Turist Rehberleri, Müze ve Ören Yerleri Girişinde YTL Dışında Yabancı Para Alınmasını da Talep Ediyor. Turistler Üzerinde YTL Olmayınca, Müze ve Ören Yerlerini Görmeden Geri Dönmek İstediklerini Belirtiyor.
Turist rehberleri, müze ve ören yerleri girişinde YTL dışında yabancı para alınmasını da talep ediyor. Turistler üzerinde YTL olmayınca, müze ve ören yerlerini görmeden geri dönmek istediklerini belirtiyor. Turist rehberleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Yönetmenliği'nde değişiklik yaparak, turistlerin Türkiye'de müze ve ören yerlerinde kendi ülke paralarıyla giriş yapmalarına imkan verilmesini istiyor.
Side Antik Kent'e getirdikleri turistleri gezdirirken yaşadıkları en büyük sıkıntının YTL dışında yabancı para kabul edilmemesini gösteren Astral Turizm Seyahat Acentesi Almanca ve İngilizce turist rehberi Sandra Suensson, "Üzerinde dolar ve Euro bulunan turistlerin müze ve ören yerlerine girememesi bizleri çok üzüyor." dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuya el atmasını isteyen Suensson, ören yerleri ve müzelere girişte yabancı paraların da geçerli olması halinde ziyaretçi sayısında yüzde 300 artış olacağına inandığını ifade etti.
Suensson, "Hiç bir Avrupa ülkesinde böyle bir uygulama yok. İskandinav ülkelerinde getirdiğimiz turistler Side Antik Tiyatyo'ya girmek istiyor, yasa gereği üzerinde YTL olmadığı için giremiyor. Müze ve tiyatronun yanında döviz bürosu yok ki hemen bozdurup gelsin. Uygulamayı Danimarka'dan, Norveç, İsviç, İzlanda ve Finlandiya'dan tatile getirdiğimiz turistlere de izah etmede zorluk çekiyoruz. Bu konunun bir an önce aşılmasını istiyoruz. Bakanlık kendisi dolar ve Euro bedeli bilet bastırsa sorun ortadan kalmış olur. Yoksa döviz girdisi geri itilmiş olacak." diye konuştu.
Neva Tur Turizm Seyahat Acentesi Rusça Turist Rehberi Rüstem Ahmedov, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu uygulamayı kaldırmasıyla birlikte müze ve ören yerlerine daha fazla tarih ve arkeoloji düşkünü turistin ziyaret edeceğine dikkat çekti. Ahmedov, Ukraynalıların, Rusların ve Baltık ülke(Letonya, Estonya, Litvanya) turistlerin üzerlerinde dolar taşıdığını ifade etti. Getirdiğimiz Rus ve Baltık ülke turistlerinin üzerinde YTL olmayınca çoğu zaman Side Antik Tiyatro'ya giremediklerini belirten Rüstem Ahmedov, giriş ücreti 5 YTL olmasına rağmen, 5 dolar verip girmek isteyen çok turistin olduğunu anlatarak, "İnanın bu uygulamayı turistlere anlatamıyoruz. Yetkililer buna bir çözüm bulmalı. Avrupa Birliği(AB) girmede tarih almış bir ülkede, bu tür uygulamaları getirdiğimiz yabancı konuklara izah edemiyoruz. Böylece binlerce turist müzeleri gezemeden geri gidiyor. Bu da Türkiye'de çok büyük ekonomik kayıp." diye konuştu.
Üzerinde Türk parası bulunmadığı için Side Müzesi'nde giremediğini ve bir gün sonra Manavgat'ta bir bankadan Euro bozdurarak girdiğini belirten Alman bilgisayar programcısı Sabrina Grune, yanlış bulduğu bu uygulamaya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın son vermesi çağrısında bulundu.
Öte yandan Side Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na uygulamaya koyduğu Müze Kart uygulamasına geçti. 20 YTL vererek Side 'de ilk Müze Kart sahibi Necmi-Neyir Güliz Erfidan çifti oldu. Kart sahibi olanlar bir yıl için 300 müze ve ören yerlerini gezebilecek. 2 ay süresince tarihi ören yerlerini geçici kartla gezecek olan üyeler 25 Ağustos'tan sonra fotoğraflı kartlarıyla girecek.