SLOVENYA’NIN ÖNEMLİ BİR MESAJI VAR

Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biri olan Slovenya, kıtanın en önemli kavşaklarından birinde yıl boyu tatillerinizi geçirebileceğiniz olağanüstü bir destinasyon olarak karşınıza çıkıyor

TURİZMİN SESİ-SEDAT KARAGÖZ


İtalya, Avusturya, Hırvatistan ve Macaristan'ın ortasında bulunan Slovenya, kuzeyin güneyle ve doğunun batıyla kucaklaştığı bir konumda yer alıyor. Bir zamanlar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun ve yakın geçmişte eski Yugoslavya'nın altı cumhuriyetinden biri olan Slovenya, bugün AB üyesi bağımsız bir ülkedir.

Köklü ve çok yönlü bir geçmişe sahip olan Slovenya'nın çeşitli bölümleri yüzyıllar içinde komşularının toprakları içinde kaldığından, farklı rejimler, gelenekler ve diller altında hayatta kalma esnekliğine ve kabiliyetine sahip olmuştur. Yüzölçümü 20.000 kilometrekarenin üzerinde olan Slovenya, birçok dağa, doğal parklara, tarihi şehirlere, olağanüstü yeraltı mağaralarına, Akdeniz kıyı şeridine ve ünlü Lipica atları ile ünlenmiştir.

Havayolları
Slovenya'nın ulusal havayolu şirketi Adria Airways (www.adria.si) birçok büyük Avrupa şehrine düzenli uçuşlar gerçekleştirmektedir.

Eşsiz bir doğa!
Kranjska Gora'nın kayak pistlerinden Bled'in göl manzarasına kadar Slovenya, Avrupa'nın en iyi köşesidir. Slovenya halihazırda Julian Alpleri'ndeki Kranjska Gora'da ve kuzeydoğudaki Maribor Pohorje'de düzenlenen birçok uluslararası kayak ve kış sporu yarışmalarıyla dünya çapında tanınmaktadır.

Ancak, ülkenin engebeli ve zorlu arazisi çok daha fazlasını sunmaktadır. Dağcılıktan yürüyüşe, bisikletten balıkçılığa veya kayak sporuna kadar Slovenya toprakları her türlü tutkuya ev sahipliği yapabilmektedir.
84.000 hektarlık Triglav Ulusal Parkı, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği, çarpıcı tepeleri ve etkileyici çağlayanlarıyla bir doğa harikasıdır. Her düzeyden dağcılık ve yürüyüş meraklıları için bir cennet özelliği taşıyan park, birbirini çaprazlamasına kesen bisiklet yolları, patikaları ve yürüyüş yollarıyla Avrupa'nın en büyük parkalarından biri konumundadır. Parkın içinde yer alan Bled ve Bohinj gölleri ile son derece önemli bir doğal mirasa sahip.

Gözalıcı kumsallar!
Slovenya'nın Akdeniz'e olan kıyısı çok uzun olmamakla birlikte, özel bir sıcaklığa ve kişiliğe sahiptir. Güneyde Hırvatistan ve kuzeyde İtalya arasında sıkışmış olan Piran, Portoroz, Izola ve Koper adlı küçük şehirler, gözalıcı kumsallar ile yüzyıllara dayanan tarihi mükemmel bir şekilde harmanlamaktadır. Piran yakınlarındaki Secovlje'de bulunan zengin tuz yataklarında hala geleneksel yöntemlerle tuz üretimi yapılmakta ve yazın gelen turistlere, bu deneyimi yaşatmak için Piran ve Portoroz'dan tuzlalara tekne turları düzenlenmektedir.

Büyüleyici başkent!
Slovenya'nın Barok tarzda inşa edilmiş başkenti Ljubljana, Avrupa'nın yeni sanat akımına ev sahipliği yapmaktadır. Slovenya'nın yetiştirdiği en büyük mimarlardan Joze Plecnik, şehri yeni Atina olarak görmüş, kaleyi Akropolü model alarak inşa ederken, Ulusal Kütüphaneyi de Helenistik tarzda şekillendirmiştir. Küçük bir şehrin sıcaklığını ve büyük bir başkentte olması gereken tüm olanakları aynı anda sunduğundan, şehrin sakinleri buraya 'özel üretim şehir' adını vermektedir. Ljubljana her yıl düzenlenen birçok ulusal ve uluslararası sanat, müzik ve kültür festivali ve sergileriyle canlılığını korumaktadır.

Etkileyici bir kültür!
Bu canlı ülke, sayısız müzesi, tiyatrosu, galerisi ve canlı gece yaşantısıyla Avrupa'nın 'en çekici' destinasyonlarından biridir. İster bir kafeye oturup gelip geçenleri izleyin, isterseniz galerilerde ve müzelerde gezinerek bu müthiş ülke hakkında daha fazla bilgi edinin; sayısız sergi, etkinlik ve mekan sizi haftalarca meşgul tutacaktır. Slovenya'nın dört bir yanında, başta Ljubljana'daki Ulusal Galeri olmak üzere Slovenya sanatının örneklerinin sergilendiği birçok galeri bulunmaktadır. Slovenya'nın tarihi şehirlerinin birçoğunda müzeler bulunmaktadır ve bunlar arasında en ilgi çekicisi, Kobarid'de bulunan savaş müzesidir. İki buçuk yıldan uzun süren çarpışmaların yaşandığı Isonzo cephesi, Slovenya'yı İtalya'dan ayıran Julian Alpleri'nde bulunmaktadır. Müze, bu savaşın anısını yaşatmaktadır. Slovenya'nın dört bir yanında yıl boyu çeşitli festivaller ve etkinlikler düzenlenmektedir. Folklordan sanata, pop müzikten operaya, burası büyük bir parti gibidir. Dünyanın dört bir yanından gelen caz sanatçıları her yıl Plecnik'in açık hava tiyatrosu 'Krizanke''de düzenlenen Avrupa'nın en eski caz festivali için Ljubljana'ya gelmektedir.


Olağanüstü eğlence olanakları!
Slovenya'da tatil zindelik bir tedavi değil, sağlıklı bir yaşam biçimidir! 15'ten fazla doğal termal sağlık merkeziyle ülkeyi ziyaret ettiğinizde vücudunuz ve ruhunuz için birinci sınıf arınma olanağına sahip olursunuz. Her bir merkezde klasik spa terapilerinin yanında, kapsamlı sağlık ve güzellik programları da sunulmaktadır. Slovenya'nın yaşam sırrını keşfetmek için uzun süre ülkede yaşamanız şart değil: büyük şehirlerdeki birçok otel çeşitli terapi programları sunmaktadır. Sportif açıdan Slovenya, ülkenin en büyüleyici manzaralarına sahip bölgesinde yer alan 10 profesyonel golf sahasıyla hızla Avrupa'nın popüler golf merkezlerinden biri haline gelmektedir.

Karst bölgesinde yeryüzünün altında bambaşka bir dünya yatmaktadır. Postojna'da (Slovenya'nın en büyük ve en çok ziyaret edilen mağaraları ile Avrupa'nın trenle gezilebilen tek mağarası burada bulunur) ve Stkocjan'da (Slovenya'nın en derin mağarası olup UNESCO Dünya Mirası kapsamındadır) bulunan muhteşem yeraltı mağara sistemleri yüzyıllar önce keşfedilmiştir. Ancak 19. Yüzyılda biyologlar, yeraltındaki bu dünyanın başka yerde yaşaması mümkün olmayan hem suda hem de karada yaşayan varlıklarına ev sahipliği yaptığını keşfetmişlerdir. Nemli iklim sayesinde mağaralar sürekli değişim göstermektedir. Slovenya'da kayıtlı 8000'den fazla mağara bulunmaktadır ve bunlardan sadece 25'i turistlerin ziyaretine açıktır.

Tarihi şehirler!
Slovenya'nın dört bir yanında keşfedilmeyi ve görülmeyi bekleyen yüzlerce yıllık bir tarih yatmaktadır. Slovenya'nın en eski şehri Ptuj'dur. Bu şehir, geleneksel Slovenya karnaval figürlerinin bahar gelmesi için kış aylarını korkutup kaçırdığı kurentovanje karnavalıyla tanınmaktadır. 750 yıldan daha uzun geçmişiyle ülkenin en eski şarap mahzeni de burada bulunmaktadır. Batı Slovenya'da bir ortaçağ kalesinin hükümdarlığı altında yönetilen Skofja Loka ise yaz aylarında 'Homan'ın Ihlamur Ağacı Altında' adıyla düzenlenen kültür festivaline ev sahipliği yapmaktadır (Slovenya'nın ulusal ağacı olan ıhlamur ağacının altında bulunan Homan House, şehrin en popüler buluşma noktasıdır).

Idrija ise 'karo danteli' ile tanınmaktadır. Diğer ilgi çekici yerler arasında yaz aylarında kültür festivalinin düzenlendiği Gewerkenegg Kalesi ile halen ziyaretçi girişine açık olan terk edilmiş bir cıva madeninin en eski bölümü olan Anthony'nin Tüneli sayılabilir. Binlerce ziyaretçi, Slovenya'nın zengin arıcılık geçmişi hakkında bilgi edinmek ve arı kovanlarına komik motifler işleme sanatını yerinde görmek için Radovljica'daki arıcılık müzesine akın etmektedir.

Meşhur yemekler ve doyurucu şaraplar!
Şık restoranlardan mahalle aralarındaki gostilna'lara kadar her yerde geleneksel Slovenya yemeği olan struklji veya rüzgarda kurutulup hafif beyaz veya yoğun kırmızı şarapla yıkanmış pruscutto keyfini çıkarabilirsiniz. Manzaranın çeşitliliği ve komşularının etkisi, Slovenya mutfağında yansımalarını bulmaktadır. Geçmişin basit yemekleri, şimdilerde ülke mutfağının doruk noktasını oluşturmaktadır. Yerel lezzetler Alp bölgesine ait Karniyol sosisinden Slovenya'nın orta kesimlerine ait struklji (börek) ve potica kekine, Prekmurje bölgesinin gibanica keki ve örgü ekmeğinden, Akdeniz lezzetlerine kadar birçok çeşidi barındırmaktadır.

Şarap çeşitleri de oldukça fazladır. Bunlar arasında yemeklik şaraplardan kaliteli, tatlı ve köpüklü şaraplara kadar birçok çeşit bulunmaktadır. Ülkenin üzüm bağları Primorska, Posavje ve Podravje bölgelerinde bulunmaktadır ve buralarda Slovenya'ya özgü dört şarap üretilmektedir: Cvicek, Zelen, Rebula ve Teran. Ülkenin bağlarla kaplı tepeleri, en eskisi tarihi Ptuj şehrinde bulunan, mükemmel şarap mahzenleriyle özel bir yere sahiptir.