TÜRK GÜNÜ NEW YORK’TA KUTLANDI

29'uncu Türk Günü Festivali'nde birlik ve beraberlik mesajları verildi

TURİZMİN SESİ


Festivale Ankara'dan katılan siyasiler ile A Milli Futbol Takımımız, pop yıldızları Burak Kut, Kenan Doğulu ve Mehteran Bölüğü New York ve çevresinde yaşayan Türklere renkli ve coşkulu bir festival yaşattılar.
TADF Başkanı Kaya Boztepe'nin renkli ve coşkulu hoş geldiniz konuşmasıyla açılan festival,Protokol sırasına göre yapılan konuşmalarla devam etti.

Geleneksel New York Türk Günü Yürüyüşü'nün bu yıl A Milli Futbol Takımımızın ABD'deki kampı ve yaptığı dostluk karşılaşmalarıyla rastlaşması nedeniyle şekil değiştirip festivale dönüşmesinin Amerika'daki Türkler arasında yarattığı düş kırıklığı devam ederken New York'ta en üst düzeyde yetkililer gelecek yıllarda yürüyüşün yapılıp yapılmayacağıyla ilgili endişelere son verdiler. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, gelecek yıl 2011 Mayıs ayı sonunda yapılacak Türk Günü Yürüyüşü'nün son 28 yıldır olduğu gibi Manhattan'ın merkezinde her zamanki gün ve yerde her zamanki gibi gerçekleşeceğini söyledi.


New York Toplum İşleri Genel Müdürü ve Belediye Başkanı Danışmanı Nazlı Pervari,.''Türkiye Çekoslavakya Maçı 22 Mayıs Cumartesi günü yapılacağı için,Türkiye tarafından Türk Günü Yürüyüşü geleneksel olarak Cumartesi günü yapılırken,bir gün sonra yani 23 Mayıs Pazar günü yapılmak istendiğinde.1 yıl önce kararlaştırılan tarih olan 23 mayısta gerçekleşecek olan İsrail gününe rastladı.Etkinliği düzenleyen Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) yürüyüşü Türk Milli Futbol Takımı'nın da katılabilmesini istediği için tarihi 23 üne erteledi .Böylece etkinliğin festival şekline dönüştürülerek Dag Hammerjskold Meydanında yapılmasına karar verildi.''Sözleriyle endişeleri giderdi...


New York Toplum İşleri Genel Müdürü ve Belediye Başkanı Danışmanı Nazlı Pervari,.''Türkiye Çekoslavakya Maçı 22 Mayıs Cumartesi günü yapılacağı için,Türkiye tarafından Türk Günü Yürüyüşü bir gün sonra yani 23 Mayıs Pazar günü yapılmak istendiğinde.1 yıl önce kararlaştırılan tarih olan 23 mayısta gerçekleşecek olan İsrail gününe rastladı.Etkinliği düzenleyen Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) yürüyüşü Türk Milli Futbol Takımı'nın da katılabilmesini istediği için tarihi 23 üne erteledi .Böylece etkinliğin festival şekline dönüştürülerek Dag Hammerjskold Meydanında yapılmasına karar verildi.''Sözleriyle endişeleri giderdi...

New York, New Jersey , New Haven ve diğer çevre eyaletlerden festivale katılan Türkler ellerindeki ay yıldızlı bayraklar ile festival alanını renklendirdiler.Aralarında çocuklar ve gençlerin olduğu kırmızı beyaz renklerle süslenmiş izleyiciler, mutlu ve gururlu bir gün yaşadılar.
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından bu yıl 29'uncusu düzenlenen festivalde A Milli Futbol Takımımız ve yöneticileri tam kadro sahneye çıkarken, Mehteran Bölüğü, folklor ekipleri, Türkiye'nin ünlü pop yıldızları Burak Kut ve Kenan Doğulu izleyicilere renkli ve coşkulu anlar yaşattılar. Festivalde yaşanan tek üzücü şey ise TADF Başkanı Kaya Boztepe'nin yorgunluktan sahnede bayılması oldu. Boztepe, üstü açık şehir turu otobüsü ile festival alanına gelen millilerimizi sahneye davet ettikten sonra sahnede millilerimize “Kırmızı”, halka ise “ Beyaz” diye bağırttı.

Büyük heyacan içinde olduğu gözlenen Boztepe, milliler sahneden indikten sonra mikrofona yeniden geçtiğinde bir anda fenalaşarak yere yığıldı. Bayılan Boztepe, sahnede yapılan ilk müdahalenin ardından hemen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Boztepe'nin durumun iyi olduğu, iki gün önce kan bağışı yaptığı ve festivalin hazırlık yorgunluğu ile tansiyonunun düştüğü TADF Başkan Vekili Turgay Kadıoğlu tarafından halka belirtildi. Daha sonra alınan haberde sağlığın iyi olduğu haberi tüm sevenlerini sevindirerek rahatlattı.

Festivale, bu yıl yürüyüş olmaması nedeniyle katılım önceki yıllara göre düşük seviyede gerçekleşti. Ancak gün boyunca yaklaşık 15 bin Türk ve Amerikalı festival alanını ziyaret etti. Katılımın az olmasına rağmen 29 yıllık geçmişi olan New York Türk Günü'nün en renkli ve coşkulusu yaşandı. Mehteran Bölüğü'nün festival alanında oluşturulan özel koridordan marşlar eşliğinde girişi ile başlayan festivalde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, milletvekilleri, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Milli Takımlar Teknik Direktörü Guus Hidding günün önemine değinen duygulu konuşmalar yaptılar.


Devlet bakanı Cemil Çiçek söze ''bizim alnımız açık ,yüreğimiz pak,başımız diktir'' diye başladı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk Günü Festivali'nde yaptığı konuşmada, "Heyecanımızı paylaşmak, gücümüzü birleştirmek, geleceğe güvenle bakmak için bugün hepimiz buradayız” dedi. Çiçek, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda, "Bizim alnımız açık, başımız diktir, kim ne söylerse söylesin er geç tarih bunu teyit edecek" dedi. Konunun ABD ile ilişkilere gölge düşürdüğünü belirten Çiçek, "Bizim tarihe veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yoktur, inşallah bu tür yanlışlara bundan sonra tevessül edilmez" dedi.

Çiçek, Türk milletinin tarihi temiz büyük bir millet olduğunu belirterek, milletin başını öne eğdirecek bir yanlışın, hayasızlığının, ahlaksızlığın içinde hiçbir zaman olmadıklarını, zulme, haksızlığa karşı olanların yanında yer aldıklarını söyledi. Yahudi milletinin mensuplarının Osmanlı Devletine sığındığını anımsatan Çiçek, "Bizim alnımız açık, başımız diktir, kim ne söylerse söylesin er geç tarih bunu teyit edecek ve bütün dünyaya bu meydanlardan bunu haykıracağız. Bugün bunun için fevkalade anlamlıdır, fevkalade önemlidir" dedi.

Festival alanından Amerika'daki Türk toplumuna seslenen Çiçek, "Sizler böylesine alnı açık, başı dik muhteşem bir medeniyetin, tertemiz bir kültürün, Atatürk'le beraber kurduğumuz Cumhuriyetimizin ve onun ortaya koyduğu çağdaş değerlerin temsilcileri olarak bizleri burada temsil ediyorsunuz, sizlere şükran borçluyuz" dedi. ABD'nin Türkiye'nin müttefiki ve dostu olduğunu belirten Çiçek, 50 yılı aşkın süredir iki toplumun Kore'den Afganistan'a pek çok yerde birlikte sorumluluk taşıdığını, bu ilişkilerin daha da gelişmesini ve kurumsallaşmasını istediklerini söyledi. ABD'deki Türklerin iki ülke arasında köprü vazifesi yaptığını, Amerikan kültürüne renk kattığını, topluma katkıda bulunduğunu söyleyen Çiçek, tüm sıkıntıların beraberlikle aşılacağını belirtti.

