TURİNG'İN YENİ BAŞKANI BAŞARAN ULUSOY

TURİNG'in yeni yönetiminden Çelik Gülersoy Müzesi

TURİZMİN SESİ
Çelik Gülersoy'un vefatının ardından yönetim krizi yaşayan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nda yeni bir dönem başladı. Şişli 3. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından geçen ay kayyım olarak atanan yeni Yönetim Kurulu üyeleri bu sabah bir basın toplantısı düzenleyerek bu yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısına Turing Yönetim Kurulu üyelerinin 31 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı ilk toplantısında Başkan olarak seçilen Başaran Ulusoy, 1. Başkan Vekili A. Haluk Dursun ve 2. Başkan Vekili Hakan Sukayar'la birlikte diğer Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Katkak ve İlhan Akbulut ile Turing çalışanları katıldılar.

Konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihi olan 1923′de kurulan Turing'in geçmişini özetleyerek başlayan Turing'in yeni Başkanı Başaran Ulusoy, Çelik Gülersoy'un eserlerine sahip çıkmaya çalışacaklarını ifade etti. Kapılarının kültür, sanat, edebiyat ve turizme katkı sağlayacak herkese açık olacağını vurgulayan Ulusoy, Turing'in arşivindeki 27 bine yakın tablo ve 15 bine yakın kitabın sergileneceği bir Çelik Gülersoy Müzesi açmak istediklerini kaydetti. Bu müzeyle kurumun zengin arşivinin kamuoyunun hizmetine tekrar sunulmasını amaçladıklarını ifade eden Başaran Ulusoy, müzenin yerinin Turing'in Seyrantepe'deki merkezinde veya Sultanahmet'teki Soğukçeşme Sokağı'nın başındaki Vakıflar'a ait binada olabileceğini söyledi. Ulusoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Soğukçeşme Sokağı'nın başında Naziki Dergahı olarak kullanılan binayı müze yapmak üzere tahsis istediklerini belirtti.

Turing'in deneyimli ve profesyonel kadrosu ile kültür ve turizm alanlarında faaliyetlerine devam edeceğinin altını çizen Başaran Ulusoy, “Turizm, kültürsüz olmuyor. Çalışmalarımızda turizmcilerle işbirliği içinde hareket edeceğiz” dedi. Turing'in bünyesindeki turistik tesislerinin kalite-hizmet-fiyat dengesinin korunarak işletilmeye devam edeceğini ifade eden Başaran Ulusoy, bünyesindeki 6 bin 500 acenteyle TÜRSAB gibi güçlü bir kurumla Turing'in işbirliği içinde çalışacağını bildirdi. Ulusoy, Turing'in yeni turistik işletmeler alıp almayacağının sorulması üzerine, “Öncelikle elimizdekileri en iyi şekilde işletelim” diye yanıt verdi.

Ulusoy, “Kayyım olarak atandığınız Turing'de Genel Kurul yapacak mısınız?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Demokrat bir kurum olarak, demokrasinin gereği ne ise onu yaparız. Biz sandığı severiz. Zamanı gelince yaparız.” Çelik Gülersoy'un 2003 yılındaki vefatının ardından Turing Başkanı olan Ferit Epikmen ve 5 yönetim kurulu üyesi İçişleri Bakanlığı tarafından 2005 yılında görevden alındı. 3 Mülkiye müfettişinin 7 ay süren araştırması sonunda Turing'in 7 yöneticisinden sadece Uğur İbrahim Hakkıoğlu kaldı. Turing'in yeni başkanlığına ise Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Mustafa İsen getirildi. Mustafa İsen'le birlikte Turing'te birinci kayyımlar dönemi başladı. Prof. İsen'den sonra Uğur İbrahim Hakkıoğlu Turing Başkanı oldu. Bu arada dernek hakkında açılan davalar devam etti. Şişli 3. Sulh Hukuk Mahkemesince 6 Yönetim Kurulu Kayyım üyesi atanmıştı. Bu kayyımlar, mahkemece çeşitli nedenlerle değiştirildi en son üçünün yerine geçen ay (Mayıs 2011) Başaran Ulusoy, A. Haluk Dursun ve Bülent Katkak atandı.