TÜGİAD’IN ANKET SONUÇLARI AÇIKLANDI!

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), üyelerinin yanıtladığı ekonomi gündemi ile ilgili soruları içeren anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı

TURİZMİN SESİ
14 Mayıs 2010 Cuma günü açıklanan anket, iç talep, özel sektör yatırımları, ihracat, anayasa değişiklik paketi gibi başlıkları içeriyor. Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) üyeleri nezdinde gerçekleştirdiği kısa anket, genç iş kadınları ve iş adamlarının Türk ekonomisinin 2010 performansı için iyimserliklerini arttırdıklarını gösteriyor. 10 Mayıs 2010 pazartesi günü açıklanan Mart ayı sanayi üretim verisinin yüksek çıkması ve 2010 yılının ilk çeyreğinde çift haneli büyüme beklentisi, ikinci çeyrekte de yine çift haneye yakın bir büyüme gerçekleşmesi ihtimalinin artması yılın ikinci yarısına yönelik beklentileri de pozitife dönüştürmüş durumda.

İç Talep ve İhracat Artışı Sürecek
TÜGİAD üyesi genç iş kadınları ve iş adamlarının yüzde 63'lük bir bölümü 2010 yılının 2. yarısında iç talepte artış gerçekleşeceğini beklemekte. 2010 yılının ikinci yarısında iç talebin aynı düzeyde seyredeceğini bekleyen yüzde 30 düzeyindeki TÜGİAD üyelerinin de görüşü dikkate alındığında, 2010 yılının ikinci yarısında iç talebe yönelik beklentilerin ağırlıklı olarak iyimser yönde olduğu ifade edilebilir. İç talepte daralma bekleyen üye oranı ise sadece yüzde 7.

Bu çerçevede, iç talep ve ihracata yönelik olumlu beklentilere bağlı olarak, TÜGİAD üyesi genç iş kadınları ve iş adamlarının yüzde 47'si 2010 yılının ikinci yarısında özel sektör yatırımlarının artacağını beklemekte. Üyelerin yüzde 40 ise, özel sektör yatırımlarının aynı düzeyde kalacağını bekliyor. Üyelerin yüzde 13'ü yatırımların azalacağı görüşünü işaret ediyor. Bu durumda, üyelerin ağırlıklı bir bölümü özel sektör yatırımlarında bir iyileşme veya hareketlenme bekliyor.

TÜGİAD Üyeleri'nin yüzde 70'i 2010 yılının ikinci yarısında Türkiye'nin ihracat hacminin artmaya devam edeceğini bekliyor. Yüzde 20 düzeyinde üye ihracat hacminin aynı düzeyde kalacağını beklerken, üyelerin sadece yüzde 10'u ihracat hacminin gerileyeceğini beklemekte. Bu noktada, yılın ilk 4 ayında ihracat hacminin artışını sürdürmesi, TÜGİAD üyelerinin, 2010 yılının ikinci yarısında da bu trendin devam edeceği yönündeki beklentilerini destekliyor.

Ekonomide En Önemli Risk; İşsizlik ve Finansman Kaynaklarına Erişimde Yaşanan Zorluklar TÜGİAD üyeleri ekonomide riski artıran en önemli faktör olarak işsizliği görmekte. TÜGİAD'a göre işsizlik, altı risk faktörü içinde yüzde 42 ile ilk sırayı almakta. Üyeler, finansal piyasalara erişimde yaşanan zorlukları ikinci önemli risk olarak algılıyor. Artan siyasi kutuplaşmayı ise ekonomi önünde kuvvetli bir risk olarak görmemekteler.

Anayasa Değişiklik Paketi Türkiye İçin Faydalı, Ancak Hazırlanışı ve Sunuşu Farklı OlmalıydıTÜGİAD üyeleri son dönemde gündemi işgal eden anayasa değişikliği paketini yüzde 41 ile Türkiye için faydalı bir girişim olarak görmekle birlikte hazırlanışı ve sunuşunu yanlış bulmaktalar. Kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyen bir paket olarak görenlerin oranı yüzde 24, Hükümetin siyasi kaygılarına hizmet ediyor diyenlerin oranı ise yüzde 21.