TARİHLERİNİ GELİBOLU’DA ARIYORLAR

Avustralya Savunma Bakanı John Faulkner ve Yeni Zelanda Savunma Bakanı Wayne Mapp, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine geldi.

TURİZMİN SESİ


İki bakan 4-5 Şubat günlerinde İstanbul'da düzenlenen NATO savunma bakanlarının gayriresmi toplantılarına katıldıktan sonra geldikleri Çanakkale'de, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı ziyaret etti. Sabah saatlerinde beraberlerindeki 20 kişilik ekiple yarımadaya geçen iki bakan ilk olarak Çanakkale Şehitler Abidesi'ni ziyaret etti, buraya çelenk koydu. Bakanlar, Çanakkale Savaşları'nın geçtiği alanlar hakkında Türk yetkililerden bilgi aldı.

Avustralya Savunma Bakanı Faulkner, burada yaptığı açıklamada, yarımadanın kendileri için büyük önem taşıyan bir yer olduğunu söyledi.
Gelibolu Yarımadası'nın aynı zamanda ülkeleri için de çok önemli olduğunu ifade eden Faulkner, özellikle 25 Nisan günü yapılan çıkarmadan dolayı burasın ın kendileri için çok önemli olduğunu bildirdi.
Faulkner, "Bu topraklar bizler için çok önemli. Yaklaşık 8700 Avustralyalı, 3000 kadar da Yeni Zelandalı asker buradaki savaşlarda hayatlarını kaybetti. Buralara onları anmak için olduğu kadar yine hayatını kaybetmiş Türkler için de gelmiş bulunuyoruz. Onların anısına saygıyla burada bulunuyoruz" dedi.

Faulkner, Çanakkale Şehitler Abidesi ile ilgili olarak, "Bu anıt aynı zamanda çok büyük önem taşımakta. Ben inanıyorum ki burası çok önemli bir yer" diye konuştu. Yeni Zelanda Savunma Bakanı Mapp de, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda, bu üç ülke için bu toprakların çok önemli bir yer olduğunu söyledi.

Mapp, şöyle dedi: "Üç ülkeninde modern dünyaya adımlarını attığı yer burası. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Atatürk önderliğinde kuruluşunun ilk dakikaları burada gerçekleşti. Aynı şekilde Yeni Zelanda ve Avustralya'nın da İngiliz kraliyetinden bağımsız ayrı bir devlet olduklarını hissettikleri topraklar üzerindeyiz şu anda. Gelibolu Yarımadası, üç ülke için de çok çok önemli bir mekan.

Anıt mezarları gezdim ve bu mezarlar üzerindeki isimleri okurken çok etkilendim. Bu anıt mezarlardaki isimler ataların isimleri, bunun için gençlerin buraya gelip bu isimleri okuyarak geçmişle geleceği birbirine bağlamaları çok önemli. Aynı şekilde Yeni Zelanda ve Avustralyalılar buraya geliyorlar ve hayatlarını kaybetmiş olan atalarını anıyorlar."
Faulkner ve Mapp'in ziyaretine, Avustralya Büyükelçisi Peter Doyle, Yeni Zelanda Büyükelçisi Andrea Smith, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Anderw Koç Mc Donald ve yetkililer de katıldı. Bakanların Şehitler Abidesi dışındaki ziyaretleri, basına kapalı olarak gerçekleşiyor.