TÜRK - JAPON DOSTLUĞU 120 YAŞINDA

Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk 120. yıldönümüne ulaştı ve o faciada Japonlar Türk dostlarına kucak açtı bunu kimse bize unutturamaz

BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Çok değerli Japon dostlarımız Japonya halkı Osmanlı İmparatorluğu'na ait Ertuğrul Firkateyni'nin Japonya'yı ziyareti ve ardından yaşanan felaket ile başlayan Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk 120. yıldönümüne ulaştı  o faciada Japonlar Türk dostlarına kucak açtı .

120 yıllık bir dostluk öyküsünü  büyük dedem dedeme babam bana  ben de oğluma oğlumda yakında doğacak  olan torunuma dün bana verilen Ertuğrul gemisi ile  ilgili şarkıyı evlatlarıma bırakacağım

Gerek Ertuğrul Faciası gerekse İran-Irak savaşı sırasında THY uçağının Japonları kurtarması gibi iki ülkenin dostluğunu sembolize eden ünlü tarihsel sahneler sık sık ele alınmaktadır. Her iki olayda da ortak olan, zor şartlar altında hiçbir paye ve karşılık beklemeksizin, yakınındaki insanları gönüllü olarak kurtaran her iki ulusun atalarının gösterdikleri cesaret ve vefadır. Her iki ulusun da karşılıklı olarak birbiriyle gurur duyması, böyle bir tarihi paylaşmamızdan dolayıdır.

Atalarımızın çabaları ve daha sonraları iki halk arasındaki karşılıklı etkileşimin tesis edilmesi sayesinde iki ülke siyasi, ekonomik, kültürel değişimler başta olmak üzere her alanda ilişkilerini adım adım geliştirmiştir. Japonya'dan Türkiye'ye gelen turistlerin sayısı her yıl artarak 160.000'e ulaşmış olup Japon yatırımcıları da Türkiye'ye gelerek faaliyetlerini arttırarak sürdürmektedirler. Ayrıca Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Projesi, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin inşası projesi gibi geleceğe yönelik sembolik projelerin de sayısı artarak devam etmektedir. Her ne kadar ilişkimizin mevcut temposu memnuniyet verici olsa da iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için gerekli potansiyelin var olduğuna inanıyoruz.

Türkiye Japon dostluğunu unutmayacak ve hiçbir zamanda unutmak mümkün değil. Biz 9 günlük uzun kutsal kurban bayramımızı kutladık aramızda bulunan AK Parti İstanbul Milletvekili Canan Kalsın'a bizi kırmayıp aramızda bulunduğu için teşekkür ederim. Değerli milletvekilleri ve Japon seyahat acentaları başkanı beni Türsab merkez ofisimde ziyaret ettiler. Dostluklarımızı konuştuk bitmeyecek dostluklarımızı konuştuk. İki ülke turizmde karşılıklı olarak ziyaretlerimizi nasıl etkin hale getiririz bunları konuştuk.

Cumhurbaşkanımız,Başbakanımız ve hükümetimiz Japonya ile olan ticaretini ve dostluğunu en üst seviyeye taşımaya gayret ediyorlar ziyaretleri sırasında bir kez daha ilettim.Japonya benim gönlümdedir ben bayram olur çalışırım tatil olur çalışırım tatil yapmaya fırsatım olmuyor ama en uzun tatilimi Japonya ' da yapacağım 1 hafta Japonya 'da tatil yapacağım . Dostluğumuzun dünya var oldukça devamını diliyorum çocuklarımıza ve gelecek nesillere anlatacağımız çok şeyimiz olduğunu biliyor  vefalı Japonya ' ya sevgilerimi ve saygılarımı sizin huzurunuzda iletiyorum dedi.