansiyeli bakımından dünyanın en önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Bölgemizdeki siyasi krizlere rağmen Türkiye turizmde yükselmeye devam  ettiği bir dönemde  terör olayları nedeniyle  yeni ve acil stratejiler  uygulaması  gerekmektedir.

Strateji Önerilerim;
1-Yabancı turistler tarafından güvenli bir ülke olarak algılanması için,  uçak ve  otobüs yolculuklarında  zorunlu  hayat sigortası  kanun kapsamında bulunmaktadır. Otellerde konaklama yapacak olanların da hayat sigortaları vardır. Seyahat acentaları  yurt dışı tanıtımlarında bu konuyu çok güzel  işleyebilmelidir.  TÜRSAB gelecek olan yabancı turistin  sigortalanması ile ilgili açıklama veya yeni bir strayeji  geliştirmelidir. 
 
2-Bütünsel olarak dünyanın ilgisini  çekecek bir turizm projesi  zorunludur.  Hükümetimizin daha ciddi bir yaklaşımla Türkiye için "GELECEK 50 YILIN PROJESİ” ne damga vuracak  bir hamle, bir strateji  veya bir proje hazırlamalıdır.  Turizmi 12 aya yaymalı ve  Uluslararası turizm arenasında markalaşmak  için  alternatif  turizm  çeşitlerini, ön plana çıkarılmalıdır. Alternatif çeşitlilik  içeren,Turizmden  tarıma, sanayiden ekonomiye, spordan eğitime,kongreden sanata  ve  sağlığa kadar geniş  kapsamalı olmalıdır.
 
3-Türkiye  sağlık turizminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almaktadır. Türkiye  için dünyanın her ülkesinde yapacağı sağlık turizmi kapsamı dahilinde devlet hastanelerimizde tedavi, ameliyat ve estetik ameliyatlarında doping  bir indirim uygulaması projesinin hazırlanması, özel hastanelerin de yapacağı tedavilerde uygulayabilecekleri  indirim oranlarının belirlemesi  faydalı olacaktır.
 
4-Dünya engelliler haftası 10-16 Mayıs tarihleri arasında ve 3 Aralık Dünya Engelliler günü olması nedeniyle, her yıl aynı tarihte ülkemize gelecek yabancı  engellilerin 1 ile 3 gün arasında ücretsiz sağlık hizmetlerinin  devlet tarafından yapılırsa  yararlı olacaktır.(bu kişilerin 10 ve 30 gün konaklayacaklarını düşünerek plan yapmalıdır) Birleşmiş Milletlere ve Avrupa ülkeleri engelli vakıflarına  bildirilmelidir. (HEDEF 2 MİLYON KİŞİ VE 20 MİLYAR DOLAR GELİR)
 
5- Gençlik turizmi kapsamı dahilinde, dünyada sayıları 300 milyonu bulan ve 320 milyar dolarlık gelir yaratan 7 ile 27 yaş grubu arasındaki ‘genç turisti’ çekmek için ülkeler ve şehirler birbirleri ile rekabet  etmektedir. (TÜRSAB) ‘Gençlik Turizmi 2015 Raporu’na göre,  Türkiye’ye gelen yabancı  genç turistin sayısı  8.5 milyondur. Bu nedenle gençlik turizmine daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor.Turizm yatırımcılarının gençlik turizminin önemini kavrayıp bu yönde yatırımlarına yön vermesi gerekiyor.Türkiyede gerçekleştirilen yurt içi seyahatinin %25 ini 7-25 yaş arası gençler oluşturuyor.
a-Gençlere yönelik  kamplar, okul gezileri, yaz okulları, gönüllü çalışma kampları, gençlik şölen ve festivaller  eko turizm içerikli  doğa ile bütünleşen köy kültürünün  özendirilmesi, risk içermeyen 18 yaş altında gençlerin,  turizim alt yapıları tamamlanmış ve denetlenmiş kurumların tanıtımı yapılmalıdır. 
b- Sosyal medyayı çok yoğun ve etkin kullandıkları için tanıtıma büyük katkı sağlıyorlar. Seyahat ile ilgili değerlendirmelerini  online mecralarda paylaşıyorlar. (yerli ve yabancı turist ağırlayan her kurum gençlik turizmi için alt yapısını güçlendirmelidir.)
c-Gençlik Spor il Müdürlükleri yönetimindeki kompleksler, gençlik kamp aktiviteleri,  yabancı genç turisler  için  değerlendirilmesi, tanıtılması  katlı sağlayacaktır.
d-Devlet destekli  her gençlik proje  yatırımı Avrupa ve Arap turistlerinin ilgisini  çekebilecek kapasitede olmalıdır. Her ile aktivitelerle dolu bir Gençlik parkı yapılmalıdır. İçinde aquapark, toplu koşuların, maraton  koşularının düzenlenebileceği,  bisiklet müsabakaları, macera parkurları çamur banyoları ve binlerce çocuğu ağırlayabilecek büyüklükte düşünülmelidir.
e- Kamp Karavan olarak doğal güzelliklere sahip kıyılarda, gençlere yönelik doğal değerleri koruyarak kamp yapma olanağı yaratılmalıdır.
 
