TEMEL SORUN İLETİŞİMSİZLİK

Türkiye'de sayısız seminer veren Doğan Cüceloğlu, “Ülkemizdeki temel sorun iletişim içinde olduğumuzun farkında olmamamız.” dedi.

TURİZMİN SESİ


Televizyonda hazırladığı programlar ve yazdığı kitaplarla tanınan Türkiye'nin önde gelen iletişim psikolojisi uzmanı Prof.Dr. Doğan Cüceloğlu, Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Küçük İstanbul Buluşmalarına katıldı. Uzun süre Amerika'da öğretim üyeliği yaptıktan sonra Türkiye'de sayısız seminer veren Doğan Cüceloğlu, “Ülkemizdeki temel sorun iletişim içinde olduğumuzun farkında olmamamız.” dedi.


Her ay alanında uzman bir ismi Türkiye'nin geleceği öğrencilerle buluşturan 'Küçük İstanbul Buluşmaları' devam ediyor. Ünlü sunucu İnci Ertuğrul'u konuk olduğu yılın ilk buluşmasının ardından bu kez Türkiye'nin önde gelen iletişim psikolojisi uzmanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Küçük İstanbul Buluşmaları'na konuk oldu. Cüceloğlu, Amerika'da yaşadığı dönemde başından geçen komik olayları öğrencilerle paylaştı. Söyleşide rol yapma becerisi ve esprileriyle öğrencileri kahkaya boğan Cüceloğlu, toplum iletişimine dair edindiği tecrübelerini ve yapılan yanlışları aktardı. Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan söyleşiye çok sayıda lise öğrencisinin yanı sıra Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Levent Uslu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Koca katıldı.

TEMEL SORUN İLETİŞİMSİZLİK
Televizyon programlarını ve yazdığı kitapları, keşfettiklerini insanlara iletebilmek için yaptığını ifade eden Doğan Cüceloğlu, “Şunu farkettim. Benim ülkemdeki insanlar kötü niyetli değil. Ama iyi niyet yetmiyor. Bilgiye ihtiyaç var. Şunun farkındayım ki benim ülkemdeki temel sorun şu; iletişim içinde olduğumuzun farkında değiliz. Yetişkin ve iyi eğitimli iki insan asansörde birbirine selam vermeden durabiliyor.” diye konuştu.

FİKİRLER DİLE GETİRİLMELİ
Söyleşinin büyük bölümünde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Doğan Cüceloğlu, kendisini keşfetme süreciyle ilgili olarak, “Ne zaman Amerikan kültürüyle ilgili bir şey öğrendiysem aynı zamanda kendi kültürümden bir şeyin farkına vardım.” dedi. “Ben Türkiye'de öğrenci olarak fikrimi söylediğim zaman öğretmen bana 'Sen kim oluyorsun da senin fikrin var?' diye bana bakıyordu. Amerika'ya gittiğim zaman kendi fikrimi ifade etmediğimde ise not alamadım. Öğretim üyesi olarak Türkiye'de hep bir mertebe içinde kısıtlı kaldım.” diyen Cüceloğlu, fikirlerin özgürce söylenebilmesi gerektiğini savundu.

ÇÖZÜM 'BİZ' OLABİLMEKTE
Konuşmasında biz bilinci içinde yaşamanın toplumdaki önemine vurgu yapan Doğan Cüceloğlu, “Trafikte araba sürerken şu araç benim umurumda değil, şoför bilinçli, bilinçsiz veya sarhoş önemli değil diyemezsiniz. Çünkü sizin hayatınızı etkiler. Toplumda, ailede herkesin birbirini etkileme gücü var. Sen mutlu değilsen etrafındaki insanlar mutlu olamaz. Etrafındakiler mutlu değilse sen de mutlu olamazsın. Sorunlar konuşarak ve birbirini anlayarak çözülmelidir.” dedi.

KİŞİSEL GELİŞİMCİLERİ ELEŞTİRDİ
Son yıllarda kişisel gelişime olan ilginin yüzeyselliğinden yakınan Doğan Cüceloğlu, toplumlar arası kültürel farklılıklar nedeniyle Amerikan kişisel gelişim kitaplarının Türkiye'de sığ kaldığını söyledi. Sözlerine “Bir insanın kendisi gelişmemişse, geliştirme ortamı oluşturma bakımından fakir kalır. Kişisel gelişim bir var oluş halidir. Özetle insanın biz bilincine geçebilmesidir.” diyerek devam eden Cüceloğlu, kendisi gelişmemiş, kitap okuyarak bilgi aktaran kişiler olarak nitelendirdiği kişisel gelişimcileri eleştirdi.

KİŞİSEL GELİŞİMİN ÖZÜ KÜLTÜRÜMÜZDE MEVCUT
Üvey annesinin çocukluğunda ona söylediği bir sözü öğrencilerle paylaşan Doğan Cüceloğlu, şöyle konuştu: “Avladığım kuşlar için “Ne var ki küçücük bir kuş işte!” dediğimde bana, “Canın büyüğü küçüğü olur mu? Allah herkese can vermiş.” demişti. Yıllar sonra katıldığım bir seminerde bu beynimde atom bombası gibi patladı. Bu kadın aşmış. Bütün canları içine alan bir 'biz' oluşturmuş. Bu kadının okuma yazması yok. O yüzyıllar öncesinde Anadolu'da oluşan bir sevgi kültürünün nesilden nesile geçmiş bir ürünü. Bu bir değer olarak yaşandığı zaman öldüremezsin, aç bırakamazsın, işkence edemezsin. İşte kişisel gelişim bu.”

İYİ YETİŞMİŞ PSİKOLOGLARA İHTİYAÇ VAR
Konuşmasının sonunda üniversitede bölüm seçimiyle ilgili öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Doğan Cüceloğlu, Türkiye'de çok sayıda iyi yetişmiş psikoloğa ihtiyaç olduğunu, ilerleyen yıllarda psikoloji ve psikolojik danışmanlık alanında patlama yaşanacağına dikkat çekti. Söyleşinin ardından Doğan Cüceloğlu'na Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Levent Uslu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Koca tarafından plaket ve çiçek verildi.