Turizme ilk Van’da adım atan İbrahim Tanrıverdi, dünden bugüne Van çok değişti dedi

İbrahim Tanrıverdi / TÜRSAB TOAR Komitesi Başkanı-Kültür turları yapan Arnica Turizm’in Sahibi Van turizmi hakkında açıklamalarda bulundu

TURİZMİN SESİ


VAN- Güzel bir ilimizde hep birlikteyiz. Ben biraz geçmişe gidip, biraz Van’la ilgili birkaç anımı anlatmak isterim. Turizme ilk Van’da adım attık diyebilirim. Yaklaşık 30 yıl önce fotoğrafa gönül vermiştik. Fotoğraf dostlarımızla birlikte ilk turumuzu Türkiye’de Van’a yapmıştık. Hatta o zaman otel ve konaklama sıkıntılıydı. Van Gölü kıyısında çadırda konaklamıştık. Bizim için muhteşem zamanlardı. Hala Van dediğim zaman aklıma o Akdamar Kıyısında 2 gece çadır konaklama ve halkın misafirperverliği gelir. O zamanlardan bu zamanlara çok şey değişti. 

Hemen o çadırın akabininde dünden bu güne çok şey değişti. Van çok hızlı gelişmeye başladı ve birkaç sene sonra da Sevgili Necdet Başkanımla kendileri bir otel müdürü iken o zaman biz onu otel müdürü biliyorduk. Meğer bir de tarihçiymiş aynı zamanda. Biz onu otel müdürü biliyorduk kendileri aynı zamanda tarihçiymiş. Hatta biz turlarımızı getirdiğimiz zaman rehberler olarak kenarda dururduk Sevgili başkanımız turumuzun ve misafirlerimizin gezisine ruh katardı ve birlikte çok güzel anılarımız oldu. Amatör ruhla profesyonel bir iş yapmaya çalışıyorduk. Onun ve Van’ın bende yeri çok farklı. Van’a yaklaşık olarak 30 yıldır turlar yapıyorum. Çok değişik destinasyonlar yaptık. Çünkü getirdiğimiz misafirlerimiz getirdiğimiz yörede farklı destinasyonlarda istiyorlardı.

Mesela bunlardan birkaç tanesini paylaşayım. Kars’tan başlayıp, Ani Harabeleri, Ağrı Dağı, Muradiye Şelalesi, İshakpaşa Sarayı ve Van’a gelip turumuzu tamamlardık. Van’da en az 2 ya da 3 gece konaklardık. Bu destinasyon Güneydoğu’ya doğru devam ederdi. İnsanlara daha değişik şeyler sunmak için sonrasında bunu değiştirdik. Van’ı Hakkari ile birleştirdik. Muhteşem bir destinasyon. Doğa, tarih, kültür ve arkeoloji iç içe olan bir destinasyon. Yaylalara çıkıyorsunuz, muhteşem dağlarımız var. Bilhassa Nisan ve Mayıs aylarında gelirseniz dağları ve etekleri yemyeşil, tepeleri karlı muhteşem fotoğraflar çekip, muhteşem bir coğrafyada seyahat etmiş olursunuz. 

VAN HAKKINDA YENİ DESTİNASYONLAR DÜŞÜNÜYORUZ

Neler olabilir onları da dostlarımla paylaşıyorum. Yine buradaki acentacı değerli dostum Abdullah Bey ve Murat Kardeşimle aynı zamanda paylaşıyorum. Biz Van’ı daha fazla zenginleştirmek, Van’ın turizmden aldığı payı daha fazla yükseltmek için neler yapabiliriz diye biraz kafa yoruyoruz. Bu son yaşanan talihsiz olaylardan sonra bunları da çok kısa sürede atlatacağımızı düşünüyoruz. 

VAN VE İRAN’I BİRLEŞTİREBİLİRİZ. 

Bunun üzerine de çalışalım. Buraya getirdiğimiz grupları buradan trenle Tebriz yapabiliriz. Van-Tebriz muhteşem bir destinasyon olur diye düşünüyorum. Çünkü hemen yanı başımızda 4000 yıldır süren kesintisiz bir medeniyet var. Bu coğrafyada tüm medeniyetlerin izleri var. Bunun için bu destinasyonlara da meslektaşlarımla birlikte kafa yoralım derim. 

Biz turizmciler elimizden geldiğince yöremize sahip çıkacağız yeni destinasyonları hayata geçireceğiz.
Geçmişten bugüne geldiğimiz zaman gerçekten Van’da turizm için mükemmel bir alt yapı var. Bizim için şu anda bir kaç tane 4-5 yıldızlı otelimiz var yani şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim altyapısı mükemmel durumda her türlü turizmden gelen talebe cevap verecek konumdadır. Gerek rehberleri ile, gerek acentaları ile, gerek konaklama tesisleri ile gerek de yöresel yemek yapan restoranlarıyla. Onun için biz turizmciler elimizden geldiğince yöremize sahip çıkacağız yeni destinasyonları sizlerle birlikte hayata geçireceğiz. Bunu hem acenta bazında yapmaya çalışıyorum hem de TÜRSAB kurumumuzda bu yeni destinasyonları hayata geçirip, bütün Türkiye’de farklı bu destinasyonlarla yörelerimizin turizmden almaları gereken payı almalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.