Türkiye’nin ileri teknoloji endüstrisine hizmet edecek ilk test merkezi İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde kuruldu. İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesindeki hassas ölçme laboratuvarı ile Türkiye artık yerli ‘chip’ üretebilecek, 1,5 trilyon dolar büyüklüğündeki dünya elektronik pazarında artık “ben de varım” diyebilecek. Alanında dünyanın en güncel merkezleri arasında yer alan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, aynı zamanda beyin göçünü de durdurabilecek, hatta tersine döndürebilecek. İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı alt yapısı kullanılarak tamamen İTÜ mühendisleri tarafından geliştirilen yerli chip ise milli proje olan insansız hava aracı ANKA’da kullanılacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenin ardından hizmete açıldı. VLSI alanında Türkiye’de ilk adımları atan Prof. Dr. Duran Leblebici’nin adı verilen İTÜ VLSI LABs Duran Leblebici Ölçme Laboratuvarı’nın açılış töreni, basın toplantısı sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi ile Agilent Technologies ve SPARK arasında işbirliği sözleşmesinin imzalanmasının ardından gerçekleştirildi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyeleri ve İTÜ VLSI LABs kurucuları Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın ve Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel’in evsahipliği ve Agilent Technologies Başkan Yardımcısı, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Benoit Neel, SPARK Yönetim Kurulu Başkanı Aslıhan Yarkut ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen tören, devlet, akademi, bilim ve iş dünyasının yanı sıra yabancı üniversite ve şirket yetkililerini de buluşturdu.
“İTÜ’nün akademi ve bilim dünyasına son katkısı; İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı”
Açılış töreninde konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ’nün ulusal ve uluslararası platformlarda akademik ve bilim alanlarındaki katkılarını da vurgulayarak, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın önemine değindi. Prof. Dr. Karaca, “İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı ile, akademik açıdan daha nitelikli bilimsel araştırma ve yayınların yapılmasının önü açılmış oldu. Eğitim öğretim kalitesine doğrudan etki edecek olan bu proje, İTÜ’nün dünya çapındaki mevcut yüksek güvenilirlik ve saygınlığını daha da artıracaktır. Ayrıca bu durum, İTÜ’nün uluslararası bilim dünyasıyla entegrasyonunu da geliştirecektir. İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, İTÜ’nün bugüne kadar Türkiye’ye ve dünyaya birçok alanda yaptığı önemli katkılara bir yenisini daha ekleyecektir. Önümüzdeki süreçte, bugüne kadar ‘ilk FM yayını’, ‘ilk TV yayını’, ‘ilk tümleşik devre’ gibi ilklerde öncü olan İTÜ’nün, bu konulardaki bilimsel öncülüğünü sürdürmesi ve anılan stratejik teknolojiler için uluslararası bir cazibe merkezi haline gelmesi sağlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.
Ülke kalkındıran teknoloji: VLSI
Yüksek katma değerli VLSI teknolojisinin önemine değinen İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın da, “İstisnasız tüm sektörlerde her türlü üründe yer alan VLSI teknolojisi, tıptan uzay çalışmalarına, ev aletlerinden cep telefonlarına kadar çok geniş bir yelpazede binlerce çeşit üründe bulunuyor. Dolaylı katkılarının yanı sıra 1,5 trilyon dolarlık doğrudan bir pazar büyüklüğü söz konusu. Yüksek katma değerli VLSI teknolojisi; ülke kalkındırabilen boyutları ile ekonomik katkılarının yanı sıra ülkelere uluslararası arenada prestij sağlayan güç sağlayan bir teknoloji. Bugün ABD, Japonya, Almanya, Güney Kore gibi ülkeler, VLSI teknolojisi ile sıçrama yaratmış, önemli kazanımlar elde etmişlerdir” şeklinde konuştu.
İleri teknoloji konusunda ürün ve bilgi üretilebilmesi için; ‘tasarım’, ‘üretim’ ve ‘test olmak üzere üç temel sacayağına ihtiyaç duyulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın, “Tasarım yapabilecek gerekli bilgi birikimine ve yazılımlara sahip olmak, üretim sürecine erişebilir olmak ve ürünlerin ölçülebilmesi, test edilebilmesi, günümüzde ticari ve bilimsel yüksek performanslı elektronik ürünlerin geliştirilmesini mümkün kılıyor.
Kurmuş olduğumuz İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, Türkiye’de eksik olan test ayağını tamamlıyor. Yüksek performanslı hassas ve doğru ölçme olanağı sunacak İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı sayesinde Türkiye, artık kendi ileri teknolojisini üreterek, yüksek katma değerli 1,5 trilyon dolarlık dünya elektronik pazarına daha güçlü girebilecek. Türkiye, artık üretebileceği ileri teknolojileri ile 1,5 trilyon dolarlık pazarda payını yükseltecek” dedi.
