TURİZMİN DOÇENTLERİ OLACAK

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) turizmin doçentlik alanı olmasına karar verdi

TURİZMİN SESİ


Böylece, Yüksek Öğretim Kurulu'nun onaylamasının ardından turizm akademisyenleri turizm alanından doçent olmak için başvuru yapabilme hakkına kavuştu. Üniversitelerarası Kurul'un Haziran 2011'de Kayseri'deki toplantısında turizmi de Doçentlik alanı olarak kabul etmişti. Geçtiğimiz günlerde Yüksek Öğretim Kurulu'nun yeni doçentlik alanlarını onaylamasıyla birlikte akademisyenlere turizmden doçent olmanın yolu açılmış oldu. Bu kararla turizmin 2001 yılında kaybettiği doçentlik hakkı 10 yıl aradan sonra yeniden kazanılmış oldu.

Turizm alanından doçentlik dereceleri 1990'lı yılların başında verilmeye başlanmış, ancak 10 yıllık uygulamanın ardından 2001 yılında bu hak geri alınmıştı. Alınan bu kararla 10 yıl sonra doçentlik hakkı tekrar kazanılmasında, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferanslarının etkili olduğu belirtiliyor. Söz konusu konferasta, turizm alanının ivedilikle doçentlik alanı olması yolunda alınan kararlar yaşama geçmiş oldu.

Kararla ilgili olarak TUYED üyelerine bir açıklama yapan Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nazmi Kozak, "Yerinde bir karar alındı" diyerek şu bilgileri verdi:
"2001 yılında 15 gün içerisinde aniden değiştirilen düzenlemeden aralarında benim de olduğum pek çok akademisyen mağdur olmuştu. O tarihten bu yana konuyla ilgili çeşitli girişimler olduğunu biliyoruz. Bunlardan en sistemli olanı Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferanslarında turizmin yeniden doçentlik alanı olarak kabul edilmesine yönelik kararlardır."

Yeni düzenlemeyle turizm alanında çalışan akademisyenlerin pazarlama ve yönetim gibi alanlardan doçentlik başvurunda bulunma zorunluluğunun ortadan kalktığına dikkat çeken Prof. Dr. Kozak sözlerini şöyle noktalıyor: "Geçtiğimiz aylarda düzenlenen III. Akademik Turizm Arama Konferansı'nda turizmin bilim olarak konumu tartışılmış ve sonuçta turizmin bilim olma yolunda emin adımlarla ilerlediğine karar verilmişti. Alınan bu karar da gözlenen gelişmeleri desteklemesi bağlamında önemlidir. Yeni düzenleme bütün turizm akademisyenlerine hayırlı olmasının dilerim."