TURİZMİN SESİ
HABER MERKEZİ-Bach, Vivaldi, Scarlatti, Rossi, Ali Ufki, Itri, Bizans, Ermeni ve Seferad Musevi müzikleri. Avrupa dan Barok müzi¤i solistleri, Türk Musikisi sazlar, Selanik'ten Bizans müziği korosu,Ermeni mugannisi, Musevi hazan.Tek tanrıya yapılan müziği Ahmet Özhan, Valer Barna-Sabadus, Francesa Lombardi Mazzulli seslendirecek.
Tek tanrıya müzik projesi Eyüp Musiki Vakfı'nın koordinatörlüğünde, Almanya'dan Völklinger Energiestiftung isimli derneğin ortaklığı ve İstanbul, Selanik ve Münih'ten akademik ve sivil toplum kurumlarının iştiraki ile gerçekleşecek. Tek İlah fikri altında birleşen, bu çok kültürlü, çok dinli proje; dinlerin ve uygarlıkların bir aradalığını vurgulamak amacı ile gerçekleştiriliyor. Projenin önemli diğer amaçları arasında, müzik aracılığıyla Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki karşılıklı anlayışın beslenmesi, karşılıklı önyargılara neden olan kültürel bariyerlerin aşılması ve tarihsel kültür birikimini günümüz seyircisine ulaştırılması bulunuyor.
TARİH SAYFALARINDAN ÇIKAN REPERTUAR
Proje, 17. ve 18. yüzyıllarda yer alan tüm mezheplere ait ilahi musiki yaşamının, mevcut olan tanınmış eserlerin yeniden yorumlanması ile birlikte, şu ana dek araştırılmamış ve notaya aktarılmamış el yazmalarından yola çıkarak ortaya yepyeni bir repertuar çıkarttı. Bu sanatsal fikrin kilit noktası, 17. yüzyılın ortalarında yer almış el yazması nota mecmuaları. Bunlar Ali Ufki Bey tarafından yazıldı. Kendisi 1610 yılında Polonya'da doğmuş ve Wojciech Bobowski isminde yaşamış, bestecilik ve kilise müziği eğitimi almıştır, ta ki Tatarlar kendisini Sultan'ın huzuruna kaçırıp getirene kadar.
Ali Ufki Bey geldiği bu yeni yerde kendini Türk Klasik Musikisi alanında kabul ettirmiş, hem ilahi hem de dindışı eserleri derlemiş, mecmualaştırmış. Kendi döneminde saray ve çevresinde icra edilen repertuarı ilk olarak batı notası ile yazılı olarak tespit ettti. Ufki aynı zamanda ardında, Cenova Usulü İlahiler (Genfer Psalters) isimli Protestan Kilise müziği antolojisi bıraktı. Bu melodiler, tarih boyunca şehrin semavi dinlerinin repertuarında yer aldı.
NOTALAR GÜNIŞIĞINA ÇIKACAK
Proje kapsamında gerçekleşecek konser ile bu notalar gün ışığıma çıkacak, seyirci ile buluşacak ve günümüzde artık kullanılmayan çok önemli tarihi enstrümanlar olan Çeng, Rebab, Şahrud ve Lute icraları ile yüzyıllar öncesine bir yolculuk yapılacak. Müslümanlarının, tüm mezheplerden Hıristiyanların ve Yahudilerin ilahi müziklerinin sesleri bir arada, aynı konserde yükselecek. Toplam otuz beş sanatçıdan oluşan, en başarılı Alman ve Türk enstrümantistleri, tasavvuf müziği seslendiricileri, Selanik'ten Bizans-Ortodoks korosu, Ermeni Ortodoks mugannisi Nişan Çalgıcıyan ve bir Sefarad- Yahudisi hazanı ilahi ezgileri daha önce hiç gösterilmemiş bir coşkunluk ve Tek Yaratıcı Tanrı'ya adanmışlık ile sunacaklar.
TEK TANRIYA MÜZİK KONSERİ: 24 NİSAN 2012 SALI
SAAT: 21.00'DA AYA İRİNİ MÜZESİ'NDE