TÜRK ŞARAPLARI DÜNYA MARKASI OLUYOR

WOT'un etkinlikleri, dünyanın en büyük şarap yarışması olan International Wine Challenge'ın web sitesinde pazara yeni giren bir ülke için örnek kampanya olarak gösterildi

TURİZMİN SESİ


Türk şaraplarını dünya markası yapmak için yurt dışında çalışmalar yürüten Wines of Turkey (WOT) ve üreticiler, katıldıkları Londra Uluslararası Şarap Fuarı'ndan 150 ödülle* dönerek tarihi bir rekora imza attı. International Wine Challange 2011, Decanter World Wine Awards ve International Wine&Spirits yarışmalarının sonuçlarına göre Türk şarapları, Londra'da tarih yazdı. Türk şarap üreticilerinin yıllardır devam eden iyileştirme çalışmaları ve WOT'un yurt dışında yaptığı büyük tanıtım atağının etkisiyle sınıf atlayan Türk şaraplarının başarısı bu ödüllerle tescillenmiş oldu.

WOT çatısı altında fuara katılan Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Pamukkale, Sevilen, Selendi, Vinkara ve Yazgan, Türkiye'nin eşsiz üzümlerinden yapılmış şaraplarını görücüye çıkardı. Fuarın ilk gününde İngiltere'de düzenlenen International Wine Challange 2011, Decanter World Wine Awards ve International Wine&Spirits yarışmalarının sonuçlarına göre Türk şarapları büyük başarı elde etti. Türk şarapları, Decanter World Wine Awards'tan 67, International Wine Challenge'dan 52 ve International Wine&Spirits Competition'dan 31 adet ödül kazandı.

Dünyanın en prestijli ve etkin fuarlarından biri olan Londra Uluslararası Şarap Fuarı, bu yıl 17 – 19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Türk şarapları önceki yıllarda ödüllerle döndüğü fuarda bu kez de yankı uyandıracak çalışmalar yaptı. Fuarın ilk gününde Avrupa Sommelier Yarışması 2008 Birincisi ve dünyanın önde gelen restoranlarından The Fat Duck'ın Sommelier'i İsa Bal, WOT standında yer alarak Türk şaraplarını tanıttı.

WOT örnek oldu
Londra Uluslararası Şarap Fuarı'nda Anadolu'daki 7 bin yıllık şarap tarihinden ve 800'ü aşkın yerli üzüm çeşidinden bahseden WOT'un etkinlikleri, dünyanın en büyük şarap yarışması olan International Wine Challenge'ın web sitesi www.internationalwinechallenge.com/blog/'da pazara yeni giren bir ülke için örnek kampanya olarak gösterildi. WOT'un standına gelenler Emir, Narince, Kalecik Karası, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden üretilen şaraplar başta olmak üzere yerli ve yabancı kupajlardan yapılan şarapları da tatma fırsatı buldu.

Fuarın ikinci gününde şarap uzmanı Caroline Gilby MW, stantta yer alarak Türkiye'nin yerli üzümleri hakkında bilgilerini paylaştı. Aynı gün dünyanın en büyük şarap yarışması olan IWC Kurucusu ve Başkanı olan Charles Metcalfe de “MasterClass” adı verilen özel bir salonda Türk şaraplarıyla ilgili eğitim verdi. Yoğun katılımın olduğu tadımda şarap uzmanları tadıma katılabilmek için salon dışında kuyruk oluşturdu. Aynı gün içinde Wines of Turkey standını Londra Büyükelçisi Sn. Ünal Çeviköz de ziyaret etti.

Fuarda “International Wine Challange 2011”de kazanan şarapları da içine alan en iyi Türk şaraplarından seçkiler, ziyaretçilere tadım için sunuldu. Metcalfe, Türkiye'nin Batı Avrupa'nın soylu şarap bölgeleri gibi tarihi üzümlere sahip olduğunu belirterek “Türkiye'de kaliteli şarap üretiminde bir devrim yaşanıyor. Bir şarapsever olarak artık daha çok Türk şarabının İngiltere'de dağıtıldığını ve satıldığını görmek istiyorum” dedi. Fuarın son gününde İsa Bal bu kez de IWSC standından Türkiye'nin parlayan yıldızları, yeni Türk şaraplarının tanıtımını gerçekleştirdi.