TURİZMİN SESİ
Konferansta Poyd Başkanı Volkan Şimşek ve ATMED Yönetim Kurulu Üyesi Behiye Arslan Moderatör olarak yer aldılar. Konferansın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Genç Turizmciler temsilcisi Tayfun Kaya, son yıllarda artan 5* otel sayısına ve sektördeki eğitimli genç turizmcilerin istihdamına değindi.
Konferanstan satırbaşları:
1. Oturum
Adil Gürkan: Size önce Harbiye'den bahsederek söze gireyim. Okula başlayan her Harbiyeli kendisini geleceğin Genel Kurmay Başkanı olarak hayal eder. Hoş, uzun yıllar sonra bir tek mezun o makama gelebilir. TSK kariyer planlaması ile kişisel beklentiler örtüşmez.
Son yıllarda bu eğilimin Turizm Yüksek Okullarında da yaygınlaştığını gözlemliyorum. Turizm okullarına giren her öğrenci, kendisini geleceğin Grup Oteller Genel Koordinatörü olarak hayal etmeye başlıyor.
Bir gözlemim de, mezuniyet sonrası için. İşe başlama ile zirveye varma arasındaki süreyi ne kadar kısaltabilirsem o kadar iyi, düşüncesi giderek yaygınlaşıyor. Affınıza sığınarak ifade ediyorum, bu süreyi kısaltma adına verilen mücadele kimi zaman etik olmayan bir zemine de kayabiliyor.
***
Bu durumda, yeni mezunun yıllar boyunca kafasında kurguladığı kariyer planlaması ile Turizm işletmesinin tasarrufları örtüşmüyor. Çatışmalar başlıyor. İlişkilere mutsuzluk hakim oluyor. Hayal kırıklıkları yaşanıyor.
Sonuç, istifa ya da sektör değiştirme.
Volkan Şimşek: Ülkemiz turizm potansiyeli konusunda daha yeni bir uyanışı yaşamaktadır. Anadolu'dan yeni cazibe merkezlerinin adlarını daha yeni duymaya başladık, kaplıca turizminde bir hareket var.
Bu faaliyetlerin başarıyla sürdürülebilmesi için genç ve potansiyel sahibi turizmcilere ülkemizin çok ihtiyacı var. Genç turizmcilerin sektöre kazandırılmaları ve gençlerin turizmle ilgilerinin arttırılması için gençlerin turizmde gelecek görmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu bağlamda üniversite eğitimlerinin yanında yaptıkları staj sürelerinde onlara kucak açmalı, sektörden soğutmak yerine bu gençleri sektöre kazandırmalıyız.
Yaptıkları işlerde anlam bulmalarını sağlamak ve gençleri geleceğe hazırlamak en önemli görevlerimiz arasındadır. Bu nedenle üniversite ile işbirliklerin artması daha yoğun bir ortak çalışma ortamının oluşması ve gençlerin geleceği daha net görmelerinin sağlanması için de ortak çalışmalarımız artarak sürmektedir.
Ülkemizin Turizmde gelecek gören ve kendisini bu ülkenin turizmine adamış yüksek motivasyonlu, kendine güvenen bir kuşağa ihtiyacı vardır ve bu kuşak bizlerinde eseri olacaktır.
****
Türk Turizmi adını büyük harflerle dünyada duyurmuştur, bununla beraber Türk Turizmcisinin ve otelcisinin de adı uluslar arası piyasalarda artık konuşulmaya ve krize dayanıklı Türk Turizmcisi dünya turizm borsasında aranan adamlar konumuna gelmektedirler. Bu trendin önümüzdeki dönem artarak devam edeceğinden eminim, çünkü daha yıldızımız yeni parlıyor. Dünya turizmindeki yerimizi de daha üst noktalara taşıyacak ve ülkemizin bizlere sunduğu olanakları daha iyi kullanmayı ve ürünümüzü daha iyi satabilmeyi öğreneceğiz.
Geleceğim sektörü turizmdir. Ülkemizin en güçlü olduğu sektör turizmdir ve bu gerçeği çok yakında her kes kabul edecek ve hem turizmcinin hem de turizmin değeri hak ettiği noktaya kendiliğinden gelecektir.
