TURİZMİN SESİ
Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin “Turizm Sektörü Değerlendirmesi” raporuna göre; turizm sektöründe büyüme 2017’de kaydedilen toparlanmanın ardından ivmelenerek devam ediyor. Turizm sektörünün Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasına doğrudan katkısının 2018’de 36,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Turizm gelirlerinin ise bu yıl bir önceki yıla göre %11,3 yükseliş göstereceği öngörülüyor. Dünyanın lider danışmanlık ve denetim şirketlerinden EY, Türkiye’nin turizm ve konaklama piyasasına ilişkin olarak hazırladığı “Turizm Sektörü Değerlendirmesi” raporu sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin turistler için sunduğu uygun fiyatlar ve seçenek çeşitliliği ile son yıllarda en çok tercih edilen ülkeler arasında yer aldığının belirtildiği raporda; özellikle kültür ve sağlık turizminin uzun vadede kayda değer bir büyüme potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor. Bununla birlikte İstanbul, Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlere yapılan yatırımların Türkiye’nin turizm sektörünü geliştirme hedefini desteklediği ifade ediliyor. Rapora göre; turizm sektöründe büyüme 2017’de kaydedilen toparlanmanın ardından ivmelenerek devam ediyor; yerli ve yabancı turist sayısına ilişkin beklentiler yukarı yönlü revize ediliyor.
Sermaye yatırımları 22,4 milyar dolara yükselecek
Rapora göre; turizm sektörünün Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasına doğrudan katkısının 2018 yılında 36,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2017 yılında turizm sektörünün Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasına doğrudan katkısı 26,1 milyar dolar seviyesindeydi. Konaklama, yolcu transferi ekipmanları, restoran ve eğlence tesisleri gibi turizm varlıklarına sahip diğer sektörler tarafından gerçekleştirilen harcamaların dâhil olduğu sermaye yatırımlarının ise 2018’de bir önceki yıla göre %9,2 yükselerek 22,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
Bu yıl 38 milyonu aşkın turist Türkiye’ye gelecek
Türkiye’nin dünyanın en önemli 10 turizm destinasyonlarından biri olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye’ye gelen turist sayısının 2018 yılında 38 milyonu, 2022 yılında ise 55 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.
Turizm gelirleri %11,3 artacak
Türk turizm sektöründe 2017 yılındaki olumlu seyrin, ulaşım altyapısı, otel ve havalimanı inşasına yönelik yatırımlardaki artışın etkisiyle ivmelendiğine dikkat çekilen raporda; turizm gelirlerinin bu yıl bir önceki yıla göre %11,3 yükseliş göstereceği öngörülüyor.
Turizm sektörü 2016 yılı öncesindeki gücüne tekrar kavuştu
Turizm sektörü açısından 2018 yılının önceki iki yıla göre çok daha olumlu geçtiğini belirten EY Türkiye Yönetici Ortaklarından, Gayrimenkul Hizmetleri Lideri, Avukat Mehmet Küçükkaya şu değerlendirmede bulundu:“Rusya ve Avrupa ile ilişkilerin normalleşmesi, hem dünyada hem de Türkiye’de güvenliğin artması ve Ortadoğu bölgesinden turistlerin gün geçtikçe ülkemize daha çok ilgi göstermesi zaten güçlü bir turizm destinasyonu olan ülkemizin 2016 öncesi günlerine dönmesine olanak sağladı. Ayrıca yaz aylarında kurlarda yaşanan hareketlilik yerli turistlerin de tatillerinde Türkiye’de kalmasına sebep olup turizm sektöründe olumlu bir etki yarattı.”
“Turizm gelirleri açısından da ilk 10’a girmeliyiz”
“Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün rakamlarına göre; ülkemiz 2017 yılında toplam 37,6 milyon turist ile dünyada en çok ziyaret edilen 8. ülke iken, turizm gelirleri açısından ne yazık ki ilk 10’a giremedi” diyen EY Türkiye Ticari Gayrimenkul İşlemleri lideri Alp Şen şöyle konuştu:“2018’in ilk yarısında ülkemize gelen turistlerin yaptığı harcama kişi başı ortalama 629 dolar seviyesinde gerçekleşti. 2017’de bu rakam 597 dolardı. Aynı dönemde İtalya’da kişi başı turist harcaması 759 dolar, İspanya’da ise 830 dolar olarak gerçekleşti. Almanya 37,5 milyon turist ile 40 milyar dolara yakın bir gelir elde etti, kişi başı geliri ise 1.000 doları geçti. Bizim de bu rakamları yakalayabilmemiz için deniz ve kum tatilinin ötesine geçmemiz gerekiyor. Bu da ancak alternatif turizm alanlarını daha aktif kullanmamız ile olabilir. Bu konuda yapmamız gereken doğamızı, kültürümüzü ve mutfağımızı daha iyi tanıtmamız ve turistleri bu alanlara yönlendirmemizdir.”