TÜRKİYE KOLOMBİYA İLE TİCARET İŞBİRLİĞİ

2010 yılı Eylül ayında müzakere sürecini başlatan Türkiye ve Kolombiya 2012 yılının mayıs ayına kadar serbest ticaret anlaşması imzalamayacak

TURİZMİN SESİ
Serbest ticaret anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaretin iki katına çıkarılması hedefleniyor.Türkiye'nin en yaygın iş dünyasivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Kolombiya Devlet Başkan Yardımcısı Angelino Garzón'un da katılımı ile Türkiye – Kolombiya Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, Kolombiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Fernando Panesso Serna ve T.C. Bogota Büyükelçisi Cemil Karaman da katıldı. Forumda konuşan Angelino Garzón geçen yıl eylül ayında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması müzakereleri başlattıklarını, 2012 yılının mayıs ayına kadar anlaşmayı imzalayacaklarını bildirdi. Serbest ticaret anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaretin iki katına çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye ile Kolombiya arasındaki ilişkilerin büyüyerek devam edeceğini belirten Kolombiya Devlet Başkan Yardımcısı Angelino Garzón, Kolombiya'nın sürdürülebilir bir büyüme sürecine girdiğini ifade ederek, “GSYİH'nin yüzde 5'lik kısmını büyümeye ayırdık. 2012 yılında bu oranı yüzde 6'ya çıkarıyoruz. 2012 yılı bütçemiz 95 milyar dolar. Tüm çabamız yoksulluğun en aza indirgenmesi ve işsizliğin aşağılara çekilmesi. Geçen yıl bu rakam yüzde 9 seviyelerinde idi” dedi. Geçen yıl 55 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini de söyleyen Angelino Garzón, 10 yıl önce bu rakamın da 18 milyar dolar seviyelerinde olduğunu vurguladı. Kolombiya'nın serbest ticaret anlaşmaları ile ilgili çalışmalarını hızlandırdığını vurgulayan Angelino Garzón, “Geçen yıl Kanada, Meksika, Şİli, İsviçre, Peru, ABD ile serbest ticaret anlaşması imzaladık. Bunun yanı sıra Türkiye, Güney Kore, Japonya, Çin ve Endonezya ile müzakerelerimiz sürüyor. Türkiye ile geçen yıl eylül ayında müzakereleri başlattık. Anlaşmayı bu yılın mayıs ayına kadar imzalamayı hedefliyoruz” dedi.

“Türkiye ile ihracatımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz”
Kolombiya devleti olarak sivil toplum kuruluşları ile tamamen şeffaf bir ilişki içerisinde olduklarını ifade eden Angelino Garzón, demokrasi konusunda önemli adımlar attıklarını belirterek, “Demokrasiye tehdit oluşturabilecek her türlü oluşumun karşısındayız. Bu sayede nüfusumuz refah içerisinde yaşayabilir” dedi. Ekonomik büyüme ile birlikte şirketlerimize daha üretken olmaları için rekabet ortamı yarattıklarını ve bunu sürdürülebilir kıldıklarını açıklayan Angelino Garzón, “Türkiye jeopolitik açıdan önemli bir ülke. Biz ise Latin Amerika'ya açılan bir kapı görevi görüyoruz. Bu anlamda hem Atlantik hem de Pasifik ülkelerine kıyılarımız var. 1.8 milyon kilometrekarelik bir ülkeyiz” dedi. Türkiye ile ihracatlarının çok düşük olduğunu da hatırlatan Angelino Garzón, “Türkiye ülkemize 297 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Biz bu rakamı yeterli bulmuyor ve en az iki katına çıkmasını istiyoruz. Serbest ticaret anlaşması bu hedefin çok rahat yakalanacağını düşünüyoruz” dedi.

