TÜRKİYE “UZAY TURİZM” MERKEZİ OLACAK

2014'te 400 kişiyle başlayacak Uzay turizmi için Türkiye'nin merkez olma fırsatı var

TURİZMİN SESİ


Türk turizm sektöründe 1968 yılından bu yana ilklerin öncüsü olan VIP Turizm, Unique Travel Experience - VIP Luxury markası altında hizmet veren tatil programları çerçevesinde, seyahat tutkunlarının karşısına onları çok şaşırtacak bir destinasyonla çıkıyor. İspanyol zero2infinity şirketinin, 20 milyon Euro yatırımla Uzay'ın kapılarını herkese açacak olan projesinin; Türkiye, çevre ülkeler ve firmaların tanıtım imkanlarını yansıtacak medya temsilciliğini üstlenen VIP Turizm, 1 Ocak 2012'den itibaren başvuruları almaya başlıyor.

Bloon adı verilen özel tasarlanmış bir balonla yakın Yakın Uzay'a 4 saatlik bir yolculuğa çıkmak isteyenler, 110 bin Euro ödeyerek sıraya girecekler. VİP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu, ilk kez 2014'te havalanacak olan Bloon'la ilk yıl içinde 400 kişiyi Uzay'a taşımayı öngördüklerini belirterek, “Şimdiki hayalimiz, Bloon'u Konya ve Eskişehir gibi uçuşa uygun bir kentimizden havalandırmak” dedi. 30 Kasım 2011, İstanbul – 43 yıllık tarihinde Türk turizm sektörüne seyahat, etkinlik yönetimi ve teknoloji alanında önemli ilkleri kazandıran VIP Turizm, dünyada değişen tatil ve gezi anlayışını Türkiye'ye taşımak için çok önemli bir adım daha attı. Bu amaçla Unique Travel Experience programlarını geliştiren VIP Turizm, bu paketteki çok özel tatil seçeneklerine şimdi de 'Uzay'ı ekledi. İspanyol zero2infinity şirketinin toplam 20 milyon Euro'ya mal olacak Bloon Projesi'nin Türkiye ve yakın çevredeki 12 ülkede temsilciliğini üstlenen VIP, Uzay'a merak saran herkesi, dünyayı ayaklarının altına serecek bir yolculuğa davet ediyor.

Bloon'un ilk gerçek uçusu 2014'te
Bloon Projesi'nin lansmanı nedeniyle Edition Otel'de VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu ve zero2infinity'nin kurucusu ve CEO'su José Mariano López-Urdiales'in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Uzay'a seyahat etmenin kendisinin de bir çocukluk hayali olduğunu belirten Pirinçcioğlu, bu hayalini Bloon Projesi ile gerçekleştirecek olmaktan dolayı büyük heyecan duyduğunu söyledi. Ceylan Pirinçcioğlu, “İnsanoğlu her zaman Uzay'ı merak etmiş, tüm gizemi ve bilinmezlikleriyle onu keşfetmeyi arzu etmiştir. Bizler, Soğuk Savaş yıllarında ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan uzay yarışını film gibi izlemiş bir kuşağız. Bugüne kadar büyük devletlerin özel kişileri yollaması nedeniyle sadece azınlığa özel olan Uzay seyahatini, Bloon ile geniş kitlelere açıyoruz. VIP Turizm olarak turizm sektörüne yön veren ilklerimize bir yenisi eklemekten de büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Pirinçcioğlu, Bloon'la seyahat edecek konukların, Dünya ve evrenin buluştuğu noktada, Güneş'in ve yıldızların gece ve gündüz parladığını kendi gözleriyle göreceklerini vurguladı. Pirinçcioğlu, “Bloon Projesi'nin, dünyayı geniş açıyla görmek ve Uzay seyahatlerine örnek oluşturmak açısından oldukça önemli ve öncü bir proje olduğuna inanıyorum” dedi. Pirinçcioğlu'nun verdiği bilgiye göre, Bloon ile yolculuğa çıkmak isteyenlerin başvuruları 1 Ocak 2012'den itibaren alınmaya başlayacak. 110 bin Euro'luk bedelin 10 bin Euro'su peşin, geri kalan meblağ ise 2013 ve 2014 yıllarında iki eşit taksitte ödenecek.

