TURİZMİN SESİ
TSMD (Türk Serbest Mimarlar Derneği), Mimarlık ortamının birçok paydaşını bir araya getirecek, ama daha da önemlisi mimarlık mesleğinin toplumsal alanda tanınmasına, saygı görmesine zemin oluşturacak, toplumda mimarlık bilincini geliştirecek ve aynı zamanda da bir kaynak arşiv oluşturacak merkezin/müzenin kurulması için öncülük yapıyor.
İlerde daha geniş etkinlik tabanlı bir Merkeze dönüşmesi beklenen bu projenin ilk ayağı olan bir ANKARA kenti maketi, Avrupa Birliği Merkezi Finans İhale Biriminin Açtığı Kültür ve Sanat Hibe programı fonu ile yapılacak. Maket TSMD'nin Kentpark AVM'de açılacak Mimarlık Merkezi'nde sergilenecek. Re-ACT kapsamında ayrıca; kent fotoğraf sergisi oluşturulacak, atölyeler düzenlenecek, yurt içinde ve yurt dışında paneller gerçekleştirilecek.
Re-ACT (Re-Reading Architecture As A Cultural Transformation - Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden (Yeniden) Okumak) Projesinin dün düzenlenen tanıtımında konuşan Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Yeşim Hatırlı, Türk Serbest Mimarlar Derneği, kuracağı mimarlık merkezinde sergilenmek üzere Türkiye'nin bu ölçekteki ilk kent maketini 10 ay içinde tamamlayacak. AB tarafından fonlanan Re-ACT projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan maket, zaman içinde Ankara'nın tüm yerleşik dokusunu anlatacak şekilde sürdürülebilir olacak dedi.
Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), imza attığı Re-ACT Pojesi ile Türkiye'de bir ilki Ankara'da gerçekleştiriyor. Re-ACT (Re-Reading Architecture As A Cultural Transformation-Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden (Yeniden) Okumak) Projesi, Türkiye'de modern bir model olarak ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Ankara'da gerçekleştirilecek.
AB destekliyor
TSMD'nin ortaya koyduğu proje ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Mimarlar Derneği 1927, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) ve DOCOMOMO'nun (Documentation and Conservation of Modern Movement) paydaşlıklarıyla hayata geçiriliyor. Proje finansmanının büyük bölümünü karşılayan AB'nin yanı sıra Almanya'dan BDA (Bund Deutscher Architekten) ve Hollanda'dan ARCAM (Amsterdam Centre for Architecture) ise Re-ACT'de proje ortağı olarak yer alıyorlar.
Mimarlık Merkezi kurulacak
Toplam bütçesi 166 bin Euro olarak öngörülen ve 15 ay sürecek olan Re-ACT'de, ilk etapta projenin sürdürülebilirlik hedefinde yer alan Mimarlık Merkezi, Kentpark AVM'de kurulacak. Mimarlık Merkezi'nde çok maksatlı salon, sergi alanı, toplantı salonu ve idari birimler yer alacak. TSMD dernek yönetim merkezini de içine alan Mimarlık Merkezi'ndeki sergi alanının ilk misafiri ise; Cumhuriyet Dönemi'nin ilk planlanmış modern kenti olan Ankara'nın, Ankara Kalesi ile Atakule arasında kalan ana aksı, Atatürk Bulvarı ve çevresindeki yapıları ele alacak olan dev maket olacak. Kale'den Kule'ye adı verilen bu makette, farklı dönemlere ait seçilmiş yapılar özellikle vurgulanacak.
Proje, Başkente turist çekecek
Sergi alanının bir diğer konuğu ise başkentin maketinin de kapsadığı kuzey-güney aksı ve Atatürk Bulvarı ve yakın çevresini kapsayan Kent Fotoğraf Sergisi olacak. Sergide başkentin bu ana aksının her iki cephesinin silueti farklı tekniklerle belgelenecek. AFSAD fotoğraf sanatçıları yürütücülüğünde farklı konu başlıkları ile düzenlenecek olan Re-ACT'de ayrıca Ankara'nın dev maketinin yapım süreci de tespit edilerek, kısa film olarak belgeselleştirilecek. Projede ayrıca mimarlık öğrencileri ve çocuklara yönelik atölyeler de kurulacak. Projenin, başkentliler kadar çok sayıda yerli ve yabancı turist de çekmesi bekleniyor.
Almanya ve Ankara'da ikiz paneller
Re-ACT kapsamında Almanya ve Ankara'da gerçekleştirilecek panellerde, ''East in West- Batıdaki Doğu West in East-Doğudaki Batı'' tartışılacak. Ayrıca bu kapsamda Kent Fotoğraf Sergisi ve maket yapım sürecini anlatan belgesel film de Almanya'ya taşınacak. Her aşaması web sitesi üzerinden takip edilebilecek olan Re-ACT'in bitimiyle birlikte, tüm süreci anlatan bir kitap, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanacak.
Ankara'nın dijital maketi bilgi verecek
Projede yer almamasına karşın, Mimarlık Merkezi/Müzesi'nde, Ankara'daki yapıların yer aldığı dijital bir veri tabanı oluşturulması planlanıyor.