TURİZMİN SESİ
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nazmi KOZAK’ın yönetiminde 25 kişiden oluşan bir çalışma grubu tarafından yürütülen araştırmanın Danışma Kurulu toplantısı 3 Eylül 2012, Pazartesi günü Grand Namlı Otel’de gerçekleştirilecek. Sözlü tarih görüşmesi yöntemi ve arşiv çalışması ile hazırlanacak araştırma ile Cumhuriyet Tarihi’nin gizli kalmış, unutulmuş kişilerinin, olaylarının, uygulamalarının öncü ve örnek girişimlerin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Cumhuriyet döneminin turizm tarihinin hazırlanmasında danışman olarak görev alacak üyeler arasında şu isimler yer alıyor:
Bahattin YÜCEL (Eski Turizm Bakanı ve TÜRSAB Eski Başkanı)
Halim BULUTOĞLU (Tarih Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, Ekin Grubu Başkanı)
Fehmi KÖFTEOĞLU (Resort Dergisi ve www.turizmgazetesi.com Genel Yayın Yönetmeni)
Nizamettin ŞEN (Antalya Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı)
Dr. Yusuf ÖRNEK (Antalya Tanıtma A. Ş. Genel Müdürü)
Kemal BAYTAŞ (Türk Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı)
Talha ÇAMAŞ (VİSİTUR Seyahat Ticaret A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRSAB Eski Başkanı)
Dr. Mehmet ÖZDEMİR (Eski Turban Turizm A. Ş. Genel Müdürü)
Avni AKER (Turizmci ve Eğitimci)
Sefa GÜRMAN (Kültür ve Turizm Bakanlığı eski Daire Başkanı, Kemer Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu üyesi)
Arşiv incelemesi ve sözlü tarih çalışması yöntemiyle yürütülecek araştırma sonucunda Cumhuriyet Dönemi’nin gizli kalmış ve unutulmaya yüz tutan turizmle ilgili gelişmelerin, öncü ve örnek kişilerin, kurumların ve olayların gün ışığına çıkarılması planlanıyor. Araştırma kapsamında Danışma Kurulu’nda belirlenecek 350’ye yakın kişi ile sözlü tarih çalışması yürütülecek.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nazmi KOZAK, gerçekleştirilecek çalışma ile 1923’den bugüne yaşanmış ama günümüzde unutulmakta olan olayları, öncü ve örnek çalışmaları olan kişileri ve yöneticileri, uygulamaları, kurumları, anıları günümüzün ve geleceğin kuşaklarına aktarmayı amaçladıklarını belirtti. Prof. Dr. Kozak, proje kapsamında turizm ve alt sektörleri ile ilgisi ve ilişkisi olmuş ve idari görevlerde bulunmuş ve ulaşılabilen bakan, müsteşar, vali, kaymakam, yatırımcı, işletmeci, otel müdürü, acente yöneticisi, turist rehberi, yerli ve yabancı turist, taksi şoförü, ulaştırma işletmecisi, resepsiyonist, barmen, servis personeli, aşçı, housekeeper, gazeteci, belediye başkanı, muhtar, araştırmacı/akademisyen, sendika yöneticisi, yerli halk, meslek birliği yöneticisi gibi turizm sektörü aktörü arasından toplamda 350’ye yakın kişinin araştırmaya dahil edileceğini ve 500 saate yakın görüntülü ve ses kayıtlı sözlü tarih çalışmasının gerçekleştirileceğini söyledi. Prof. Dr. Kozak, proje kapsamında Türkiye turizm tarihini içeren üç ciltlik bir kitabın, çok sayıda bildiri ve makalenin yanı sıra üç bölümden oluşacak bir belgesel filminin de hazırlanmasının planlandığını söyledi.