2014 yılına kadar deneysel uçuşlarını devam ettirecek olan Bloon, ilk yolculuğuna bu tarihte çıkacak. İlk yıl içinde Bloon'un 100 kez havalanması ve 400 kişinin Uzay yolculuğuna çıkması hedefleniyor. Pirinçcioğlu, halen Madrid'ten havalanması planlanan Bloon'u, Konya ve Eskişehir gibi uçuşa uygun bir kentten havalandırmayı arzu ettiklerini vurguladı.

Uzay'ın kapıları herkese açılıyor…
zero2infinity'nin kurucusu ve CEO'su José Mariano López-Urdiales de Bloon'un doğuş hikayesini şöyle anlattı: “Bloon'un hikayesi, büyük ölçüde roketler, teleskoplar, balonlar ve diğer yükseltici ekipmanlarla geçen çocukluğuma ve babamın bir astrofizikçi olmasına dayanıyor. Uzay'ın mucizelerine doğrudan tanık olmam, bunları benim için daha da cazip hale getirdi. Ayrıca Uzay'ın sunabileceği deneyimleri dünyanın geri kalanına iletmek, onlarla paylaşmak için dayanılmaz bir istek duydum. 2000 yılında Şili'de Uzay yolculuğunu halka da sunabilmek için yollar arayan uluslararası, kültürlerarası bir gruba katıldım. En eski uçuş aracı olan balonu kullanarak, Uzay yolculuğunun en yükseklerde yaşanabilecek deneyimini hem fiziksel hem de insani anlamda sağlama konusundaki fikrimi ilk defa bu raporda anlattım. 9 yıllık ağır bir çalışma sonrasında ve neredeyse hiç umut yokken, bugün balonla uçmayı konuşacak noktaya geldik.”

Bloon'u “Yolcularına gezegenin eşi benzeri bulunmayan manzaralarını sunan ve bu süreçte bireylere, ailelere ve gruplara dünya çapında olağanüstü deneyimler ve keyif yaşamalarına olanak tanıyan sürdürülebilir, uygun maliyetli, ilham verici ve yükseklere çıkartan bir taşıt” olarak tanımlayan Jose, sözlerine şöyle devam etti: “Bloon'un içindeyken gezegen ile bir bütün oluyoruz. Bizim sunduğumuz uçuş deneyiminin, insanların uçuş deneyiminden beklentileri konusunda yeni bir kapı açacağına kesinlikle inanıyorum. Bu, A noktasından B noktasına gitmekten çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu bir deneyim; bir seyahat… Şu anda başka şirketlerle Uzay'a gitmek isteyenler 56 milyon dolar gibi astronomik bir rakam öderken, biz Uzay'ın kapılarını geniş kitlelere açıyoruz. ”

Bloon Projesinin toplam maliyetinin 20 milyon Euro'ya ulaşacağını belirten Jose, zero2infinity'nin Avrupa'da Uzay Mühendisliği yapan tek şirket olduğunu; projenin destekçileri arasında İspanyol bankası La Caixa, dünyanın en büyük balon üreticisi Ultramagic ve 3 bireysel yatırımcının yer aldığını söyledi. 36 kilometre irtifada 2 saatlik benzersiz bir deneyim
Bloon'un tasarlandığı günden itibaren özel seyahat amacı taşıyan ilk sistem olduğuna dikkati çeken yaşanacak deneyimi şöyle aktardı:

“Bloon ile seyahat kalkıştan inişe kadar yaklaşık 4 saat sürecek. 1 saatlik yükselişin ardından 36 kilometre irtifada yaklaşık 2 saat seyahat edilecek ve bunu 1 saatlik yumuşak iniş takip edecek. Bu irtifa, en güzel manzara olanağını sunduğu için seçildi. Uzman pilotların eşlik ettiği seyahat sırasında konuklar, 'yakın Uzay' olarak adlandırılan, atmosferin ince ve parlak mavi göründüğü sınırda mucizeye tanıklık edecekler. Yolculuk esnasında konuklar Michelin ödüllü şefin hazırladığı nefis ikramları da deneyimleme fırsatı bulacaklar. 21. yüzyıl Uzay yolcularının görmeyi amaçladığı temel manzaraları görebilecek kadar yüksek uçtuğumuza inanıyoruz. İnsanlara bir yandan benzersiz deneyimler yaşatırken aynı zamanda gezegenle ilgili bilinci yükseltmeyi de hedefliyoruz.”