TURİZMİN SESİ
Dünyada birçok ülkede savaş yüzünden insani kriz ve temel hak sorunlarına bağlı korkunç sahneler yaşanırken; sayıları git gide artan bir grup insan da bu utanç tablosundan nemalanmanın yollarını arıyorlar. Üstelik binlerce dolarlık bu turistik “kaçamakların” sebebi son derece dramatik; savaşın soğuk yüzünü turistik bir eğlence olarak tecrübe edebilmek…
Tüketim Toplumlarının Yeni İcadı
21.yy, bilim ve teknoloji ekseninde söylemler ve bu alanlarda birbirlerine üstünlük sağlama yarışında olan ülkelerden oluşan bir zamanmış gibi görünse de, dünyanın toprak ve nüfus olarak büyük çoğunluğunu oluşturan bazı ülkelerde yaşamda kalabilmek bile şans. İç savaşlar, çatışmalar, terör, ülkeler arası savaş, operasyonlar maalesef ki bitmek bilmiyor. Gelişen teknoloji, savaş kavramını sürekli yeniden şekillendirirken; savaşa karşı duyulan ilginin derecesi de hızla artıyor. Çatışmaları izlemek, harabeye dönüşen kentlerin durumunu görmek, sosyal paylaşım sitelerine fotoğraf yükleyebilmek gibi amaçlar da bu ilginin bahanelerini oluşturuyor.
Medyanın da Dikkatinde
Ajans Press’in medya verilerine bakıldığında Savaş Turizmi 2015 yılı başından bu yana yazılı basında yer almaya başlayan konulardan biri.. Internet haber sitelerinde çok daha fazla yer bulurken; sosyal medyada konuyla ilgili değişik yansımalar söz konusu. Savaş bölgelerine çeşitli yardımlar ile sadece fotoğraf çekmek veya seyretmek için gidenler ve bu kişileri o bölgelere götürmek için destek olanlar gibi örneklere haberler içerisinde rastlamak mümkün.Çocuk yaşta başlayan şiddet içerikli medyaya maruz kalma durumu, tv, bilgisayar, sosyal medya, müzik ve günlük hayat üzerinden sürekli olarak zihinlerimizde savaşı normalleştirirken, zengin iş adamları ve “adrenalin tutkunu” kimi insanlar, yüksek ücretler ödeyerek, kiraladıkları araçlar ve buldukları “bağlantılar” sayesinde, Suriye gibi ülkelerde “savaş turisti” olarak sıra dışı bir deneyim yaşamak adına geziyorlar…