TURİZMİN SESİ
Tarihi Çırağan Sarayı, 23-27 Ekim tarihleri arasında pembe renk ile ışıklandırılarak farkındalık yaygınlaştırılırken, #dokunmaktankorkma hareketinin desteklenmesi ve #CiraganSarayiPembeOluyor hashtagi ile bu görsel şölenin büyük kitlelere ulaşması hedefleniyor. GE Sağlık 2015 Kanser Farkındalık Araştırması’na katılanların yüzde 74’ü kanserin önümüzdeki 20 yıl içinde tedavi edileceğine inanıyor.
Boğaz üzerindeki konumu ve tarihi ile dünya çapındaki ikonik yapılardan Çırağan Sarayı, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla, 23 Ekim Cuma günü, MEMEDER (Meme Sağlığı Derneği), GE (General Electric) ve Çırağan Palace Kempinski İstanbul işbirliği ile pembe renkte ışıklarla aydınlatıldı. Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında gerçekleşen proje ile pembe renge bürünen ihtişamlı tarihi yapı, 23-27 Ekim tarihleri boyunca Boğaz’da büyüleyici bir görüntü oluşturacak.
Erken teşhis hayat kurtarır
Coğrafi bölgelere ve ülkelere göre oranlarda değişiklik göstermesine rağmen, dünyada yüzde 30’un üzerinde oranla, meme kanseri kadınlar arasındaki en yaygın kanser türünü oluşturuyor. Uzmanlara göre, kanser vakalarının en az üçte biri önlenebiliyor. Bu nedenle, meme kanseri farkındalık ayı kadınları eğitmek için önemli bir platform sağlıyor. Artan farkındalıkla düzenli kendi kendine muayene, tarama ve gelişmiş yaşam tarzı seçimleri ile hastalık ve ölüm oranı azaltılabiliyor.
MEMEDER Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, “Kadınlarda görülen her dört kanserden bir tanesi meme kanseridir. Gelişmiş ülkelerde alınan önlemlerle meme kanseri sıklığı azalıyor. Ancak ülkemizde yaşam tarzının değişmesi, hareketsizlik, obezite, geç doğum, nüfusun yaşlanması ve artması gibi nedenler, meme kanseri vakalarının son 20 yılda iki katından daha fazla artmasına neden oldu. Değerli varlıklarımız olan kadınlarımızın bu kanserden korunması ve erken tanısına katkıda bulunacak olan bu projenin önemli bir başarıya ulaşacağına inanıyorum. GE Türkiye ve Çırağan Palace Kempinski İstanbul gibi güçlü kuruluşlarla birlikte böyle bir farkındalık girişimini gerçekleştirmekten dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz”.dedi.
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, “Onkoloji alanında 50 yıldan fazla deneyime sahip olan GE olarak, meme kanserinin erken teşhisi için yenilikçi ve akıllı teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Diğer taraftan küresel ve yerel olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile bu mücadelede bilinç düzeyinin artırılmasına ve farkındalığın yaygınlaşmasına odaklanıyoruz. Yenilikçi tanı ve görüntüleme teknolojilerimizle meme kanserine karşı birlikte mücadele ediyoruz. MEMEDER ve Çırağan Palace Kempinski İstanbul ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu işbirliğinin de farkındalığın artırılmasında önemli bir etkisi olacağına gönülden inanıyorum ” dedi.
Çırağan Palace Kempinski İstanbul Genel Müdürü ve Kempinski Residences Türkiye Bölge Direktörü Ralph Radtke, ‘’Ekim ayı sonuna dek meme kanseri farkındalığına destek olmak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapıyoruz. Ekip olarak yakalarımıza taktığımız pembe kurdelelerden, MEMEDER’e destek olmak adına otelde bulundurduğumuz bağış kutularına, restoranlarda servis edilen pembe renkte yiyecek ve içeceklere kadar farkındalığı destekliyoruz. Görkemli Çırağan Sarayı’nın Boğaz’a bakan cephesinin ve tarihi kapılarının GE Türkiye’nin işbirliğiyle pembe renge bürünmesiyle de bu farkındalığa büyük bir katkı yaratılacağına eminim ’’ dedi.
