Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı etkinlikleri arasında yer alan “Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” ödülleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı bir törenle sahiplerine verildi. TKB 2011 Özendirme Ödülleri Sergisi de ziyarete açıldı.Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin katıldığı ‘Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması ödül töreni ve sergi açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof Mustafa Akaydın, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr Metin Sözen, kurul üyesi Prof Cevat Geray, Prof. Ruşen Keleş, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla yapıldı.Ödül töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlık olarak tarihi ve kültürel mirası koruma ve kullanma konularına önem veren kentlere bütçe imkanları ölçüsünde destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Tarihi Kentler Birliği’nin 10 yıldır sürdürdüğü çalışmaların önemine işaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Biz geçmişimizi tahrip etmişiz, şimdi sahip çıkmaya çalışıyoruz. Keşke bu çalışmalar 10 yıl önce değil de 50 yıl önce başlamış olsaydı. O zaman Türkiye tarihini ve kültürünü koruma ve kullanmada bugün çok farklı bir noktada olurdu.”dedi.
BAKAN GÜNAY; TARİHİ GELECEĞE TAŞIYACAK BİLİNÇ KURULMALI
Tarihi ve kültürel mirası koruma ve kullanma çalışmaları yapan yerel yönetimlerin bu hareketini suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalara benzeten, bu hareketin diğer tarihi kentlere de yansımasını isteyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, popülist politika uygulama girişiminde olan yerel yönetimlere TKB’nin izin vermemesi gerektiği söyledi. Bakan Günay, “Tarihi geleceğe taşıma, koruma ve kullanma yerine, sadece kullanmayı düşünen görüşün karşısındayız. Türkiye’de toptan tarihi koruyarak geleceğe taşıma bilinci kurmalıyız. Hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakınca önemi anlaşılıyor. Türkiye’de ayağa kaldırılacak çok tarihi zenginliğimiz var. Turizmin yanına mutlaka tarih ve kültür turizmini de koymalıyız.”dedi.
GÜNAY; ANDRİAKE LİMAN ŞEHRİ ANTALYA’NIN ÖNEMLİ KÜLTÜR DURAKLARINDAN BİRİ OLACAK“Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” ödül töreninin ardın ödül kazanan kentlerin standlarını gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha sonra VIP Turizm sponsorluğunda “Myra/Andriake Kazıları Restorasyon Fotoğrafları Sergisi”nin açılışına katıldı. Kazı Başkanı Prof. Nevzat Çevik’in yaptığı kazılara ilk kazmayı kendisinin vurduğunu anımsatan bakan Günay, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:“Bu köşe benim için ayrı bir önem taşıyor.Likya bölgesindeki bu bölgede 2-3 tane dünya mirası olmaya aday kentimiz bulunuyor. Myra tiyatrosusu ve Andriake Liman Şehri Antalya’nın turizmi için de çok önemli. Bu liman şehrinin henüz kazı çalışmaları sırasında 600 bin yabancı turist gezdi. Liman şehrinin tamamının ortaya çıkmasıyla Antalya’nın turizmle birlikte önemli kültür duraklarından biri olacağına inanıyorum.”Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay“Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” ödül töreninin ardından 20’nci kuruluş yılında Yapı Fuarı ile eş zamanlı düzenlenenYapex Yapı ve Restorasyon Fuar’ında ürünlerini sergileyen kuruluşların stantlarını da ziyaret etti.
PROF. METİN SÖZEN BÜYÜK ÖDÜLÜ BURSA BELEDİYESİNE“Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda Prof Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nü “Merinos Tekstil Sanayi Müzesi” ile Bursa Büyükşehir Belediyesi aldı.
SÜREKLİLİK ÖDÜLLERİNİ ALAN BELEDİYELER ŞUNLAR;
- “Azm-i Milli Sanayi ve Bilim Müzesi” ile Aksaray Belediyesi
-Tescilli bir yapıyı pansiyon olarak kültür turizmine kazandıran Birgi Belediyesi
Tarihi Sinan Mahallesi’nde bulunan 19. yy’a ait “Sadrazam Derviş Mehmed Paşa Kütüphanesi Projesi ile Burdur Belediyesi“Saat Kulesi ve Meydan Düzenleme Uygulaması” ile alan Çanakkale Belediyesi “Zafer 86 Sokakların Sağlıklaştırma ve Beş Lüleli Çeşme Restorasyon Projeleri” ile Kula Belediyesi“Arasta 1. Etap Cephe Yenileme Projesi” ile Muğla belediyesi
PROJE ÖDÜLÜ ALAN BELEDİYELER
TKB 2011 Proje Ödülleri “Eski Cumhuriyet İlkokulu ve Çevresindeki Dükkânlar Dizisi Rölöve-Restitüsyon Restorasyon” ve “Sokak Sağlıklaştırma Projeleri” ile Darende’ye; “İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi ve Müzesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Mimari Uygulama Projesi” ile İstanbul Büyükşehir’e; “Notre Dame Du Rosaire Kilisesi Restorasyon Projesi”, “Karikatür Evi Restorasyon Projesi” ve “Sürmeli Ali Paşa, Ayrılık, Su Terazisi, Hasan Rıza Paşa, Ladikli Ahmet Ağa Çeşmeleri Restorasyon Projeleri” ile Kadıköy’e; “Yeraltı Şehri ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi” ile Nevşehir-Kaymaklı’ya; “Kentsel Sit Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Avan Projesi” ile Kayseri Büyükşehir ve “Selvili Han Restorasyon Projesi”, “Kadın Müzesi” ve “Mülkiyeliler Birliği Binası Projesi”yle İzmir-Konak’a; “Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Revizyonu” ile Eskişehir-Odunpazarı Belediyesi’ne verildi.
UYGULAMA ÖDÜLÜ ALAN BELEDİYELER
TKB 2011 Uygulama Ödülleri’ni de “Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi”yle Adana Büyükşehir; “Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi” ve “Kızılkule-Tophane Ekseni Projesi”yle Alanya; “Karacabey Hamamı Yakın Çevresi Restorasyon, Rekonstrüksiyon ve Sağlıklaştırma Projesi” ve “Çelebi Mehmet Camisi ve Çevresi Restorasyon-Sağlıklaştırma Projesi”yle Ankara-Altındağ; “Eski Hükümet Konağı Restorasyonu”yla İzmir-Bayındır; “Çamurcu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması” ve “Hıdır Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması”yla Gaziantep Büyükşehir; “Sırrıpaşa Konağı”yla Kocaeli Büyükşehir; “Tarihi Çapanoğlu Büyük Camisi Çevre Düzenleme ve Kentsel Tasarım Projesi”yle Yozgat Belediyesi kazandılar.