TURİSTLERİN YENİ GÖZDESİ AVCILIK

Avrupalı turistin tatil anlayışındaki güneş, kum ve deniz üçlemesi yerini dağ ve yaban avına bırakıyor.

TURİZMİN SESİ
Türk rehberlerle ava çıkan turistler önemli miktarda döviz bırakıyorTatil için Türkiye'yi tercih eden turistlerin yeni ilgi alanı avcılık. Bir turizm acentesi aracılığıyla hazırlanan programla Antalya'nın Alanya ilçesinde ava çıkan turistler, hem eğleniyor hem de yaban hayatını yakından tanıma imkânı buluyor. Bin 200 YTL karşılığında Türk avcılar rehberliğinde ava çıkan turistler, en çok yaban domuzu avlamaktan keyif alıyor.

Av turizminin gelişmesi için çaba sarf ettiklerini kaydeden Alanya Doğa Koruma ve Milli Parklar mühendisi Mevlüt Kodal, acentelerin istekleri üzerine av organizasyonları düzenlediklerini söyledi. Yabancıların avcılıktan büyük zevk aldığını belirten Kodal, bu yıl 250'ye yakın turistin avlanma programına katıldığını ifade etti. Her avcının günde 2 yaban domuzu vurma hakkına sahip olduğu avlanmada 10 ayda Alanya bölgesinde 100 yaban domuzu vuruldu.

Turistlerin sürek avını çok sevdiğini ifade eden mühendis Kodal, "En son 9 Alman programımıza katıldı. Aynı turistler geceleri de sürek avına çıktı. Bu tür av programlarını düzenlemeye devam edeceğiz." dedi. Köylünün, bedava vurduğu hayvanı para ödeyerek avlayan turistleri şaşkınlıkla izlediğini anlatan Kodal, yaban keçisi ve yaban domuzu avcılığının 3 yıldır yapıldığının altını çizdi. Av turizmine yönelik kendilerine turist getiren 2 acente olduğunu söyleyen Kodal, özellikle Alman, Rus, Amerika ve İngiliz turistlerin avcılığa ilgi gösterdiğini aktardı.

Alanya'da av programına katılan her turistten makbuz karşılığında bin 200 YTL alınıyor. Avcılık belgesi olmayan turistler bilgilendirilerek eğitimden geçiriliyor. Yaban keçisi, Dim çayı yaban hayatı geliştirme sahası içinde yaban domuzu da Alara Örnek Avlığı ile yaban hayatı geliştirme sahası dışında yapılıyor.

Bir avlanma döneminde en fazla 5 adet keçi vurulabiliyor. Vurulan domuz ve keçilerin hayvan zabıta ekipleri tarafından sağlığa elverişli olup olmadığı denetleniyor. Mühendis Mevlüt Kodal, 'Gıdanın tüketimde sakınca yoktur' belgesi alındığı takdirde bu hayvanların yenilebildiğini, aksi takdirde gömüldüğünü söylüyor.

Arazi yapısı ve domuz popülasyonu yüksek Isparta'da da Avrupalı turistlere yönelik 'örnek avlak alanı' oluşturuldu. Aksu ilçesinde 3 köyün arazilerini kapsayan 4 bin 340 hektarlık avlakta, her yıl 50'nin üzerinde yaban domuzu avlanabilecek. Kiraya verilecek avlaktan elde edilecek gelirin yarısı da köylere bırakılacak.

Sürek avı için İspanya, ABD, Fransa, Almanya gibi ülkelerden gelen turistlerden avladıkları domuz başına 2 bin dolar alınacak. Örnek avlakların kontrollü, bilinçli avcılığı teşvik ettiğini söyleyen Isparta Orman Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk'e göre yöre insanı bu yolla para kazanırken domuzların arazilere verdiği zarar da en aza indirilmiş olacak. Avlaklar ihaleyle kiraya verilecek. Kiralayanlar çiftlik işletmeci gibi hayvanların beslenme, yavrulama dönemi ve sayılarını takip edecek. Buna göre de turistlere yönlendirme yapılacak