TURİZMDE EKSTRA PERSONEL SORUNUNU ÇÖZELİM

Mehmet İşler sektörün personel temini için “Ekstra Personel” çalıştırma yoluna gittiğini, ama bunun da büyüyen bir sorun haline dönüştüğünü açıkladı

TURİZMİN SESİ


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler sektörün personel temini için “Ekstra Personel” çalıştırma yoluna gittiğini, ama bunun da büyüyen bir sorun haline dönüştüğünü açıkladı. Mevzuatın saha ve günün koşulları doğrultusunda yeniden düzenlenmesini talep eden İşler aksi halde devletin vergi kaybından kişilerin hukuki sorunlarına uzanan bir kayıt dışılığa yönelme riski olduğuna dikkat çekti.  

ŞİRKETİN CEZASI TESİSE

Mehmet İşler; “ Türkiye; turizmde, önümüzdeki beş yıl içinde çok farklı bir yerde olacak. Bunu sadece biz kendi penceremizden bir bakışla söylemiyoruz. Biz hedefimizi 100 milyon turist olarak deklare ederken, dünyanın çok önemli tur operatörlerinin CEO’ları da raporlarında Türkiye’nin 2030 yılında 90 ila 100 milyon arasında turist sayısına ulaşacağına yer veriyorlar. Bu sayıları yakalamak için en önemli öğe nitelikli turizm personelidir. Türkiye bugün turizmde ciddi anlamda personel sıkıntısı yaşıyor. Sektör olarak pandemi sonrası ortaya çıkan sorunu ekstra personel temin ederek çözmeye çalışıyoruz. Ekstra Personel bir İstihdam Ofisi bünyesinde kadrolandırılan,  maaşları, sosyal güvenceleri ve sigorta primleri bu ofis tarafından ödenen, bu ofis tarafından talep eden turizm tesislerinde sezon ihtiyaçları doğrultusunda çalıştırılan personel anlamını taşımaktadır. Ancak bu konuda sıkıntılı bir sürece girilmiştir. İstihdam Ofisi’nin kurulması ve  belge alabilmesi için  4 milyon liralık teminat veya ipotek zorunluluğu var. Bunu verebilenler çok az. Çalışma Bakanlığı’nca yapılan denetim ve araştırmalarda bir çok tesisin İstihdam Ofisi Belgesi olmayan bazı şirketlerden personel tedarik ettiği anlaşılmakta, cezalar yazılmaktadır.  Fakat bu cezaları ödemeyen çok sayıda şirket mevcuttur. Ödenmeyen cezalar için bu kez müteselsil kefil yada borçlu sayılarak turizm tesislerine intikal ettirilmektedir. Aldığı hizmetin bedelini ödediği halde oteller, turizm tesisleri olumsuzluklar ve kayıplar yaşamaktadır. Bunun yanı sıra, belgeli İstihdam Ofisleri’nin tekelleşme yoluna giderek sayılarının azaldığını, bunu da sektöre fahiş fiyatlarla personel sağlamak için yaptıklarını görüyoruz”.

MEVZUATI GÜNÜN KOŞULLARINA UYUMLAYALIM

“Turizmci yerli işgücü bulmakta ve kendi deneyimli kadrolarını oluşturmakta çok zorlanıyor. Ekstra personel temin etmek isterse mevzuat gereği elini kolunu bağlayan bir çok şeyle karşılaşıyor. İstediğimiz hizmeti vermek için çalışanı da  çalıştıranı da hoşnut edecek çözümler arıyoruz.  Sahadaki gerçeklikle mevzuatlar arasında bir uyuşmazlık var. Hedeflediğimiz sayıda turiste, hizmet verecek  iş ve insan gücü yaratmalıyız. Bir an önce çalışanlarımızın bu sektörden daha fazla faydalanabilecekleri bir yapılaşmaya gidilmesini,  mevzuatta günün koşullarına uygun değişiklikler yapılmasını talep ediyoruz. Bunlar yapılmazsa sektör büyük oranda kayıt dışına yönelecek, devlet vergi kaybına uğrarken, çalışanlar pek çok hukuki sorunlarla karşılaşacaktır.” Dedi.