Hacı Bektaşı Veli'nin güzel bir sözüne işaret eden Çiçek, konuşmasının sonunda, "Bir olursak, beraber olursak, dayanışma içerisinde olursak, birbirimize olan sevgimizi yitirmezsek aşamayacağımız hiçbir engel yoktur, gelecek bizimdir, Türk Gününüzü kutlarım" dedi.
Sadık Yakut, konuşmasına;Türk insanı insan haklarına saygılıdır sözleriyle başladı TBMM Başkanvekili Sadık Yakut festivalde yaptığı konuşmada, Türkiye'den gelerek New York'ta Türk toplumunun Türk Günü Festivali'ne katılmanın çok büyük mutluluk olduğunu belirtti.Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına saygılı bir devlet olduğunu anlatan Yakut, Türkiye'nin geçmişinde de bugün de tüm insanlara hoşgörüyle yaklaştığını söyledi.
1915 olaylarına ilişkin olarak tarihin tahrip edilmek istediğini söyleyen Yakut, bu tür iddiaların Medeniyetler İttifakı gibi girişimlere engel teşkilettiğini belirtti. Yakut konuşmasında, Ermenistan'ın ilk başbakanı Hovhannes Katchaznouni'nin Ermeni iddialarının asla doğru olmadığını o dönemde kendisinin söylediğini de vurguladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Edibe Sözen ise, Türk toplumuna seslenerek yaptığı konuşmada, New York'ta Türk bayraklarının göklerde olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Sizlerle birlikte olmak için, sizin heyecanınızı paylaşmak için buradayız ve şuna inanın ki nerede bir vatandaşımız varsa, Türkiye de oradadır. Nerede bir Türk varsa, Türkiye oradadır, bundan emin olabilirsiniz. Bu coşkunun, bu heyecanın devamını diliyorum" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da Türk toplumunun, Türk Gününde "tek bayrak, tek toprak idealinde birleştiğini" ve bu birlik ve beraberliğin her zaman devam etmesini istediklerini söyledi. Türkiye'nin USA deki Büyük elçisi Namık Tan konuşmasına ''hepiniz kendinize güveniniz' 'sözleriyle başladı Washington Büyükelçisi Namık Tan ise konuşmasında, ABD'deki Türk toplumunun her bir temsilcisinin, aynı zamanda güçlü Türkiye'nin "birer büyükelçisi" olduğunu belirterek, “Sizlerin desteği bana güç veriyor, ABD'deki tüm temsilciliklerimiz sizlerin hizmetindedir, sizlere tek yegane önerim, birlik ve beraberlik içinde olmanızdır, çünkü o zaman daha güçlü olacağız. Hepiniz kendinize güveniniz, çok güçlü bir ülkenin buradaki mensuplarısınız. Ne mutlu Türküm diyene" dedi.


New York Başkonsolosu Samsar konuşmasında; 91 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık mücadelesini başlattığını, bundan 29 yıl önce bir avuç Türk vatandaşının New York'ta ellerinde Türk bayraklarıyla Ermeni terörünü telin etmek için yürüyüş başlattığını hatırlatarak, “Bu sayı zamanla yüzlere, binlere, belki bugün onbinlere ulaştı. Ama bugün terörü telin için değil, elimizde bayraklarla, içimizde vatan sevgisiyle Türkiye için buradayız. Bugün birlik beraberlik var, Türkiye var, Ne Mutlu Türküm diyene." Dedi.

Nazlı Pervazi konuşmasına kendisini Türk'lere çok yakın hissettiğini belirterek başladı Türk Günü Festivali'ne katılan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in yardımcılarından İran asıllı Amerikan vatandaşı Nazli Pervazi de konuşmasına Türkçe "Merhaba" diye başladı. Pervazi, kendisini Türklere çok yakın hissettiğini, Bloomberg'in festival sabahı Türk toplumu temsilcileriyle de kahvaltılı toplantıda biraraya geldiğini ve Türk toplumuna en iyi dileklerini ilettiğini söyledi.
Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz, konuşmasına'' Merhaba Arkadaşlar ''sözleriyle başladı

Festivale katılan ve "Türk dostu olarak bilinen" Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz de konuşmasında, gülümseyerek kendisini "Türk Yahudi' si" gibi hissettiğini belirtip, Türkçe "Merhaba Arkadaşlar" dedi. Markowitz, TADF Başkanı Boztepe ve New York Başkonsolosu Samsar'ın çok yoğun çalıştıklarını ve Türk toplumunu, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiğini söyledi. Markowitz, Dünya Turizm Örgütü'nün bu yılki verilerine göre dünyada en çok ziyaret edilen 7. ülke olan Türkiye'ye 3 kez gittiğini, Brooklyn'nin de Türklerin ABD'deki evi olduğunu söyledi. ABD'deki Türklerin topluma büyük katkılarını olduğunu anlatan Markowitz, bu isimler arasında başta Dr. Mehmet Öz, Coca Cola'nın CEO'su ve Başkanı Muhtar Kent'in geldiğini kaydetti. Markowitz, sözlerinin sonunda, "Ne Mutlu Türküm Diyene" dedi ve büyük alkış aldı.