TÜRKİYE TURİZM MECLİSİ KURULDU

Türkiye turizm sektöründeki tüm aktörleri tek çatı altında bir araya getiren "Türkiye Turizm Meclisi"ni hayata geçiren imzalar Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen bir törenle atıldı

TURİZMİN SESİ-ARTİN ŞİRİNPINAR


Türk turizm sektörünün temel kuruluşları olan; DTB (Deniz Turizm Birliği Derneği), TUREB (Turist Rehberleri Birliği), TUROB (Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği), TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu), TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği), TYD (Turizm Yatırımcıları Derneği) ve TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) sektörün sorunlarına daha etkin çözüm bulmak ve güçlü bir kamuoyu yaratmak için güç birliği yaptılar.

Türkiye turizm sektöründeki tüm aktörleri tek çatı altında bir araya getiren "Türkiye Turizm Meclisi"ni hayata geçiren imzalar, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen bir törenle atıldı. Toplantıda konuşan turizm sektörünün önde gelen isimleri önemli mesajlar verdiler.

İşte Türkiye Turizm Meclisi'ni oluşturan kurumlar ve temsilcilerinin yaptıkları açıklamalar:

TYD Başkanı Turgut Gür
"Dünya turizminin en iddialı beş ülkesinden biri olmaya and içmiş sektörün yatırımcı ayağı olarak bizler, Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dış ticaret açığının 105 milyar dolar, cari açığın 78 milyar dolar olduğu bir ülkede turizmin önemi daha çok ortaya çıkıyor. 50-60 milyar dolar hedefi ile turizmin tüm temsilcileri olarak bizde ayrılık diye bir şey yok. Beyin birliği, inanç birliği, fikir birliği, güç birliğine imza atıyoruz."

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy
"90'larda 6-7 milyon turistten bu noktaya geldik. Erken rezervasyon sayesinde 9.5 milyon vatandaşımıza Türkiye'nin değerlerini açtık. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu ilk toplantıda bizimle olması çok önemli, birlikteliğin sağlanmasında çok büyük katkısı var.

Bize düşen yurt dışında siyasi otoriteye yardımcı olmak yurt içinde de destek vermektir. Bizim partimiz, bizim işimiz gücümüz turizm. Herkesin sorunlarını anlatması doğaldır ama meselelerimiz birdir, bunları bu birlik içinde dile getirmek önemlidir. Sayın Bakan'a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum."


TÜROFED Başkanı Osman Ayık
"Bugün tarihi bir gün. Türkiye son 10 yılda çok önemli şeyler yaptı. Sadece kıyılarda değil Türkiye'nin her noktasında önemli çalışmalar yapıldı. Bu dönüşümün arkasındaki temel neden de nitelikli havalimanları, yollar, nitelikli tesisler ülkenin tamamını bir turizm ürünü haline getirdi. Turizm, ülkenin geleceğini etkileyecek belirleyecek en stratejik sektör. Bugün benim hayatımda da en önemli günlerden bir tanesi katkılarından dolayı Sayın Bakan'a teşekkür ediyoruz."

TUROB Başkanı Timur Bayındır

"Turizm, Türkiye'de son 10 yılda büyük bir sıçrama göstermiş ve ekonominin en çok döviz girdisi sağlayan sektörü olmuştur. Üstelik bu döviz girdisi tamamen yerli kaynak girişleriyle sağlanmaktadır. Türkiye'nin son yıllarda turizmde yakaladığı çıkış ve bu alanda dünya turizminde söz sahibi ülke olma çalışmaları neticesinde elde ettiği başarısının sürdürülebilir olması için bugün bir aradayız. Bugün bizlerin bir araya gelmemizden oluşan "Türkiye Turizm Meclisi"nin; gerek turizmin ekonomik olarak getirilerinin öneminin ortaya konulması, gerekse sektörümüzün çözüm bekleyen ortak güncel sorunlarının çözümü ve kamuoyu ile paylaşılmasında son derece olumlu sonuçları ortaya koyacağını bekliyoruz. Bu işbirliği başlangıcının, sektörümüzün tüm paydaşlarına kulak vererek ülkemiz turizminin menfaatine işleyeceğine olan inancımla, turizmi, ülkemiz için öneminin farkındalığıyla her daim gündemde tutan siz değerli basın mensuplarına, bu birlikteliğimizi sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'a, konaklama sektörü adına şükranlarımızı sunar hayırlı olmasını temenni ederiz."


TURYİD Başkanı Kaya Demirer
"Bugün bir ilk, gerçekten çok heyecanlıyım. 2023 yılı için konan 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefi konumş durumda. Biz yeme içme sektörü olarak bu rakamın düşük olduğunu düşünüyoruz. ABD 60 milyon turist 120 milyar dolar gelir elde ediyor. Bunu da yeme içme sektörü ile sağlayabiliriz. Türk mutfağının tanıtımı için yapılması gerekenler var. Burada bulunduğum için çok mutluyum."

TUREB Başkanı Şerif Yenen
"Türkiye Turizm Meclisi adımının atılması ve Turist Rehberliği Kanunu'nun Resmi Gazete'de ayyınlanması bizim için bir bayram niteliğinde bir gün. Turizmde tüm temsilciler bir araya gelmesi konusunda en büyük emek sayın Bakan'a aittir. Tüm turizm temsilcilerine de katkılarından dolayı teşekkür ediyorum."

TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu
"Bugün 30 bin koltuğa sahip 13 havayolu şirketi ile hizmet veren bir konuma ulaştı havayolu şirketlerimiz. Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesinde bir tuğla bir harç koyabileceksek, bizim de bunda bir adımız olacaksa bundan mutluluk duyuyoruz, gurur duyuyoruz."

DTB Başkanı Ömer Karacalar
"Son 30 yılda Türk turizmi büyük ivme kazandı. Kamu ve STK'ların müşterek çalışmalarının büyük katkısı var. Türkiye'de böyle bir beraberlik gerekiyordu. Bugün ilk adımları atıyoruz ama benim için bunun sürekliliği çok önemli. Deniz turizminde 8 bin bağlama yeri, 22 tane belgeli marinamız ve bunu yanında charter şirketleri var. Turizm girdilerinin yüzde 20'sini temsil ediyoruz. Böyle bir birliktelik içinde olmaktan ötürü mutluyuz."