SORUNLARI BİRLİKTE AŞARIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz dinlenmek isteyenler ile eğlenmek isteyenler arasında bir denge kurabilecek uygar ölçüleri benimsemiş bir topluluğuz" dedi

BORAÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Türsab yönetim kurulu toplantısında açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay son günlerde sıkça tartışılan ve 23.59 olarak bilinen gürültü yasağına ilişkin şunları söyledi: "Son zamanlarda bazı kamu kuruluşlarının, bakanlıkların bizim alanımızla ilgili düzenleme gayretleri var. Orada da kendileri ile anlayış birliği içinde sorunları aşabileceğimizi düşünüyorum.

Türkiye şimdi 27 milyonu geride bıraktı. İstanbul, Antalya, Bodrum gibi sabahlara kadar yaşayan şehirler var. Anadolu da gelişmeye başladı. Böyle güzellikler var. Türkiye'nin burada kurallarını koyması, dengeyi kurması, gelişi güzel değil ama kurallı, ne yaptığını bilir bir anlayış ile devam etmesi gerekiyor.

Türkiye'ye gelenler bir andan yaşamak, eğlenmek ve bir yandan da dinlenmek istiyorlar. Eğlenmek ile dinlenmek arasında bir denge kurmak zorundayız. Hiçbir zaman bizim belgeli turizm işletmelerimize birinin çıkıp şu saatte kapatın deme hakkı yoktur. O yetkiyi biz belirleriz. O kuralı ve saati biz belirleriz. Belli bir saatten sonra çevreyi rahatsız etmemek gibi bir medeniyet görevi de var.

Bunun herhangi bir bakanlık tarafından, herhangi bir birim tarafından bize dayatılması gerekmez. Biz dinlenmek isteyenler ile eğlenmek isteyenler arasında bir denge kurabilecek uygar ölçüleri benimsemiş bir topluluğuz. O yüzden son zamanlarda konuşulan bu gürültü yasağı yanlış anlaşılıyor. İlgili arkadaşımla uzun uzun konuştum. Yapılmak istenen çevreyi rahatsız etmeyecek olan bir eğlencenin devam ettirilmesidir. Gecenin 23.59'unda kimse gelip iş yerinizi kapatın deme hakkı yoktur.

"Ses dışarı taşmasın, elektronik gürültü çevredekileri rahatsız etmesin" demek sanırım makul bir çağrıdır ve yapılan da budur. Yapılacak olan da budur. Bundan fazlasını yerel yöneticiler kendiliklerinden yapmaya kalkıyorlarsa bu yasal mevzuata dayanmayan kişisel bir uygulamadır. Onu da itiraz ve şikayet konusu elbette yaparız. Türkiye gelişen dünyada marka olmaya çalışan önemli bir turizm ülkesi. Şu anda geldiğimiz yer geçmişteki 25 yıl düşünüldüğünde çok önemli."