Turizmde gelir artışı için strateji ortak akılla oluşmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  9 aylık turizm hareketliliğini değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turist sayısı ve gelirlerinde 2016 yılına göre artış olduğunu ancak 2014-2015 rakamlarına ulaşılamadığını belirterek, “Turizm rakamlarında 2016’ya göre bir toparlanma görülüyor ama tam bir çöküş yılı olan 2016’yı baz almak, ‘turizmde her şey iyi gidiyor’ gibi bir algı doğurur ki, bu daha büyük sorunlara, rehavetin sürmesine yol açabilir. Cari açık sorunu yaşayan Türkiye için turizm stratejik sektördür ve gelir artışı için mutlaka Avrupa pazarının, kruvaziyer turizmin, kongre turizminin yeniden kazanılması gerekiyor. En önemli teşvik, normalleşme olacaktır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  9 aylık turizm hareketliliğini değerlendirdi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ilk 9 ayda turist sayısının yüzde 23’lük (5.7 milyon) ile 24.6 milyondan 30.3 milyona çıktığını, turizm gelirlerinin de yüzde 16’lık (2.8 milyar dolar) artış ile 17.2 milyar dolardan, 20.1 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Budak, yılın 3 çeyreğinde 2016’ya göre bir toparlanmanın görüldüğünü belirtti. Burada Rusya pazarındaki artışın etkili olduğunu kaydeden Budak, “Özellikle 3’üncü çeyrekte bir toparlanma var ve ilk 9 ayda 20 milyar dolarlık gelire ulaşılmış durumda. Ancak 2016 yılı baz alınarak ortaya çıkan artış oranları kimseyi yanıltmamalıdır. 2016 yılı AKP’nin sorumlusu olduğu siyasi afet nedeniyle tam bir çöküş yılıydı ve 2016 yılı rakamlarının geçilmesi, turizm sektörü için ciddi bir gelişme, başarı değildir. 2014-2015 yıllarına göre, Türkiye hala 5-6 milyar dolar geridedir. Ayrıca Türkiye’nin potansiyeli bundan çok daha fazladır” diye konuştu.

TÜRKİYE UCUZLADI
Turizm gelirlerindeki artış oranının, turist sayısındaki artış oranının gerisinde kaldığını ve yabancı turistlerin kişi başı harcamalarının 634 dolar olarak hesaplandığını kaydeden Budak, “Turistlerin kişi başı harcamaları 2014 yılında yabancı turistlerin kişi başı harcaması 775 dolar düzeyindeydi, bu gün 634 dolara kadar inmiştir. Yaklaşık 140 dolarlık gerileme, AKP’nin yanlış politikalarının Türk turizmine faturasıdır. Düşen fiyatlara rağmen, turist sayısında 2014-2015 rakamlarına ulaşılamamıştır” dedi.

EN ÖNEMLİ TEŞVİK NORMALLEŞME
Turizm gelirlerindeki gerilemede Avrupa pazarı ile birlikte üst gelir grubundaki kongre turizmi ve kruvaziyer turizmdeki kayıpların etkili olduğunu kaydeden Budak, “AKP, turizme tek gözü kapalı bakmayı bırakmalı ve sektörün tüm bileşenleriyle bir araya gelerek sağlıklı bir strateji oluşturmalıdır. Bölük, pörçük ve günü kurtarmaya dönük teşviklerle, turizmde kalıcı iyileşme ve Avrupa pazarının kazanılması mümkün değildir. Kruvaziyer sezonu biterken 3 aylık teşvik vermek gerçekçi bir adım değildir. Uçak ve kruvaziyer desteği, şimdiden 2018 yılı için ilan edilmeli ki, herkes programına Türkiye’yi alabilsin. Avrupa pazarı ve kongre turizmi için de en büyük engel, gerilim politikaları ve ‘OHAL altında bir Türkiye’ imajıdır. Türkiye’nin bir an önce OHAL’i kaldırarak  normalleşme yönünde adım atması gerekiyor. Turizm için en büyük teşvik bu olacaktır” TÜİK verilerine turist sayısı ve turizm gelirleri şöyle: