TURİZMİN SESİ
Kenya'da yapılması güç olan ve özel uzmanlık gerektiren ameliyatlar başarıyla gerçekleştirdi.Türk doktorlar, Yeryüzü Doktorları (Doctors Worldwide Türkiye Şubesi'nin çalışmaları kapsamında Kenya'ya gitti. Mombasa şehrinde bulunan Sayyıda Fatımah Hospital'de 32 çocuğu muayene eden doktorlar, bu çocuklardan 24'ünün "güç seviyedeki" ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan ameliyat ekibinde aynı zamanda çocuk ürolojisi cerrahı olan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in yanı sıra Prof. Dr. Haluk Emir, Uz. Dr. Nalan Saygı Emir ve Uzman Dr. Cem Kara yer aldı. İÜ Rektör Danışmanı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Doç. Dr. Ergün Yolcu ise operasyonların iletişim koordinasyonunu gerçekleştirdi. Ekip ayrıca Mombasa'ya 1,5 saat uzaklıkta bulunan Doctors Worldwide Kliniği'nin bulunduğu Khadıja Center Complex'deki çocukları da kontrol etti ve incelemelerde bulundu. 9-14 Ocak 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmalar, TİKA (T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından da desteklendi.
Yaptıkları ameliyatlar hakkında bilgi veren İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, "Oldukça kısıtlı imkânlarla problemli hastaların ameliyatlarını gerçekleştirdik. Aletlerle ilgili problemler vardı ama çok yardımsever yerel ekibin gayretleri ile Yeryüzü Doktorları ekibinin emekleri bir araya gelince çok yararlı bir işbirliği ortaya çıktı. Ülkemizden uzakta olsak da dostluk ve kardeşlik için çarpan kalplerle birlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduk." dedi.
"İstanbul'da rahat uyumak için dünyanın her yerindeki insanların rahat olması gerekiyor" İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, 2011 yılının Temmuz ayında da Yeryüzü Doktorları Türkiye Şubesi'nin çalışmaları kapsamında Filistin'e gitmiş ve birçok çocuğu ameliyat etmişti. İhtiyaç olduğu sürece dünyanın farklı bölgelerinde yardım amaçlı ameliyatlar yapmaya devam edeceğini ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet şunları söyledi: "Küreselleşmenin en basit ve anlaşılır tanımının, tüm dünyanın büyük bir köy hâline gelmesi, olduğunu düşünüyorum. İstanbul'da rahat uyumak için dünyanın her yerindeki insanların rahat olması gerekiyor. Birkaç ay önce Filistin'de dayanışma örneği gösterdik. Daha sonra Kenya'da görevimizi yaptık. Gelecekte de başka ülkelerle kardeşlik ilişkileri kurma, insanlık ailesinin bir ferdi olma görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Bugün dünyanın geldiği noktada hiç kimsenin, hiçbir şeyi tek başına yapması mümkün değil. Kenya ile Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ortamına katkı sağlayan tüm kuruluş ve kişilere kalbi teşekkürlerimi sunuyorum."
Yeryüzü Doktorları Kimdir?
Yeryüzü Doktorları, Türkiye, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bir gurup hekim ve sağlık mensubunun girişimiyle 2000 yılında Manchester'da kuruldu. 2004 yılında Türkiye Şubesi açıldı. Yeryüzü Doktorları şimdiye dek temel sağlık ve tıbbi bakım hizmetlerine yeterince ulaşamayan ihtiyaç sahiplerine tıbbi ve insani yardım götürmek amacıyla dört kıtada yirminin üzerinde ülkede projeler gerçekleştiriyor. Yeryüzü Doktorları Türkiye Şubesi'nde yaklaşık 850 gönüllü çalışıyor. Bu gönüllülerin 300 kadarı doktor, 250'si diğer sağlık personeli, geri kalanı da çeşitli meslek guruplarından gelen kişiler.