Laboratuvarda yerli chip ANKA için üretildi
İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı ile Türkiye’de artık yerli ‘chip’ üretilebileceğini de belirten Yrd. Doç. Dr. Aksın, “Laboratuvarımız bu konuda ilk meyvesini verdi. Tamamen İTÜ’lü mühendisler tarafından ve İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı kullanılarak geliştirilen chip, Türkiye’nin insansız hava aracı ANKA’da kullanılmak üzere ASELSAN’a transfer ediliyor. Tasarımı bitti, transfer aşamasına geldi. Gerekli sertifikasyonun sağlanmasının ardından milli projemiz ANKA’da kullanılacak” açıklamasında bulundu.
Dünyanın en güncel, en iyi laboratuvarı
İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, alanında dünyanın bilinen en güncel, en iyi laboratuarlarından biri olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel, “İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı; 2013 yılı itibari ile dünyanın en hassas ve en doğru ölçümlerini yapan cihazlarla kuruldu. M.I.T., Stanford, U.C. Berkeley, U.C.L.A. gibi çok önemli üniversitelerde, bu tür kabiliyetlere sahip benzer laboratuvarlar nadir de olsa var. Ancak İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı son derece güncel. Bilindiğim kadarıyla daha günceli yok” dedi. Yrd. Doç. Dr. Küyel, uluslararası arenada önemli üniversiteler ve şirketlerin işbirliği isteklerinin de, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın dünya çapındaki önemini ortaya koyan unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti. VLSI tasarımındaki dünyanın en büyük yazılım şirketlerinin, yıllık bedeli milyonlarca dolar tutan yazılımlarını İTÜ’ye sembolik bedellerle verdiklerine de dikkat çeken Türker Küyel, “Bu durum, İTÜ’de verilecek hizmete, eğitime ve mezun olacak öğrencilere olan uluslararası güveni de ortaya koyuyor” dedi
Beyin göçünü durduracak, tersine çevirecek
İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın, ekonomik katkılarının yanı sıra Türkiye’de yenilik içeren fikirlerin sayısını artırarak, bilimsel üretkenlik, patent sayısı ve kalite çıtasını da yukarı taşıyacağına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel, “Bu laboratuvarı; VLSI alanında 35 senenin üzerinde ABD iş tecrübesi sahip, 16 patente, onlarca konferans bildirisi ve makale ile uluslararası ödüle sahip bir kadro kurdu ve yönetiyor. Böyle bir laboratuvarın varlığı, böyle bir alt yapının olması; Türkiye’de dünya çapında araştırma geliştirme yapılmasına olanak sağlayacak. Yurtdışındaki araştırma ortamını İTÜ’de sağlandığımız için beyin göçünü engelleyecek hatta tersine çevirecek. Çünkü, ABD’deki ya da diğer ileri ülkelerdeki araştırma altyapısı artık İTÜ’de de var” diyerek, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın beyin göçünü tersine çevirmesine ilk örneklerin de; çalışma arkadaşı Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın ve kendisi olduğunu belirtti.
Türkiye’nin, zaten yakından takip ettikleri ve çok inandıkları bir ülke olduğunu belirten Agilent Technologies Başkan Yardımcısı, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Benoit Neel ise “Türkiye’de nitelikli bilim insanı var. Türkiye, gerekli ekonomik güç ve kabiliyete sahip bir ülke. Türkiye’nin, VLSI pazarına hızla gireceğine ve güçlü bir şekilde gelişeceğine olan inancımız tam. Bu noktada Agilent Technologies olarak, Türkiye’de VLSI teknolojisinin önündeki bu en önemli engelin kaldırılmasına katkıda bulunmaktan, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın sürdürülebilir olmasına destek olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın Agilent Technologies için önemli bir prestij kaynağı olduğunu da belirten Benoit Neel, “İTÜ gibi önemli bir üniversite ile işbirliği yapmaktan son derece memnunuz. Bu işbirliğimizin kalıcı olmasını istiyoruz. Bu laboratuvarın 10 sene sonra da güncel yetenekle ve kabiliyetle hizmet verebilmesi için işbirliğimizi geliştiriyoruz” açıklamasında bulundu.
Laboratuvarın güncelliği ve sürdürülebilirliği SPARK Kalibrasyon Merkezi güvencesinde
İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın sürdürülebilirliği ve devamlılığında Agilent Technologies ile birlikte önemli bir sorumluluk üstlenen SPARK Yönetim Kurulu Başkanı Aslıhan Yarkut da, “Türkiye’de bu konuda gerekli altyapı eksikliğini de yine biz gidermiş ve SPARK Kalibrasyon Merkezi’ni kurmuştuk. SPARK Kalibrasyon Merkezi, maddi açıdan da önemli ve büyük bir yatırım olması ile birlikte gerekli sisteme, teknolojiye, kalifiye işgücüne, bilgi birikimine ve güncelliğe sahip olarak, salt Türkiye’de değil, geniş bir coğrafyada hizmet verebilen yegane merkez konumunda.
