TUI VE THOMAS COOK İLE İŞBİRLİĞİ

Silahtaroğlu Lykia group'un 2009 yılı değerlendirmeleri ve 2010 stratejileri açıkladı

TURİZMİN SESİ-YILMAZ PARLAR


Silahtaroğlu Lykia group'un basın toplantı sonrası yaptığımız, özel söyleşide; geride bıraktıkları çok engebeli 25 yılın zorlu yıllarına zaman zaman örneklerle dönerken geldikleri yerde elde edilen tecrübelerin birikimleriyle uygulamalarının doğru rantabl olmasının haklı mutluluğu içinde tam bir turizm bilge adamı.

Toplantı esnasında söylediklerin açılımlarını matematiksel rakamlarla verdiği örneklerden biri; ilk başlattıkları Seyir balonundan yıllarca zarar görmelerine rağmen Antalya'da mevcut 40'a yakın balonun 600 kişilik kapasitesi ile 80 milyon avro turizm girdisi olur. İkinci örnek Golf turizmi, 20 km lik çaplık alanda 20'nin üstünde golf sahası oluşu, Belek'i golf metropolü yapmıştır. Turizmde her işte olduğu gibi değişik inovatif bulgulara ihtiyaç vardır.

Hedef 33 milyon avro
Ayrıca, LykiaGroup Yönetim Kurulu Üyesi Attila Silahtaroğlu turizm sektörüne 250 milyon Euro civarında yatırım yaptıklarını, 1.500 kişi kadar istihdam ettiklerini LykiaWorld Antalya ve LykiaLinks Antalya'yı faaliyete geçirdiklerini, yılsonu satış hedefini KDV hariç 33 milyon € olarak açıkladı.

2008'e göre %14 büyüdüklerini, %33 kar artışı sağladıklarını, yükselen trendi iyi tur operatörleriyle çalışmaları sayesinde oluştuğunu vurguladı..
Attila Silahtaroğlu, farklı atılımlar gerçekleştirdiklerini, 20 senelik, LykiaWorld Ölüdeniz ve LykiaLogde Kapadokya gibi tesislere sahip olduklarını söyledi.

TUI ve Thomas Cook ile işbirliği
Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu 31 ülkede toplam 68.500 çalışanı, iş potansiyelinin %30 civarı Türkiye'de bulunan TUI, 2010 yaz sezonunda LykiaWorld Ölüdeniz'de tek yetkili acente olacağını, 21 farklı pazarda, 2000'in üzerinde destinasyonda faaliyet gösteren Thomas Cook ile 2010 – 2011 yılları için İngiltere ve İrlanda pazarında LykiaWorld Antalya ve LykiaWorld Ölüdeniz'de tek satıcı olduğunu açıkladılar

Antalya 2. giriş kapısı olmalı.
Antalya'yı biz neden Türkiye'nin 2. giriş kapısı yapmayalım?

İnanç turizmi
“İnanç turizmde kaynak olan Kudüs'den başlayarak, Antalya giriş kapıdan Mardin- Midyat-Kapadokya'ya gidilebilir” diyen Lykia Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Silahtaroğlu sözlerine devamla“Antalya üzerinden giriş yaparlarsa, rahatlıkla buradan Konya, Nemrut Dağı, Kapadokya ve Efes'e ulaşabilir ve Türkiye'yi tanırlar”

Dini ayinlerin yapılmasına müsaade
“Batı tarihlerinde Kapadokya, Hıristiyanlığı Kafkasya'ya yayan bir merkez olarak tanımlanır. Mevzuatımızı değiştirip, burada ve buna benzer yerlerde dini ayinlerin yapılmasına müsaade etmemiz Anadolu'nun Hıristiyanlığın yayıldığı merkez olarak tanınmasında büyük katkısı olabilir.”

Turizm Araştırma enstitümüz yok.
Üniversitelerde turizm yüksek okulları açtık, fakat turizm trendini tetkik eden ve turizm stratejilerini tespit edecek bir araştırma enstitüsü açmadık. Tüm sivil toplum örgütlerinin destekleyeceği, donelerin sunulacağı, analizlerin yapılacağı trendlerin tespit edileceği bir akademik enstitüye ihtiyaç vardır.

Strateji uygulanmadı
“Turizm Bakanlığı bundan 3 sene evvel bir strateji kitabı yayınladı ve olay onunla kaldı. “

Anfitiyatrolarda sanat festivalleri
“Antalya'da 5 tane anfitiyatroYU restore edip, dünyanın meşhur ensemblelelerini getirebilirsek, Antalya uluslararası bir şöhrete kavuşur.10 milyon turistin geldiği Antalya'da bunların sadece %5'i bu etkinliklere ilgi gösterirse, anfitiyatro başına 100 bin seyirci demektir”

Marina turizmini geliştirmeliyiz.
Marina turizmini geliştirmemiz çok gereklidir. Ayrıca crusing limanlarını da arttırmalıyız.

Kıyı şeridinde yatırıma bir ara vermeliyiz.
“Kıyı şeridinde eğlence turizmine yapılan yatırıma bir ara vermeliyiz. Geri dönüşü rantabl olmayan yatırımlar yerine eldeki mevcut yatırımların nasıl değerlendirebileceğimiz arayışına öncelik vermektir.”

Antalya'da yatırıma gerek yok
İstanbul-Anadolu turizm yatırımları doğru, Antalya'da yatırıma gerek yok

Antalya bugün 500 binin üzerinde,büyük bir kısmı lüks sınıfta yataklı altyapısı gelişmiş turistik metropoldür. Yatak kapasitesi kullanımımızı %20 ve fiyatımızı da geceleme başına 20 € daha arttırabilirsek, bu gelirde %35 bir artış gösterir, yatırıma hiç ihtiyaç duyulmaz.”