TAF VE MEB'DEN ANLAMLI İŞBİRLİĞİ

Yiyecek - içecek hizmetleri alanında 'Sektör - Okul İşbirliği' protokolü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tüm Aşçılar Federasyonu arasında imzalandı

TURİZMİN SESİ


Proje, aşçı ve öğretmenlerin eğitim alanında ortak hareket etmesini hedefliyor. Yiyecek - içecek hizmetleri alanında 'Sektör - Okul İşbirliği' protokolü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tüm Aşçılar Federasyonu arasında imzalandı. TAF Başkanı Y. Yalçın Manav ve MEB Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Murat Beybalta arasındaki imza protokolü Grand Öztanık Otel'de gerçekleştirildi.

İmza töreninde bir konuşma yapan TAF Başkanı Y. Yalçın Manav, "Bu projede profesyonel aşçılarımız ve öğretmenlerimiz, birikimlerini ve donanımlarını paylaşacaklar. Eğitim programlarının hızlanmasında ve geliştirilmesinde ortak hareket edilecek" dedi. Proje kapsamında, MEB Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullarda görev yapan yiyecek içecek hizmetleri alan öğretmenlerinin yeterliliklerinin geliştirilmesi, programların güncellenmesi, Türk Mutfağının tanıtılarak istihdamın artırılması ve bu sektörde çalışanların yeterliliklerinin belgelendirilmesi konusunda işbirliği amaçlanıyor.

Proje, Türk mutfak kültürünü geliştirmeyi ve tanıtmayı, öğrencilerin yeterliliklerini artırarak sektördeki istihdamı sağlamayı, mesleki bilgilerin geliştirilmesini ve yeterliliklerinin belgelenmesini, sektörde bu konuda etkinlikler ve organizasyonlar düzenlemeyi kapsıyor. MEB Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü, okullarla işletmeler arasındaki işbirliğinin artırılması, sektörde yapılacak yarışma ve etkinliklere katılımını sağlamayı ve TAF ile yapılan organizasyonlara katkı sağlamak konusunda destek olacak. TAF ise bu alandaki yeniliklerin takibi için okullarla işbirliğini sağlayarak yarışmalara teknik destek verecek.

Yapılacak etkinliklere ve sınavlara sektör temsilcisi olarak katılacak aynı zamanda genel müdürlüğün hazırlayıp teklif ettiği her türlü projeye "Yerel Ortak Statüsü" ile katılacak. Mezun olan öğrencilerin istihdamına, eğitim alan öğrencilerin ise beceri eğitimi yapmalarına yardımcı olmak konusunda destek olacak. MEB ile TAF arasındaki protokol 3 yıl sürecek isteğe bağlı olarak ise uzayacak. Hizmet sektörünün hızla gelişmesiyle ticaret ve turizm okullarının da yaygınlaştığının altı çizen MEB Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Murat Beybalta protokolün imzalanmasıyla sektörde birçok ihtiyaca cevap bulunacağından bahsetti.

Her yıl 6 bin civarında eğitimli genci aşçı olmaları için sektöre kazandırdıklarını söyleyen Balta " Sektöre öncülük etmek tek amacımız. TAF ile işbirliği yaparak başarılı bir sinerji oluşturacağız. Birlikte ve elele olmalıyız. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. Okullarda teorik olarak verdiğimiz eğitimi TAF'ın tecrübeleriyle bir araya getirip öğrencilerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamalıyız" diye konuştu.

Türk mutfağının önemi ve çeşitliliğinden bahseden Murat Beybalta, "Türk mutfağının tanıtılması önceliğimiz ama bizim çocuklarımız dünyanın her yerinde çalışacak nitelikte aşçılar olmalılar" dedi. Konuşmasına Atatürk'ün eğitimle ilgili sözleriyle başlayan TAF Başkanı Y. Yalçın Manav, "Profesyonel aşçılarla yiyecek-içecek eğitimi veren öğretmenlerimizi buluşturacağız. Bu projede profesyonel aşçılarımız ve öğretmenlerimiz birikimlerini ve donanımlarını paylaşacaktır. Eğitim programlarının hazırlanmasına ve geliştirilmesinde ortak hareket edilecektir" dedi.

DÜNYA AŞÇILAR BİRLİĞİ'NDEN SERTİFİKA
Yeni bir gelişmeyi de konuklarla paylaşan Yalçın Manav WACS (World Association of Cooks Society), Dünya Aşçılar Birliği'nin aşçılık eğitimi veren kurumları da sertifikalandıracağını söyledi. Kendilerine düşen bir diğer görevin de, MEB Ticaret ve Turizm Genel Müdürlüğü'ne bağlı okulların sertifikasyon işlemlerinde onlara rehberlik etmek olacağının altını çizen Manav, "WACS tarafından sertifikalandırılan okulların tüm dünyadaki tanınırlığı sağlanmış olacaktır. Bu okulların dağıttığı diploma ve sertifikalarda WACS logosu bulunacaktır. Bu sertifika ve diplomalara sahip öğrenciler bundan böyle dünyanın her tarafından çalışabileceklerdir" dedi.