Turizmcileri zor durumda kalıcı çözüm istiyor 

Tarihi Sultanahmet Yarımadası’nda faaliyet gösteren turizmciler, hem turistleri, hem de turizmcileri zor durumda bırakan hanutçuluk, dilencilik, sokak satıcıları, sokak müzisyenleri, turistlere fahiş fiyat uygulayan taksiciler gibi sorunlara, kalıcı çözüm

TURİZMİN SESİ


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Old City Otelciler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Muhterem Turantaylak, tarihi yarımadada turizmi olumsuz etkileyen bu sorunlar nedeniyle turizm yatırımcılarının bölgeye yatırım yapma konusunda çekince yaşadığını belirtti.

“Tarihi yarımadada, Old City Otelciler Platformu olarak daha öncede pek çok defa dile getirdiğimiz gibi, çok ciddi sıkıntıları var” diyen Muhterem Turantaylak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sıkıntılar sadece bölge esnafı açısından değil, İstanbulumuz ve ülkemiz için de çok ciddi endişe yaratıyor. Turizm, ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden bir tanesi. Bizler, dünyanın göz bebeği olan İstanbul ve onun kalbi olan tarihi yarımadada gözümüzü açtık.

Bu sorunlar nedeniyle yatırımcılar çekince yaşıyor, yatırımlar beklemede

Tüm yatırımlarımızı buraya yapıyoruz. Burada sadece kendi grubumuza bağlı 7-8 işletmemiz var. Hayata geçirmeyi planladığımız 3-4 tane daha projemiz var ama bu sorunların yüzünden beklemede. Benim gibi pek çok yatırımcı da aynı düşüncede ve beklemede.

Yetkilerimizden şunu bekliyoruz: Dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan Türkiye’de hemen hemen her sektöre can suyu olan turizm sektörüne sahip çıkılsın. Bu ülke gerek coğrafi güzellikleri, gerekse kültürel zenginlikleriyle yılda 60-70 milyon turist ağırlayabilecek  kapasiteye sahip. Yeter ki dile getirdiğimiz bu sorunlar çözülsün. Bu sorunların giderilmesi için de, kanun değişliği şart diye düşünüyorum.

Yasalar hem suçun ağırlığınca ceza vermeli, hem de caydırıcı yaptırımlar içermeli

Ben hukukçu değilim, elbette uzun uzun kanunlara ilişkin söz söyleyemem. Ancak şunu biliyorum ki; yasalar bir yandan adil olmalı yani suçun ağırlığınca ceza vermeli, ancak diğer yandan yine bu yasalar, insanları rahatsız eden, taciz eden, dolandıranlar bakımından da caydırıcı yaptırımlar içermeli.
Örneğin; hanutçular ya da seyyar satıcılar tarafından misafirlerimizin rahatsız edildiği tespit edildiğinde, en azından kişilerin huzur ve sükununu bozmak gibi bir suçtan adli işlemle karşılaşmalı. Tüm hasılatlarına el konulmalı. 

Taksi plakası sahibi, “Ben kiraya verdim bitti” diyememeli

Taksiciler bakımındansa, taksi plakası sahibi, “Ben kiraya verdim bitti” diyememeli. Kiraya verdiği şoförü takip edebilmeli ve sabıka kaydı olana kiraya vermemeli, eylemlerinden de sorumlu olmalı. Yine ekliyorum; ben hukukçu değilim. Sadece bir vatandaş olarak bıktığım bu sorunlardan, arkadaşlarımla bir çıkış yolu arıyoruz. 

Emniyet teşkilatımız da, ilçe belediyemiz de özveriyle çalışıyor. Ancak, bunları toplayıp, kabahat olarak para cezası kesip bırakmak da, sorunlara çözüm olmuyor. Daha ciddi yaptırımlar gerekli. Tüm bileşenlerle, emniyetimizle, belediyemizle, büyükşehir belediyemizle, kaymakamlığımızla, valiliğimizle birlikte bu sorunları daha da büyümeden çözmeliyiz. Hukuki olarak alınacak önlemler için gerekirse, yasa değişiklikleri yoluna gidilmelidir.

Bu konuda biz Old City Otelciler Platformu olarak da üstümüze düşeni yapmaya, çalışmalara katılmaya, öneri sunmaya hazırız. Aynı şekilde lokanta sahipleri ve diğer esnaflarla birlikte de bir çıkış yolu aramalıyız. Ancak daha kesin ve yapıcı çözümler üretebilmek için bugünden harekete geçmek gerekiyor. Lütfen herkes duyarlı olsun ve hareket geçsin.”