TOPRAK DEDE” GENÇLERE SESLENDİ

TEMA Vakfı'nın da kurucusu olan Karaca, Küçükçekmeceli gençlere ormanlarına sahip çıkma çağrısında bulundu

TURİZMİN SESİ


Cennet Kültür ve Sanat Merkezi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Küçük İstanbul Buluşmaları”, gerçekleştirdiği çalışmalarla çevre alanında aktif toplumsal bilinç oluşmasını sağlayan “Toprak Dede” Hayrettin Karaca'yı ağırladı.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi (CKSM) etkinlikleri kapsamında düzenli olarak gerçekleştirilen İstanbul Buluşmaları'nın son konuğu TEMA Başkanı Hayrettin Karaca oldu.

Gençlerin büyük ilgi gösterdiği Karaca, kendisine yöneltilen soruları da içtenlikle yanıtladığı sıcak bir ortamda çevre bilincinin kodlarını anlattı.

Ana teması alanlarında kalıcı başarıyı yakalamış isimlerin gençlerle bir araya getirilmesini amaçlayan “Küçük İstanbul Buluşmaları” söyleşilerinin konuğu olan Karaca, çocukluğundan başlayarak kendisini bugünlere getiren uzun ve zahmetli serüvenini anlattı, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu izleyicilere…

1980 yılından bu yana sürdürdüğü çevre faaliyetleri çerçevesinde doğal ortamların korunmasına yönelik yüzlerce projeyi hayata geçiren Karaca sözlerine “Bilgi paylaşılırsa çoğalır. Bilgiyi paylaşmanın en güzel yolu da okumaktır. Ben her gün en az bir saatimi muhakkak okumaya ayırıyorum. Bu beynimi zinde tutan en önemli egzersizdir” diyerek başladı.

Çevre bilincinin eğitim ile üst seviyeye çıkarılarak toplum sathında yayılmasının gerekliliğini ifade eden Karaca, “1 santimetre toprak 20 yılda oluşuyor. Tarım yapabilmek için en az 20 santim toprağa ihtiyaç var. Bu demektir ki 400 yıl... İşte bu 400 yıllık doğa emeğini bizler erozyon yüzünden birkaç saatte heba ediyoruz. Türkiye çölleşmeye doğru gidiyor. Biz sizleri uyarıyoruz, doğru yolu gösteriyoruz. O yoldan yürüyecek olanlar ise siz gençlersiniz” şeklinde konuştu.

1992 yılında Yalova'da Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurduktan sonra Türkiye Erozyonla Mücadele ve Araştırma Vakfı'nı (TEMA) hayata geçiren Karaca, söyleşisi sırasında multivizyon gösterileri eşliğinde dünyamızın karşı karşıya olduğu çevre felaketlerinin de bir şemasını çizdi:

“Bugün küresel ısınma deniyor. Küresel ısınma ta 1960'larda biliniyordu. Ama umursamadılar. Şimdi ok yaydan çıktı, çözüm arıyorlar. Çevre bilinci çok önceden oluşturulmalıydı ki, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakalım.”

Karaca, söyleşinin sonunda Küçükçekmeceli öğrenciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.