TÜRKİYE’DE KANOLA ÜRETİMİ ARTTI

Özyurt,5 sene sonra kanola tüketiminin ayçiçeği yağı tüketiminin yarısı kadar olacağına inanıyoruz

TURİZMİN SESİ


14 çeşit ürünü ile Türkiye'nin en güçlü sıvı yağ portföyüne sahip firma olan Aymar, sektörde yaşanan dışa bağımlılığı önlemek ve geçtiğimiz sene yaşadığımız gıda krizine karşı, çiftçiye, sanayiciye ve tüketiciye çözüm olarak kanolayı sundu. Kanolaya yaklaşık olarak 5 milyon dolar yatırım yapan Aymar'ın öncü çalışmaları sonucunda, bu sene Türkiye'de kanola üretimi geçen seneye oranla yüzde 300, tüketimi ise yüzde 500 arttı.

Aymar İcra Kurulu Başkanı Nihat Özyurt, sadece ekonomik olduğu için değil sağlık ve lezzet açısından da dünyada tercih edilen, ülkemizde de Türk Kalp Vakfı'nın desteklediği kanola yağının üretiminin, önümüzdeki sene yurt genelinde daha fazla artacağına, 5 sene sonra ise ayçiçeği yağını geçeceğine inandığını belirtti. Özyurt “Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nden edindiğimiz verilere göre, geçen sene kanola tüketimi 20 bin ton iken bu sene 104 bin tona yükseldi. 104 bin tonun ise yüzde 40'ı Aymar'a ait” dedi.

Kanola yağını üretmeye 2007 yılının sonlarında başlayan Aymar, yaptığı yatırımlara paralel olarak, sadece fiyat avantajı olduğu için değil, sağlık ve lezzet açısından da kanola yağının önemi ve dünyadaki kullanımı hakkında tüketiciyi bilgilendirmek için iletişim çalışmalarına başladı. 2008 yılının Nisan ayında petrol fiyatlarının artması ve biyodizele yöneliş sonucunda dünyada meydana gelen ve ülkemizde de sıvı yağ alanında yaşanan krizi aşmak ve ülkenin içinde bulunduğu dışa bağımlılığı önlemek amacıyla, sektöre çözüm önerisi olarak kanolayı sunan Aymar, Türkiye'de kanola yağının tanınması konusunda öncü oldu.

Kanola yağını, toplumsal özelliği olan önemli bir konu olduğunu belirten Aymar İcra Kurulu Başkanı Nihat Özyurt, marka olarak üstlendikleri misyon ve bu doğrultuda yaptıkları çalışmalarının sonucunu almaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi. “ Kanolanın bizim için önemli olmasının birçok nedeni var. Kanola, Türkiye'nin her yöresinde, her türlü iklim şartında yetişebilen özel bir bitki. Yılda iki kez hasat yapılabildiği için hem çiftçinin hem de sanayicinin yüzünü güldürüyor. Diğer sıvı yağlara oranla ekonomik olmasının yanında, sağlıklı bir yağ ve Türk Kalp Vakfı tarafından destekleniyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı kanola yağına bir buçuk sene içinde ciddi yatırımlar yaptık. Ve elimizdeki rakamlar bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) verilerine göre, dünyada kanola yağı üretimi 2002'de 12.2 milyon ton iken, 2008'de 20 milyon ton oldu. Yani 2007'ye oranla yüzde 50 oranında bir artış var. Türkiye'de ise 1998-2008 arası 10 yıllık dönemde ayçiçeği yağı tüketimi yüzde 22 artmış iken, kanola tüketimi yüzde 5200 arttı. Ve 2008'de mısır yağı 91 bin ton tüketilirken kanola yağı 104 bin ton tüketilerek, kanola tüketimi ilk kez mısır yağı tüketimini geçti. Geçen sene kanola tüketimi 20 bin ton iken bu sene 104 bin ton tüketildi. 104 bin tonun yüzde 40'ı Aymar'a ait. Bu rakamın önümüzdeki sene yüzde 50'ye çıkacağına inanıyoruz.

Türkiye'de yağlı tohum üretimine gelince, yurt içinde üretilen ithal rakamlar dahil olarak, 2007'de 28 bin ton yağlı tohum üretilmiş iken 2008'de bu rakam 82 bin tona çıktı. 2007'de 94 bin ton olan sıvı yağ ihracatı ise 2008'de 265 bin tona çıktı. Bu rakamlar bize, yavaş yavaş dışa bağımlılığı azaltıp, hatta sıvı yağ ihraç edebilen bir ülke haline gelebileceğimizi ve Aymar olarak sıvı yağ konusunda yurt dışına bağımlılığın azalması için sektöre önerdiğimiz kanola yağının başarıya ulaşmış olduğunu gösteriyor. Ayçiçeği ithalatı da 596 bin tondan 456 bin tona düştü. Bu da, ayçiçeği yağı tüketen kesimin, kanola yağı tüketmeye başladığı anlamına geliyor.