Dünyanın en önemli sertifikalarına sahip, SPARK’ın teknolojik altyapı ve uzman personeli ile alanındaki köklü geçmişi ile SPARK Kalibrasyon Merkezi, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın sürdürülebilirliğini sağlamada en büyük gücümüz olacak” dedi. İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın, verecekleri bakım, onarım ve kalibrasyon destekleri ile yıllar boyunca güncel kalmasını, doğru ve hassas ölçüm yapmasını sağlayacaklarını belirten Aslıhan Yarkut, “Bununla birlikte bir uzman personelimiz, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nda tam zamanlı olarak hazır bulunacak. Agilent Technologies’te staj imkanı da sağlanacak işbirliği kapsamında; tez jürisinde de yer alacak Agilent uzmanları, öğrencilere seminerler verecekler, workshop’lar düzenlenecek” dedi.
Prof. Dr. Duran Leblebici hizmete açtı
Konuşmalar ve imza töreninin ardından İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, adını taşıdığı Prof. Dr. Duran Leblebici tarafından kesilen kurdele ile birlikte resmen hizmete açıldı. VLSI alanında Türkiye’de ilk adımları atan bilim dünyasının duayen ismi Prof. Dr. Duran Leblebici, bir zamanlar öğrencileri olan bilim insanları tarafından bu laboratuvarın kurulması ve kendi isminin verilmesinden ötürü duyduğu mutluluğu dile getirdi. Laboratuvar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Prof. Dr. Duran Leblebici tarafından kurdele kesilerek hizmete açıldı.
İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, Türkiye’nin ileri teknoloji geliştirme stratejileri ile uyumlu olarak, büyük oranda Kalkınma Bakanlığı ve kısmen Aselsan A.Ş. fonları ile hayata geçirildi. Türkiye’nin ileri teknoloji alanında önünü açacak olan laboratuvar, Dünya elektronik sanayinin test ve ölçme ihtiyacını karşılayan markaların başında gelen Agilent Technologies ve bu markanın Türkiye distribütörü SPARK Şirketler Grubu’nun, teknolojik ve lojistik desteği ile kuruldu. Bu destek çerçevesinde, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı ile Agilent Technologies ve Türkiye distribütörü SPARK arasında stratejik ortaklık mekanizması da geliştirildi.
Ülke kalkındıran teknoloji: VLSI
Binlerce transistörün tek bir chip üzerinde birleştirilmesiyle tümleşik devrelerin oluşturulmasını sağlayan VLSI (Very Large Scale Integration - Çok Geniş Ölçekli Tümleştirilmiş Devre) teknolojisi, yüksek katma değer yaratan elektronik ürünlerin üretiminin temelini oluşturuyor. VLSI teknolojisi, geçtiğimiz otuz yıllık süreç içerisinde ABD, Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerin kalkınmasındaki en önemli faktörlerden biri oldu. Bu teknoloji sayesinde ABD’nin önde gelen birçok şirketi, 10–20 yıllık bir büyüme sürecinin sonunda milyar dolarlık büyüklüklere ulaştı.
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı ile Türkiye kendi ileri teknolojisini geliştirebilecek, elektronik ürünlerini üretebilecek. Türkiye'nin bu kapsamdaki ilk laboratuvarı olma özelliğini taşıyan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın kadrosu, daha önce ABD’de benzer laboratuvarları kuran deneyimli Türk bilim adamlarından oluşuyor.
Uzaktan ölçüm yapabilecek, özgün teknolojiler geliştirilecek
Laboratuvarın en büyük faydalarından biri de Türkiye’de dışa bağımlılığı azaltan ileri teknolojinin üretilebilecek olması. Hassas ve doğru ölçüm hizmeti veren İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı ile özellikle mikro elektronik ve mikro dalga alanında faaliyet gösteren şirketlerin yüksek performanslı elektronik sistemlerinin üretimi konusunda yenilikçi projelere imza atması hedefleniyor. Ayrıca böyle bir laboratuvarın ülke içerisinde bulunması, ürünlerin test maliyetlerinin düşmesini sağlayacak. Bu sayede, yeni fikir ve ürünler için cesur adımların atılacağı Türkiye’de, Ar-Ge ve üretim maliyetleri azalarak, Türk şirketlerinin dünya çapındaki rekabet gücünün artması sağlanacak.
Kurulan laboratuvarın önemli bir diğer özelliği ise; kullanıcıların fiziksel olarak merkezde bulunmasına gerek olmadan, otomasyon yazılımı ve uzaktan erişim olanaklarının kullanımına olanak sağlayan “sanal laboratuvar işletme kavramı” ile kurgulanması.