SULTANLAR TÜCCARLAR, RESSAMLAR

Türk - Hollanda ilişkilerinin 400. yılında, iki ülkenin kültürel, diplomatik ve ticari ilişkilerinin başlangıcını anlatan “Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk - Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı” sergisi

TURİZMİN SESİ- HANDE KURT


Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin 2012 yılındaki ilk sergilerinden biri, Türk - Hollanda ilişkilerinin 400. yılında, iki ülkenin kültürel, diplomatik ve ticari ilişkilerinin başlangıcını anlatan “Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk - Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı” sergisi. Sergi, Pera Müzesi ile Hollanda'nın önde gelen müzelerinden Amsterdam Müzesi işbirliğiyle ve Rijksmuseum'un katkılarıyla hazırlandı.

"Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk - Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı" sergisinde, yağlıboya, suluboya resimler, gravür ve kitaplardan oluşan 80'i aşkın eser Pera Müzesi'nde bir araya getiriliyor. Sergide, Lâle Devri'nin bir görgü tanığı olarak bilinen usta ressam Jean-Baptiste Vanmour'un resimleri de yer alıyor.

Mart 1612'de Hollanda Birliği'ni oluşturan devletlerin kurduğu genç Cumhuriyet'i temsilen Osmanlı İmparatorluğu'na ilk elçi olarak gönderilen Cornelis Haga'nın tayini, iki ülke arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkilerin ilk adımı olarak kabul edilir. Hollanda'nın 17. yüzyıldaki refah artışını etkileyen Doğu ile ticaretinin temelini oluşturan bu atamadan sonra, 1625 yılında Amsterdam'ın önemli yapılarından, Dam Meydanı'ndaki Belediye Sarayı'nda Levant Ticaret Odası kurulur.

Hollanda'nın ileri gelen tüccarları tarafından yönetilen Levant Ticaret Odası'nın duvarları Osmanlı İmparatorluğu'nun etkileyici resim ve haritalarla kaplıydı. Başlangıcı 400 yıl öncesine dayanan bu sanat koleksiyonunda yer alan resimler ve objeler, Hollandalı tüccarların Osmanlılar hakkında fikir edinmelerini sağlıyordu. Napolyon Bonapart'ın Hollanda'yı kuşatmasıyla, 1826 yılında resmen dağılan Levant Ticaret Odası'ndaki bu resimler ve objeler daha sonra Amsterdam'daki Rijksmuseum'a devredildi.

Pera Müzesi ve Amsterdam Müzesi işbirliğiyle hazırlanan “Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk - Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı” sergisi izleyiciye Levant Ticaret Odası'nı ve o dönemin Osmanlılarıyla Hollandalılarını tanıma ve Lâle Devri'nde keyifli bir yolculuk yapma olanağı veriyor. Bir bölümü yüzyıllar sonra ilk kez bir araya gelen resimler, gravürler ve objelerden oluşan, aralarında Lâle Devri'nin bir görgü tanığı olarak adlandırılan usta ressam Jean-Baptiste Vanmour ve okulu tarafından yapılan resimlerin ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonları'ndan seçme eserlerin yer aldığı serginin sanat çevrelerinde geniş ilgi uyandırması bekleniyor. “Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar: Türk - Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı” sergisi, 21 Ocak 2012 - 1 Nisan 2012 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ilk kez Türk sanatseverler tarafından görüldükten sonra, 20 Nisan - 26 Ağustos 2012 tarihleri arasında “Levant Ticaret Odası, Hollandalı Tüccarlar ve Osmanlı Sultanları” başlığıyla, Amsterdam Müzesi'nde sergilenecek.