TURİZMİN SESİ
BW The President Hotel Genel Koordinatörü Recep Arifoğlu, İstanbul'a gelen turistin %80'inin Tarihi Yarımada'ya uğradığını anlatarak, bölgenin nitelikli yeme-içme tesislerine ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. 2010 yılında yoğun talep gören Tarihi Yarımada'ya, bu yıl da talebin artarak devam edeceğini anlatan Recep Arifoğlu, Amerika, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanından Sultanahmet ve çevresine yoğun ilgi gözleniyor.
Bu yıl, bir önceki yıla oranla daha iyi geçecek ve bölgedeki otellerin ortalama yıllık doluluğu %85'leri bulacak. Adı üzerinde 'Tarihi Yarımada' olan bölgeye, daima ciddi talep gözlenmektedir. Bu talebe paralel olarak, nitelikli konaklama tesislerimizin olmasına rağmen, ne yazık ki bölgede yeterli sayıda nitelikli yeme-içme mekanları bulunmuyor. Genellikle orta yaş ve üstünün tercih ettiği bölgemizde, aradığını bulamayan turistler de; akşamları Beyoğlu, Ortaköy gibi yerlerdeki mekanlara yöneliyor dedi.
Kültürel ve sanatsal etkinlikler, farklı lisanlarda yapılmalıdır
Zengin bir tarih ve kültür hazinesinin yanı sıra, eğlenceden alışverişe kadar ciddi bir turizm çeşidine sahip olan İstanbul'a gelen turistlerin mutlu ayrıldığını kaydeden Recep Arifoğlu, bu memnuniyette, Türk insanının güler yüzlü hizmet anlayışının da büyük rolü olduğunu belirtiyor. Kente olan talebin sürdürülebilirliği ve kalış sürelerinin uzaması noktasında, 'kültürel ve sanatsal' etkinliklerin arttırılması gerektiğini ifade eden Recep Arifoğlu, şunları söylüyor: Tüm zamanların kültür başkenti olan İstanbul'a, dünyanın her yerinden yoğun ilgi gözleniyor. Gelen turistlerin ilgisini çekerek, daha keyifli zamanlar geçirmeleri için mesela farklı lisanlarda, kültürel ve sanatsal organizasyonların yapılması gerekiyor. Nitekim, trafiğe kapatılan Sultanahmet Meydanı'nda, çeşitli dillerde kültürel ve sanatsal etkinlikler, konserler vs. yapılabilir. Etkinlikler çeşitli lisanlarda olmalıdır, zira genellikle Türkçe olduğundan, lisanı bilmedikleri için turistlerin ilgisini çekmiyor
Ara sokaklara, makyaj gerekiyor
Tarihi Yarımada'ya olan talebin her geçen yıl katlanarak artmaya devam ettiğini kaydeden Recep Arifoğlu, bölgede ana caddelerin şık olmasına rağmen, halen ara sokaklarda, camları kırık ve terk edilmiş eski binalar gibi bakımsız ve çirkin bir görüntünün olduğuna değindi.
Turistlerin, ellerinde guideler ile bölgeyi keşfe çıktığına dikkat çeken Recep Arifoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: Tarihi Yarımada'da ana caddeler fevkalade güzel, ancak ara sokaklarda halen görüntü kirliliği mevcuttur. Mesela, yarısı yanmış ahşap bir binanın önüne güzel bir reklam filmi asılarak, en azından perişan bina görüntüsü engellenebilir.
Zira, turistler ellerinde guideler ile bölgeyi keşfe çıkıyor. O nedenle, ara sokaklara, muhakkak makyaj gerekiyor. Bu arada, bölgemizde çok sayıda bakımsız çeşme de bulunuyor. Bu çeşmelerin, bakımlarının yapılarak, üzerlerine de çeşitli lisanlarda künyelerinin asılması önemlidir. Tarihte su imparatorluğu olarak da bilinen Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan tarihi çeşmelerin, perişan ve bakımsız görüntüsü hakikaten üzüntü vericidir diye konuştu.
Ortadoğu'nun ilgisi artarak sürecek, aile odalarına ihtiyaç duyulacak
Bu yıl, mevcut pazarlar olan Amerika ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra, bölgeye Ortadoğu'dan olan talebin artarak devam edeceğini anlatan Recep Arifoğlu, özellikle Ortadoğulu turistler için bölgede daha büyük metrekareye sahip aile odalarına ihtiyaç duyulacağını belirtti.
Son yıllarda, İstanbul'a Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere komşu ülkelerden yoğun ilginin gözlendiğini kaydeden Recep Arifoğlu, gelecek birkaç yıl içerisinde kente gelen turistlerin 1/4'ni, komşumuz olan ve karşılıklı vize uygulamasının kalktığı ülkelerin oluşturacağını sözlerine ekledi.