Turizmci kısa çalışma modeli istedi

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ve beraberindeki heyet Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’yı makamında ziyaret ederek, konaklama sektöründeki sıkıntıların aşılması için önerilerini sundu

TURİZMİN SESİ


TÜROB’un önerileri arasında sektörde yaşanan istihdam kaybının önlenmesi için başta ‘kısa çalışma’ seçeneği olmak üzere esnek çalışma modelinin hayata geçirilmesi de bulunuyor. TÜROB ayrıca SGK ve muhtasar ödemelerinin 1 Ocak 2018’kadar faizsiz olarak ertelenmesini, düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılmasının sağlanmasını istedi. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, şu anda çok sayıda tesisin yüksek sezon olmasına rağmen faaliyetine ara verdiğine, yoğun istihdam kaybı yaşandığına işaret etti.

Son dönemde ülkemizde ve dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, terör saldırıları ve son olarak 15 Temmuz’daki Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) menfur darbe girişimi ülke turizmini yoğun bir şekilde olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Sektör temsilcileri sıkıntıların aşılması için kendilerine düşeni yapmaya çalışırken, hükümete de bir dizi öneride bulundu. Bu çerçevede Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ve beraberindeki heyet, Kültür ve Turizm Bakanı Prof.Dr. Nabi Avcı’yı makamında ziyaret ederek, sıkıntıların aşılması için neler yapılabileceği yönündeki önerilerini sundu.Öneriler arasında konaklama sektöründe yaşanan isthdam kaybının önlenmesi için ‘kısa çalışma’ seçeneği olmak üzere esnek çalışma modeli hayata geçirilmesi de bulunuyor. TÜROB ayrıca SGK ve muhtasar ödemelerinin 1 Ocak 2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmesini, mevcut borç stoku ve sermaye akışının normale dönmesinin sağlanması amacı ile düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılmasının sağlanmasını istedi.

Çok sayıda tesis kapalı
TÜROB Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, TÜROB Genel Sekreteri Uygar Koçaş, TÜROB Eskişehir İl Temsilcisi Kaan Erdin, TÜROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir ile TÜROB Ankara Ofis Sorumlusu Özlem Dağ’ın da katıldığı ziyarette turizm sektöründeki son gelişmeler ve yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Ziyarette görüşlerini aktaran TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Turizm sezonunun ortasına geldiğimiz, yüksek sezona girdiğimiz bugünlerde çok sayıda konaklama tesisinin kapalı olduğu, gerek kapatılan gerekse faaliyetini sürdürme gayreti içerisinde olan tesislerde birçok çalışanın iş akitlerinin sonlandırıldığı ve işsiz kaldıkları üzüntü ile görülmektedir. Sektörümüzde gün be gün artan bu olumsuz gelişmeler endişe ile takip ediyoruz” dedi. Bayındır, sektördeki olumsuz etkilenmeler dikkate alınarak, Hükümet tarafından geçen 7 aylık süreçte açıklanan desteklerin, ne yazık ki konaklama sektöründeki işletmelerin artan maliyetlerinin azaltılmasına ve hizmetin yerleşmiş yüksek standartlarda, aynı kalitede sürdürülebilirliğine, istihdamda istikrara katkısı olmadığına dikkat çekerek, “Bu durum, yılın ilk 6 ayına ait ülkemize gelen turist sayısında, turizm gelirinde, kongre ve kruvaziyer turizminde, dolayısı ile istihdamdaki önemli düşüşlerle net şekilde görülüyor. Birliğimiz tahminleri ve öngörüleri düşüş trendinin yıl sonuna kadar süreceğini gösteriyor” diye konuştu.

Bu tedbirler şart
Bu gelişmeler karşısında sektörümüzü ve istihdamı koruyup, rekabet koşulları çerçevesinde mücadele edilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin ivedi olarak alınması gerektiğini kaydeden Bayındır, alınabilecek tedbirlere yönelik önerilerini şöyle sıraladı:“Sektördeki istihdam ve işletme altyapısını ayakta tutmak üzere çok acil olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama işletmelerinin; Tahakkuk eden/edecek SGK ve Muhtasar ödemelerinin 1 Ocak 2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmesi, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması sağlanmalı. 2016 ve 2017 yılları Kurumlar Vergisi ödemeleri 1 Temmuz 2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmeli, ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılmalı. Mevcut borç stoku ve sermaye akışının normale dönmesinin sağlanması amacı ile düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılması sağlanmalı. Konaklama eektörü çalışanlarına ilişkin olarak başta ‘kısa çalışma’ seçeneği olmak üzere esnek çalışma modeli en kısa süre içerisinde hayata geçirilmeli. Ülkemizin dünya turizminde söz sahibi ülke olarak kazandığı yeri koruyabilmesi, 2023 hedeflerine odaklanılması açısından, zaman geçirilmeksizin bu adımların atılması zorunludur.”

Her ülkeye özel tanıtım
Bayındır, tanıtım çalışmalarının, imaj geliştirme ve halkla ilişkiler faaliyeti ile desteklenmesinin de çok önem taşıdığını belirterek, şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda tek elden ilgili her bir ülke bazında o ülkeden gelebileceklerin beklentilerini öne çıkaran tanıtım/pazarlama sağlanmalı. Önümüzdeki süreçte, tanıtım çalışmalarında başarılı bir örnek veren THY ile koordineli yapılması ve onların işbirligi yaptıgı yabancı halkla ilişkiler firmalarından faydalanılması ve Bakanlık tarafından fonlanmasının sağlanmalı. Uluslararası önde gelen medya kuruluşlarında ülkemize yönelik algının pozitife yönlendirilmesi için halkla ilişkiler faaliyetleri başlatılmalı, bu yönde başta ilgili Bakanlıklarımız olmak üzere medya ile yakın ve doğrudan ilişki kurulmalı. Medya kuruluşlarında akıcı yabancı dil kullanabilen üst düzey kamu ve özel sektör temsilcilerinin mülakat vermeleri sağlanmalı.”