Bulut Bağcı: Öncelikle belirtmek isterim ki bugünün gençleri geleceğin turizm yatırımcı ve yöneticileriyiz. Genç Turizmciler, turizmde yer alan gençlerimiz ile yöneticilerimiz arasında bir köprü kurmak için kurulmuş bir gençlik oluşumudur. Kuruluş amacımız, turizm eğitimi almış ve eğitimine devam eden turizmci gençlerimiz ile birlikte paneller ve eğitimler düzenleyerek bilgi paylaşımını sağlamaktır. Bu bağlamda, 26 Eylül 2008, Marketingist Fuarı altında yer alan Turizmde Markalaşma Konferansı ilk adımımız olarak görülebilir. Bununla birlikte, bugün Turizmde Genç Kariyer panel dizimizin ilkini Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlemekteyiz. Panelimizin ikinci ayağı ise 4 Mart 2009 Ege Üniversitesi, Çeşme Otelcilik ve Turizm M. Y. O.'nda yer alacaktır.
Arkadaşlar, sektörde başarıyı elde etmek için birlik içersinde hareket etmemiz gerekmektedir. Biz genç turizmciler arasında yapacağımız bölgesel ve kurumsal ayrımlar, turizm sektörünün geleceğini yıpratacaktır. Sözün kısası, turizm sektörü gelecegin sektörüdür, bizlerde geleceğin yöneticisi ve yatırımcılarıyız.
Beykan Çizel: Arkadaşlar öncelikle potansiyelimizin ve gücümüzün farkına varmamız gerekiyor. Kendinize ne kadar fazla değer verirseniz, o kadar fazla değerli olursunuz. Bu yalnızca onlar daha iyi biz daha kötüyüz anlamında değil. Biz turizmcileriz ve sektör olarak 20 milyar dolar turizm geliri elde ederken 100 lirada 6 liralık ithalat yapıyoruz. Bugün otomotiv sektörü 100 liralık ihracat için 75 liralık ihracat yapıyor. Bu bağlamda baktığımızda, çok büyük bir sektörün içerisindeyiz değerli arkadaşlar. Hepimiz hızlı bir şekilde kariyer yapmak istiyoruz. Zamanında babamın söyledikleri bana çok değersiz gelirdi ama ne zaman baba oldum onun söylediklerinin farkına vardım ve tecrübenin önemini anladım. Bu iş hayatında da böyledir. Faruk Türkoğlu: Çalışma hayatında kendini işine adayanları kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Ne iş yaparlarsa yapsınlar işini ciddiye alırlar, saygı duyarlar ve gönüllerini kaptırırlar. İşinde ve tüm hayatta kalite konusunda titizdirler. İş gücüne yakındırlar. İş arkadaşlarına kendi bilgi ve becerisiyle destek olurlar. Yalnız denileni yapmazlar.
****
2. Oturum
İlknur Selçuk Köker: Hepimiz Türkiye turizminin kalbinin attığı bu şehirde, Antalya'da yaşıyoruz. Sizle bazı istatistikî rakamları paylaşmak istiyorum:
1983 yılında Antalya ili sınırları içerisindeki toplam tesis sayısı 107 ve toplam yatak sayısı 15.000 iken 2008 yılına geldiğimizde sayının 900'ün üzerinde tesis ve 400.000 üzerinde yatak kapasitesine ulaştık. Yine aynı yıllarda Antalya'ya gelen turist satısı 4.000 iken 2008 yılında sayı 9.000.000'u aşmıştır ve 2009 hedefi 10.000.000 turisttir.
****
Turizm bir bütçe ile başlıyor. 2009 yılı için bakanlığımızın tanıtım bütçesi 120 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu bütçe yurt içi ve yurt dışında reklam ve piar faaliyetleri için ayrıldı. 2009 yılından Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 132 fuara katılacağız.
****
Değerli arkadaşlar, gençlik dinamizmdir. Bu dinamizm ile birlikte, ülkemize keyif yapmak, eğlenmek için gelmiş misafirlerimizle ilgileneceksiniz. Yeterki eğitimli personelle sürdürülebilir hareket edelim. Yeter ki işimizi benimseyelim.
Bunlarla birilikte, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Yıldırım Yılmaz, gençlerin sektördeki istihdamına ve çalışma disiplinine, Dedeman İnsan Kaynakları Müdürü, Arzu Yüncü, insan kaynakları politikalarına ve şirket olarak işe alım kriterlerine, Turgay Genç; yöneticiler ile gençler arasındaki bilgi paylaşımına ve kimi yöneticilerin koltuk sevdasından vazgeçmeleri ve gençlere yol açmaları gerektiğine, Hüseyin Hakkı Kahveci; turizmde var olan politikaları yetersiz olduğuna, yeni politikaların üretilmesi gerektiğine değindi.
Organizasyonun sonunda tüm konuklara teşekkür plaketi, Vila Tour Genel Müdürü Nurullah Abukan'a da Genç Turizmciler'e gösterdiği destek dolayısıyla hizmet plaketi verildi.
Haberin detaylı videosu:
//www.gencturizmciler.org/component/option,com_seyret/Itemid,56/id,57/task,videodirectlink/