“Kolombiya ile birbirimiz için yaratılmışız”
Forumda konuşan T.C. Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu ise, Kolombiya'nın şu anda bulunduğu durumun Türkiye'nin 10 yıl öncesi ile aynı olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye son 10 yılda 35 milyar dolar olan ihracatını 135 milyar dolara çıkarmış ve 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi bulunan bir ülkedir” dedi. Davut Kavranoğlu, deri, inşaat ve teknoloji sektörlerine bakıldığında Kolombiya ile Türkiye'nin birbiri için yaratılmış iki ülke olduklarını söyledi.

Serbest ticaret anlaşması bir an önce imzalanmalı
TUSKON Baykanı Rızanur Meral ise, “TUSKON'un Latin Amerika'ya yönelik ilgisi artarak devam edecektir. Latin Amerika'ya açılımımızın merkezindeki Ülkelerden biriside Kolombiya dır. Bugüne kadar Türkiye'de yaptığımız projelerle desteklediğimiz Türkiye- Kolombiya iş dünyaları arasındaki yakınlaşma sürecinde, bugün düzenlenen programla bir sonraki safhaya geçmiş oluyoruz. Hedefimiz Kolombiya lı ve Türk işadamları arasında yeni işbirlikleri gerçekleştirmek ve aynı zamanda dostluğumuzu ilerletmek için işbirliğini ticari alanda büyük yatırımlarla pekiştirmektir” dedi. Kolombiya'nın geleceğine ve potansiyeline inandıklarını söyleyen Rızanur Meral, “Kolombiya 45 milyonluk nüfusu, 436 milyar dolarlık gayri safi milli hasılası, yaklaşık 80 milyar dolarlık dış ticareti ve çok zengin doğal kaynaklarıyla dünyanın önemli ve Latin Amerika'nın büyük ekonomilerinden biridir. Bugün G-20 içerisinde yer alan Türkiye, dünya ticareti ve ekonomisine yön veren önemli ülkelerden birisi konumuna geldi. Türkiye dünyanın en büyük 16. ekonomisi konumundadır. Bu rakamlar doğrultusunda iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının bir an once imzalanmasını talep ediyoruz” dedi.

Ticari ilişkilerimiz yetersiz
Türkiye'nin yakın zamanda yaptığı büyük atılımla yaklaşık 800 milyar dolar GSMH ile Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi dünyanın ise 16. büyük ekonomisi haline geldiğine dikkat çeken Rızanur Meral, “Global kriz ortamında bile Türkiye, 2011 yılının ilk 9 aylık döneminde yüzde 9.6 büyüme hızı ile en hızlı büyüyen ülkelerden biridir. Ancak, kendi başlarına önemli birer ekonomik aktör haline gelmiş olan Türkiye ve Kolombiya arasındaki ticaret hacmi istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Türkiye'nin Kolombiya 'ya olan ihracatı yaklaşık 53 milyon Dolar, Kolombiya'dan ithalatı ise yaklaşık 297 milyon dolardır. İki ülke arasındaki ticaret potansiyellerine kıyasla bu denli az ve iki ülke firmaları arasındaki ilişkilerin yok denecek kadar az olmasının henüz ülke halklarının birbirini tanımamasından kaynaklandığına inanıyorum, Bundan sonra kurulacak olan ticari ilişkilere özen gösterir, doğru ve güvenilir işadamlarının bir araya gelmesini sağlayabilirsek inanıyorum ki ticaret hacmimiz ve ilişki kuran işadamlarımızın sayısı hızla artacaktır” diye konuştu. Rızanur Meral ayrıca, Latin Amerika bölgesi ve bölgenin önemli ülkesi olan Kolombiya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin iki taraf için de büyük bir potansiyel barındırdığına inandıklarını vurguladı. Kolombiyalı işadamları ile ortak birçok sektörde başarılı şirketler kurarak yeni işler yapabileceklerini dile getiren rızanur Meral, “Kolombiya'da özellikle maden ve enerji, inşaat ve malzemeleri, alt yapı, teknolojik ürünler, tarım ve hayvancılık, orman ve orman ürünleri, savunma sanayi, otomobil ve yedek parçaları, makine sektörü ve gıda, gibi birçok alanda çok büyük potansiyelin Türk işadamlarını beklediğini düşünmekteyiz” diye konuştu.