TEMA’NIN KAÇKAR PROJESİ

TEMA Vakfı Kaynak Çalışma Grubu Üyeleri Bilfen Okullarında kendi pişirdikleri yemeklerin sergilendiği bir davet düzenledi

TURİZMİN SESİ


Davetten elde edilen yaklaşık 20 bin TL gelir, TEMA'nın “Kaçkar Projesi”ne aktarıldı. Cemiyet dünyasının ünlü isimlerinden oluşan TEMA Vakfı Kaynak Çalışma Grubu Gönüllüleri (TEMA – K), 18 Kasım 2009, Çarşamba günü Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu'nda bir öğle yemeği düzenledi.

Aralarında TEMA-K Gönüllüleri Meral Ketenci, Sedef Mercan, Figen Babaoğlu, Fügen Baş, Esra Öztürk, Semra Evyap, Yeşim Beyla ve Vahide Gigin gibi isimlerin bulunduğu TEMA – K gönüllüleri, davette kendi pişirdikleri yemekleri satışa sundu. Menü, Antep usulü kuru dolma, sebzeli noodle, içli köfte, su böreği, fırında beşamel soslu tavuk, sosisli kabaklı börek, çikolatalı kek, kalburabastı gibi birbirinden güzel lezzetlerden oluştu.

Cemiyet dünyasının ünlü kadınlarını buluşturan yemek sırasında mücevher markası Ariş'in TEMA için tasarladığı yaprak koleksiyonu, mini bir defileyle konuklara tanıtıldı. Ayrıca konuklar arasından 3 kişiye, Ariş'in özel koleksiyonundan takılar ve 18 kişiye TEMA yapraklı kolye hediye edildi. Davetten elde edilen yaklaşık 20 bin TL'lik gelir, Kaçkar bölgesinde doğal yaşamın korunmasına destek olmayı amaçlayan "Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi"ne aktarıldı.

Organizasyonda ayrıca TEMA – K Gönüllüleri Semra Evyap ve Ferda Gürtay'ın doğum günleri sürpriz yapılarak kutladı.

Kaçkar Projesi Hakkında
Bu proje Avrupa Birliği ve TEMA Vakfı tarafından finanse edilmekte; TEMA Vakfı, ODTÜ, Doğa Koruma Merkezi (DKM), Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYD) tarafından uygulanmakta ve Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM), BTC Boru Hattı Şirketi, Artvin Valiliği tarafından desteklenmektedir.

“Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi" proje alanı olarak belirlenen bölümde ormanların ve biyolojik zenginliklerin korunmasını amaçlamaktadır. Yerel halkın orman kaynaklarını sürdürülebilir şekilde kullanma konusunda bilinçlendirilmesi, yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi ,kitle turizminin yarattığı baskının azaltılması gibi alanlarda çalışılmaktadır.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda alanın tüm bitki, kelebek, kuş, büyük memeliler, sürüngen ve çift yaşamlı canlıları, çeşitli üniversitelerden 20 kişilik uzman bir kadro tarafından 30 hafta kadar süren çalışmalarla incelenmiş, incelemeler sonucunda: Dünya için yeni bir bitki türü bulunmuş, sahada varlığı daha önce bilinmeyen nesli tehlike altında 3 bitki türü saptanmış, 22 sürüngen ve amfibi türü tespit edilmiştir.
20 tanesi bölge için yeni 182 kelebek türü tespit edilmiştir.

Böylece proje alanının İngiltere'nin 4 katı kelebek çeşidine sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışma ile Türkiye'nin Avrupa'ya yapacağı biyolojik zenginlik katkısı bir kez daha tescillenmiştir. Proje alanında 118 kuş türünün ürediği tespit edilip bunlardan uluslararası ölçekte 1 türün nesli tehlike altında, 5 türün de tehdide yakın kategorisinde olduğu belirlenmiştir. 17 köyde ve ilgili kamu kuruluşları, yerel yönetimler, sivil kuruluşlar ile görüşmeler ve anket çalışması yoluyla sosyo-ekonomik özellikleri incelenmiş, arazi kullanımı ve altyapı haritalaması yapılmıştır.