SÜT UYKUYA DALINCA

“Süt uykuya dalınca ne olur? Peynir olur?” Fikriyle yola çıkarak oluşturduğumuz çok özel bir etkinliğimiz var

TURİZMİN SESİ


HABER MERKEZİ-Kahvaltılarımızdan, sofralarımızdan, acıktığımızda acil durumlarda ekmek arasından eksik etmediğimiz peynirin yolculuğunu; bu konunun üstadından dinleyip birebir yaşamak için Kayın ormanı çiftliğine gidiyoruz. Samanlı Dağları içerisine gizlenmiş birçok dağ köyü bulunmakta. Yüzyılın başında Kafkaslardan göç eden büyük halk kitlelerinin bir bölümüne yurt olan bu köylere yerleşmiştir. Uzun yıllar kapalı ekonomi ile kendi başlarına yaşamaya çalışmışlardır. Kendi yurtlarını özleyerek, yurtlarındaki gibi yaşamaya çalışarak hayata tutunmuşlardır.

Son 10 yıl içerisinde hemen hemen hepsi köylerini terk edip şehirlere yerleşmiş ve köy yaşantısını terk etmeye başlamışlardır. Bunlardan biri olan Kırıntı Köyü, bölgedeki birkaç yaylayı ve geniş çimenlikleri sınırlarında barındırır. Yaylacılığın kaybolmaya yüz tuttuğu günümüzde, köylülerin bir sevdayla hala hayvancılığı devam etmeye çalıştığı bu coğrafyada birkaç halk yaşamakta. Bu farklılık peynir yapımını etkilemekte ve çeşitlilik kazandırmaktadır.

Neler yapacağız: Doğada kısa yürüyüşler yapacak ve peynir yapımı sürecini hep birlikte deneyleyeceğiz. Hatta bazı katılımcılar kendi peynirlerini kendileri yapıyor olabilecekler. Bunun yanında sepet peyniri, Abaza peyniri, isli peynir, Çerkez peyniri vb gibi peynir çeşitlerinin hakkında bilgi alacak ve yapım süreçleri dinleyeceğiz.

Neler Göreceğiz: İznik Gölü'nün müthiş manzarası. Asırlık zeytin ağaçlarını, dev gövdeli sarıçam ormanlarını, rengarenk çiceklerle baharı müjdeleyen doğayı, taze yeşili ve herkesin düşlediği bir çiftlik yaşantısını ve en güzeli bu yıl doğan kuzuları sevme şansımız olacak.

Gezi Ganimetleri: Birbirinden lezzetli peynirlerden, zeytinci köylere uğrayıp Zeytin yağı ve zeytin, İznik'te meşhur İmren köftelerini satın alma imkanımız olacak. Ayrıca dağ kekiği toplama şansımız olabilir.

Kimler katılabilir: Bu geziye her yaştan tüm yerli ve yabancı meraklıları davet ediyoruz ayrıca bu gezinin şehirden kaçıp kendine doğada bir yaşam alanı yaratmak isteyen, ekolojik tarım ve hayvancılığa ilgi duyanlar için önemli bir deneyim olduğunu da belirtmek isteriz.

Turun içinden tanıtım:Belirlenen noktalarda katılımcılarımızla buluşarak Eskihisar-Topçular feribotuyla Yalova'ya geçiyoruz. Deniz yolculuğu esnasında börek ve çay eşliğinde kahvaltımızı yapacağız. Yalova'dan Altınova üzerinden mavi yeşil yolu kullanarak İznik'e doğru yol alıyoruz. İznik yakınlarından dağ köylerine doğru yolculuğumuza devam edip Kırıntı köyüne ulaşarak aracımızdan iniyoruz. Keyifli bir yürüyüş yaparak günümüzü geçireceğimiz çiftliğe ulaşıyoruz. Bu bölgedeki yaylalardan toplanan bitki çaylarıyla kısa bir dinlence yaparak eğitime başlıyoruz. Gün boyunca peynir yapımı, çeşitleri, saklama koşulları ve yaratılabilecek damak tatlarının püf noktalarını öğreniyor olacağız. Öğlen yemeğimizde İznik köfte olacak. Özerkdere yaylasına yapacağımız keyifli bir yürüyüşle gezimizi sonlandırıp dönüş yolculuğuna başlıyoruz. Yaklaşık olarak saat 21.00 sularında İstanbul'a dönmüş olacağız.