Onkoloji alanındaki 50 yıldan fazla deneyime sahip olan GE, küresel taahhüdü olan, “GE Healthymagination” doğrultusunda meme kanserine küresel olarak savaş açmış durumda. Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında konuya dikkat çekmeyi hedefleyen GE Sağlık, 9 ülkeden 4 bin üzerinde kişinin katılımı ile gerçekleşen global GE Sağlık 2015 Kanser Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarını da açıkladı.
Yüzde 74, önümüzdeki 20 yılda kanserin tedavi edileceğine inanıyor
Meme kanseri hakkındaki bakış açılarını, meme dokusu yoğunluğu ve risk faktörlerini inceleyen global araştırmaya katılanların yüzde 74’ü kanserin önümüzdeki 20 yıl içinde tedavi edileceğine inanıyor.
Kadınların yüzde 40’ı meme dokusu yoğunluğuna sahip
Araştırma kapsamında, her yıl dünya çapında 1 milyon 700 bin kişiye meme kanseri teşhisi konulduğu belirtiliyor. Kadınların yüzde 40’ının meme dokusu yoğunluğuna sahip olduğunun ortaya konulduğu araştırmada, şu anki gidişata göre, 2035 yılından itibaren her yıl 23 milyon insana kanser teşhisi konulacağı öngörülüyor.
Hastaların teşhis zamanındaki pozitif sonuçlara sahip olması için meme kanseri risk faktörlerine ve görüntüleme opsiyonlarına olan farkındalığın artırılması gerektiği mesajının verildiği araştırma, hızlı ve doğru tanı sayesinde daha fazla hastaya ulaşmak için kırılması gereken bariyerlere dikkat çekiyor. Meme kanseri erken teşhis ile tedavi edilebiliyor. Bu nedenle erken teşhiste en önemli cihaz olan mamografi, meme kanseri ile mücadelede çok önemli bir rol oynuyor. Ancak kadınların mamogrofi çektirmek için bariyerleri aşması gerekiyor. Kadınları bariyerleri birlikte kırmaya davet eden araştırmaya göre;
• Kadınların 4’te 1’i mamografi çektirmenin ücretini bariyer olarak görüyor.
• Kadınların yüzde 27’si mamografinin çok pahalı olduğunu düşünüyor.
• Kadınların yüzde 15’i mamografi sonuçlarında kanserli hücre çıkacağından korkuyor.
MEMEDER’in de işbirliği ile Çırağan Sarayı’nın pembe ışıklarla aydınlatılması projesini gerçekleştiren GE Türkiye ve Çırağan Palace Kempinski İstanbul, Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında eş zamanlı gerçekleştirdiği farklı çalışmalar ile de konuya dikkat çekiyor.
GE Türkiye: #dokunmaktankorkma
Türkiye’deki meme kanseri ile mücadeleyi destekleme konusunda taahhüdü olan GE, daha çok kişinin bilinçlenmesi amacı ile gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında, sosyal medyada #dokunmaktankorkma hareketini başlattı. Diğer taraftan, daha çok erkeklerin katılımının hedeflendiği, müşterilerin ve çalışanların eşlerini ve annelerini erken teşhisin önemi konusunda uyarmaları için bir toplantı düzenlenecek. Bir yandan da mamografi merkezleri ile hastaneleri ziyaret edecek olan GE Türkiye ekibi, doktor ve hastalarla görüşerek mesajlarını yine dijital platformlarda yaymayı ve farkındalığı artırmayı hedefliyor.
Çırağan Palace Kempinski İstanbul, Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında, MEMEDER derneği bağış kutularını otelin görünen noktalarında bilgilendirme broşürleriyle birlikte konumlandırarak ve hesap numaralarına yönlendirme yaparak desteğini sürdürüyor. Gazebo Lounge’da Ekim ayı sonuna dek sergilenecek Tülin Şahin ile ortak projeleri olan Tuliss kek ise pembe kurdele ile süslenerek geliri MEMEDER’e aktarılacak. Çalışanların yakalarına taktıkları pembe kurdeleler ve otelin bir çok noktasında olacak pembe çiçek aranjmanları ile bu farkındalık desteklenecek. Ayrıca Çırağan Palace Kempinski İstanbul çalışanlarına eğitimler verilirken, kurumsal kontaklarına erken teşhis ve farkındalıkla ilgili toplantılar düzenlenecek.