6-Ebeveynleri ile gelen  0-12 yaş çocuklar, konaklama,müze, ören yerleri ve fuarlar ücretsiz olmalıdır.
 
7-Turizmin gelişmesinde yerel yöneticilere ciddi görevler düşmektedir. Bu konuda kamu ve özel  sektör bilinçlendirilmelidir. Düzenlenmekte olan  kültürel etkinlikler, fuar ve sempozyumlar yeterli olmamaktadır.  Uluslararası  tanıtımlarda özellikle yurdumuzda, bölgelerimizde  tatil ve yatırım yapacak zengin Arap  körfez ülkelerini gözardı etmeden,programlar hazırlanmalıdır.
 
8-Turizm marka olabilmesi için turizme yönelik fiziki ve sosyal altyapı imkânlarının geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası tanıtım, turizm eğitimi ve imaj sorunlarına öncelik verilmesi gerekmektedir.
Turizme yön veren ve turizmden para kazanan tüm kurum ve kuruluşlardaki kişilerin, bu bilinçle hareket etmeleri sağlanmalıdır.  Bunun için özellikle potansiyeli olan alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Alternatif turizm çeşitlerini sunabilecek potansiyele sahip  bütün iller kapsamlı bir turizm envanteri ile  il turizm rehberlerini  üç veya dört dilde hazırlamalıdırlar. (Almanca,İngilizce,Arapça ve Türkçe)
 
9- Dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik krizler, terör olayları ve doğal afetler, yurdumuza gelen ziyaretçi sayısını doğrudan ya da dolaylı etkilese bile alternatif pazarlar her zaman bulunmaktadır.Turizm ve seyahat acentalarının ilimiz turizm envanteri kapsamı dahilinde 7-10-15 ve 20 şer gece konaklamalı  seyahat turlarını yurt dışında tanıtmalıdırlar.
 
10- Kalkınma Ajansları veya diğer devlet kurumları tarafından sağlanacak mali destek şartlarını, turizm yatırımcıları için, sağlayacağı kolaylıkları açık ve net olarak pratik çözümlerle açıklamalıdır. Örneğin 2016 24-29 Nisan tarihleri arasında Dubai'de açılacak olan dünyanın en büyük fuarlarından biri olan (Dubai Arabian Travel Market 2016 (ATM) katılımcıları için sağlanacak kolaylıklar ve şartlar şunlardır gibi) Hedef yurt dışı fuarlara daha güçlü katılım sağlamaktır.
 
11-Ulaşım, çevre, sağlık, hijyen  ve güvenlik  sorunları turizme vurulan en büyük darbedir.
Sorunsuz ve sürdürülebilir turizm için çevre bilinci geliştirilmelidir.Her turistin dil, din, yaşam biçimi gibi kültürel değerlerine sonsuz saygı duyulmalıdır. Kısacası  her ortam, her çevre temiz ve güven dolu olmalıdır. Turizm potansiyelinin bilinçli olarak kullanılması ve  turist akımının sağlanması için; hava, kara ve deniz yolu özellikle  havayolu ulaştırmacılığı büyük önem taşımaktadır.
Yıllardır yapımı devam eden havayolları projelerinin  bitirilmesi için hükümetimiz azami gayret göstermelidir.
 
12-Çarpık yapılaşmayı önlemek,  yeni nesillere temiz bir gelecek ve ortam yaralatabilmek için herkesin duyarlı ve titiz bir program çerçevesinde çalışması gerekmektedir.  Deforme olamamış kalan yeşil alanlar,  sahil  şeridi, alt yapı projesi, belediye ve üniversitemizin görüşleri çerçevesinde, bir bütün olarak değerlendirilip, doğal güzelliklerin korunarak çevre kirliliğine, gürültü ve görüntü kirliliğine son verecek plan ve projeler yapılmalıdır.
 
13-KDV oranları bütün yıldızlı otellerde yiyecek  içecek konaklama dahil %8 olmalıdır. Çöp,  tabela- reklam vergileri, su ve elektrik  fiyatlarında somut ve özel bir indirime tabi tutulmalı veya önümüzdeki  5 yıl için açıklamalar daha net olmalıdır. Bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. Her belediye hesabına geldiği gibi  yorumluyor. Kanun kapsamında turizm için acil  kararlar alınmalıdır.
 
14-Turizm  tanıtım stratejileri geliştirilerek güçlendirilmelidir Bu stratejiler, tanıtım, enformasyon, reklam, propaganda ve lobi teknikleri   kusursuz uygulanabilmelidir.
 
15-İç turizmin hareketliliği için, emekli, memur  ve çalışanlara devlet uzun vadeli kredi açmalı, hayatında hiç tatil yapmayanlar için sosyal fonlar kullanılmalı, özel sektör de bir miktar fedakarlık yapıp, devlet büyüklerimiz  yurt dışında tatilini  geçirmek isteyenlere  yurt içinde  tatillerini yapmalarını önermeli , net  avantajlar sunulmalıdır.