TRAFİKTE SORUMLULUK HAREKETİ

Trafikte Sorumluluk Hareketi' Kurban Bayramı nedeniyle tatil veya ziyaret amacıyla yolculuk yapacak araç kullanıcılarını dikkatli olmaya davet ediyor

TURİZMİN SESİ
T.C. Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda, trafikte sorumluluk bilinci alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlar işbirliğinde, TÜVTURK'ün desteğiyle hayata geçirilen 'Trafikte Sorumluluk Hareketi' Kurban Bayramı nedeniyle tatil veya ziyaret amacıyla yolculuk yapacak araç kullanıcılarını dikkatli olmaya davet ediyor.

'Trafikte Sorumluluk Hareketi', Bayram'ın kimse için üzücü sonuçlar doğurmaması için, basit ama hayati önem taşıyan kurallara dikkat edilmesi gerektiği konusunda herkesi uyarıyor.

Türkiye'de can ve mal kayıplarına yol açan en ciddi sorunlardan birisi olan trafik konusunda koruyucu önlemler alınması ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi amacıyla toplumda farkındalık yaratmak için hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi projesi, araç kullanıcılarını Kurban Bayramı nedeniyle dikkatli ve sorumlu olmaya davet ediyor.

Bu Bayram farklı olsun
Trafikte herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Trafikte Sorumluluk Hareketi, özellikle bayram dönemlerinde, tatil veya ziyaret amaçlı seyahatlerde yaşanan kaza haberleriyle bu yıl ve bundan sonraki yıllarda karşılaşılmaması amacıyla, araç kullanıcılarını daha dikkatli ve daha fazla sorumluluk sahibi olmaları konusunda uyarıyor.

Geçmişten ders almalı
2009 yılındaki bayram tatillerinde, tüm Türkiye genelinde polis ve jandarma sorumluluk alanlarında gerçekleşen trafik kazalarıyla ilgili istatistikler, konunun önemle dikkate alınması gerektiğini de ortaya koyuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından derlenen istatistiklere göre 2009 yılının 4 günlük 19-22 Eylül 2009 tarihlerindeki Ramazan Bayramı süresince 80 ölümlü trafik kazası meydana gelmiş ve 91 kişi hayatını kaybederken, 247 kişi de yaralanmıştır. 26-30 Kasım 2009 tarihleri arasında meydana gelen 60 trafik kazasında 81 kişi hayatını yitirirken, 161 kişi de yaralanmıştır.

Binek otomobillerin karıştığı kazalar daha çok
Yapılan istatistiklerde, Bayram tatili süresinde meydana gelen trafik kazalarında, en çok can kaybının tatilin birinci ve beşinci günlerinde meydana geldiği, kazaların yüzde 52'lik bölümünün, 12:00-16:00 saatleri arasında oluştuğu, yüzde 78 oranında otomobil, kamyonet ve motosiklet cinsindeki araçları kullanan sürücülerin kazalara karıştığı gibi bilgiler ortaya konuluyor.

Kaza sebeplerinde süratli araç kullanma ve hava şartlarına uymamak öne çıkıyor İstatistikler, kazaların sebepleriyle ilgili de çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Araçların hızını yol ve hava şartlarına uydurmamak nedeniyle oluşan kazalar yüzde 29 oranında, araçların hızlarını kavşaklara-dönemeçlere yaklaşırken azaltmamak nedeniyle oluşan kazalar yüzde 21 oranında oluşurken, doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapmak yüzde 15, şerit ihlali yapmak yüzde 12 ve arkadan çarpmak da yüzde 12 gibi oranlarda kazalara sebebiyet veriyor.

Herkes sorumlu davranırsa sorun çözülecektir
Özellikle trafik yoğunluğunun arttığı bu gibi dönemlerde trafiğe çıkmadan önce ve trafikte bazı kural ve konulara dikkat edilerek, can ve mal kaybına neden olabilecek kazaların önüne geçileceğinin altını çizen Trafikte Sorumluluk Hareketi, sürücülere güvenli bir yolculuk için kontrol listesi sunuyor.

Güvenli Yolculuk için…
Trafiğe çıkmadan önce
- Lastiklerinizin hava basıncını ve durumunu kontrol edin,
- İlk yardım çantası, yangın söndürme tüpü ve üçgen reflektörlerinin araçta olduğundan emin olun, stepnenin sağlamlığını kontrol edin,
- Aynalarınızı ve görüşünüzü ayarlayın,
- Camlarınızı temiz tutun, cam suyu ve sileceklerinizi kontrol edin,
- Araç göstergelerinizi kontrol edin,
- Far ve sinyal lambalarınızın çalışır durumda olduğunu kontrol edin,
- Fren sistemlerinin sağlam olduğunu kontrol edin,
- Aracın belirlenmiş sınırlarının üzerinde yolcu ve yük kabul etmeyin,
- Aracınızın muayenesinin olduğundan emin olun.

Trafikteyken
- Tüm trafik işaretlerine ve kurallarına uyun,
- Araç içinde dikkatinizi dağıtacak, görüşünüzü kapatacak eşyalar bulundurmayın, tüm eşyaları sabitleyin,
- Farlarınızı gündüz de açık tutun; manevralarınızda sinyallerinizi kullanın,
- Hem önde, hem arkada otururken emniyet kemerinizi mutlaka takın,
- Hız limitlerine uyun,
- Güvenli fren yapabilmek için gerekli mesafeyi koruyun,
- Seyir sırasında cep telefonu kullanmayın,
- Hatalı sollamadan kaçının,
- Sürüş sırasında sık sık mola verin,
- Yorgun ve uykuluyken asla araç kullanmayın,
- Alkollüyken araç kullanmayın,
- Çocuklar için mutlaka çocuk koltuğu kullanın,
- Mevsimin özelliği itibariyle inşaat işlerinin yoğunluğu nedeniyle yoldaki işaretleme ve işaretçilere dikkat edin,
- Özellikle dönüş yolculuğunda, seyahatinizi bayramın son gün ve saatlerine bırakmamaya özen gösterin.

T.C. Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Trafikte Sorumluluk Hareketine, İçişleri Bakanlığı ve bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, TÜRKAK, TÜVTURK, Boğaziçi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi'nin yanı sıra İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) gibi kurum ve kuruluşlar paydaş olarak destek veriyor.