TURİZM GELİR ARTIŞINA ODAKLANDIK

Yaşanan toparlanma ile birlikte ziyaretçi sayısının artıya geçtiğini belirten Günay, artık katma değeri yüksek olan kongre ve kültür turizmi gibi alanlara yönelerek gelir artışına odaklandığımızı söyledi

TURİZMİN SESİ 


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TUROB'un "Dünya Turizm Günü" Yemeği'nde yaptığı konuşmada ilk sekiz aylık dönemi değerlendirdi. Yaşanan toparlanma ile birlikte ziyaretçi sayısının artıya geçildiğini dile getiren Günay, "Son sekiz ayın sonuçlarına göre coğrafyamızdaki sıkıntılara rağmen yüzde 0.29'luk artışla turizm verilerini başabaş hale getirdik. Bunun için hepinizi kutluyoum" diye konuştu.TYD'nin Barlas Küntay Ödül gecesine Neşet Ertaş'ın cenazesi nedeniyle katılamadığını dile getiren Günay, "Kültür dünyamızdan büyük bir yıldız kaydı. Onbinlerce insanın katıldığı bir tören oldu. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ancak asıl mesele duygudaşlığı yakalamak. Neşet Ertaş bizi duygudaş yapan insanlardan biriydi" sözleriyle Ertaş'ı andı.

ORTAK DESTİNASYON ÇALIŞMALARINDAN DERSLER ÇIKARTMALIYIZ
Yunanistan Turizm Bakanı Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ile dün gerçekleştirdikleri toplantıya ilişkin açıklamalarda da bulunan Günay sözlerini şöyle sürdürdü:"Dün akşam Yunan Turizm Bakanı ile görüştüm. Yunanistan'ın önceki turizm bakanı ile başlattığımız çalışmalar vardı. Avrupa ana pazarımız. Ama yorulan Avrupa'nın dışında yeni pazarlara açılmamız gerekiyor. Yeni ülkelerden gelenler de bir seyahat paketi içerisinde birkaç ülkeyi ve kenti görmek istiyorlar. Viyana-Prag-Budapeşte nasıl bir destinasyon olabiliyorsa biz de bundan dersler çıkartmalıyız. Çin'den gelenler sadece İstanbul'u, İzmir'i, Antalya'yı değil Atina'yı hatta Kahire'yi görebilseler dünya için çok daha ilgi çekici bir paket oluşturmuş oluruz."Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ile çok faydalı bir görüşme yaptık. Yakın bir gelecekte TUROB'un TYD'nin TÜRSAB'ın turizmin en üst düzeyindeki isimlerle bir toplantı yapacağız. Ondan sonra da İzmir'de bir Türk-Yunan ortak turizm zirvesi gerçekleştireceğiz."

SIFIR SORUN POLİTİKASI İTİRAFI
Türkiye'nin son yıllarda komşu ülkelerden gelen ziyaretçi sayılarıyla turizmde ciddi bir ivme yakaladığını hatırlatan Günay, "sıfır sorun politikası"yla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Günay, "Daha önce komşularla sıfır sorun politikasının bereketinden yararlandık itiraf ediyorum. Turizmin yükselmesinde Türk Hava Yolları'ndaki gelişmenin ve komşularla sıfır sorun politikasının olumlu etkileri oldu. Ama şu anda ne yazık ki bizim elimizde olan olmayan nedenlerle komşularla sıfır sorun noktasında değiliz. Buna rağmen Türk turizmi yükseliyor. Avrupa'da ekonomik krize ve bölgedeki siyasi duruma rağmen Türkiye turizmi yükseliyor. Bunun sırrını soruyorlar. Turizm Bakanlığı olarak biz sadece moderatörlük yapıyoruz. Biz turizm sektörünün önünü açmak konusunda çalışıyoruz. Bizim sırrımız kardeşlik ve dayanışma."Türkiye'de ucuz turizm yapıldığına dair eleştiriler olduğunu hatırlatan Günay, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Evet Türkiye kitle turizmi yaptı. Hala daha herkesin kesesine uygun ürünlerimiz var. Ben büyük bir turizm ülkesinin herkesin kesesine uygun ürünler sunmasını çok doğal sayıyorum. Böyle bir şey olmalı. Biz kitle turizminde vazgeçmeyeceğiz. 'Her şey dahil'in niteliğini yükseltmeye çalışacağız. Ama bu arada ana geliri arttıracak yeni ürünleri de geliştirecek çalışmalar da yapacağız. O yüzden son yıllarda şehir turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi, termal turizm, golf turizmi ve kongre turizmi gibi alanlar açmaya çalışıyoruz.""Geçen yıl 30 milyonun üzerinde bir rakamla bırakmıştık. Bu yıl da aşacağız. Ben göreve başladığımda hedef 25 milyon turist sayısına ulaşmaktı, şimdi hedefimiz cumhuriyetin 100'üncü yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar asgari gelir elde etmek. Yapabilir miyiz? Bu hızla gidersek gerçekleştirebiliriz."