TURİZMDE “İSO TC 228” TOPLANTISI

Turizmle ilgili hizmetlerin uluslararası standartlarının tartışılacağı “ISO TC 228” adlı toplantı 18-22 Nisan 2009 tarihlerinde Kapodokya'da yapılıyor

TURİZMİN SESİ


Lykia Lodge Otelinde gerçekleşecek toplantıyı, Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) üyesi olduğu Uluslararası (ISO ve IEC) ile Avrupa Birliği Standardlar Teşkilatları (CEN ve CENELEC) ortaklaşa düzenliyor. Söz konusu kuruluşlara 2004'te üye olan TSE, turizmde hizmet kalitesini “Ayna Komitesinin Başkanlığına da komitesi Nurol Holding'e bağlı  Turser AŞ Genel Müdürü Dr. İbrahim Birkan getirildi.”

 TUYED- Ayna Komitesi'nin turizm sektöründeki uluslararası gelişmeleri aktif şekilde takip ettiğine dikkat çeken Birkan, “TSE heyeti olarak 2007'de Bangkok'ta yapılan toplantıda 2009 toplantısının Türkiye'de yapılmasını teklif edip kararımızı teyit ettirdik” diyor.

TSE Standard Hazırlama Merkezi Başkanı Hüseyin Kasapoğlu ise geçen yıl İspanya'da gerçekleştirilen toplantıya, ECTAA (Avrupa Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Birliği), HOTREC (Avrupa Otelciler, Lokantacılar ve Kafeciler Birliği), IH&RA (Uluslararası Otelciler ve Lokantacılar Birliği) ile WTO temsilcilerinin gözlemci olarak katıldıklarını vurguluyor.

ISO ve WTO gibi uluslararası kuruluşların turizm ürünlerinin her alanda uluslararası standartlara taşınması için yoğun çaba sarf etiklerine dikkat çeken Kasapoğlu şu bilgileri veriyor: “Sektör, maliyet artışları ve bazı sıkıntılar getireceği için bu standartlaşma çalışmalarına sıcak bakmıyor. Bu tartışmaların ışığında çalışmalarına başlamış bulunan ISO/TC 228 adlı Teknik Komite ilk aşamada dalgıçlık, plajlar, turist rehberlerinin eğitimi, spa, golf turizmi, macera turizmi ve Turizm enformasyon ofislerinde resepsiyon ve enformasyon hizmetleri konularında çalışmalar yapıyor.”

Kapadokya'da Lykia Lodge Otelinde gerçekleştirilecek ISO TC 228 toplantısının ülke ve bölge tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağına inanılıyor. Toplantının Türk turizmi açısından önemli bir fırsat olduğuna değinen Ayna Komitesi Başkanı Birkan şunları söylüyor:
“Toplantıya IH&RA, HORTEC, ECTAA, WTO, ISO gibi uluslararası turizm örgütlerinin üst düzey temsilcileriyle dünya turizmine yön veren ülkelerden heyetler katılacak. Turizm sektörünün üst düzey yöneticilerini bir araya getiren bu toplantı, sektörümüze uluslararası katılımcılarla tanışma fırsatları yaratacak. Ayrıca, turizmcilere gelişen rekabet şartlarını daha iyi algılama şansı da tanıyacak.”

Birkan, toplantıda TSE bünyesinde oluşturulan Ayna Komitesi'nin hazırladığı “Çevreye Duyarlı Konaklama İşletmeleri” başlıklı ve NWIP (Uluslararası Standard Tasarısı) konulu yeni çalışmaları içeren teklifleri sunucaklarını söylüyor.

Turizm Bakanlığı ve sektörün üst düzey temsilcilerinin katılacağı toplantının açılış konuşmasının Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılması bekleniyor.