SKAL INTERNATİONAL’IN 75’NCİ YILI FRANSIZ PARLAMENTOSUNDA KUTLANDI

Turizmde, dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Skal International'ın 75. kuruluş yıldönümü ile turizmin dünyada bir endüstri olmasının 75. yılı, 27 Nisan tarihinde, Fransız Parlamentosu'nda düzenlenen görkemli gala gecesiyle kutlandı

TURİZMİN SESİ


Dünya turizm liderlerini biraraya getiren görkemli gecede, turizmciler dünyaya 'dostluk ve barış ile turizm' mesajını verdi. Skal International Dünya Başkanı Hülya Aslantaş'ın organize ettiği, 'Skal International 75 Kuruluş Yıldönümü Gala Gecesi'ne, Fransa Parlamentosu Başkanı Sayın Bernard Accoyer, Maison de France Başkanı Thierry Baudier, Türk ve Fransa Parlamentosu Dostluk Gurubu Başkanları Yaşar Yakış ve Mr. Diffenbacher, komite üyeleri, Skal International yönetim kurulu üyeleri, Eski Başkanlar, 35 ülkeden, 90 kulüpten, 200'ün üzerinde Skal üyeleri ve dünya turizm sektörünün liderleri katıldı.

Skal, turizmde dünyanın en büyük sivil tabanlı oluşumu

Görkemli gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Skal International Dünya Başkanı Hülya Aslantaş, “Geriye dönüp baktığımızda, 75 yıl önce Paris'te kurulan Skal International, bugün, turizm ve seyahat alanında, dünyanın en geniş tabanlı ilk resmi birlikteliğidir. 90 ülke, 500 kulüp ve 20 bine yakın üyenin bir arada olduğu, dünyanın en büyük sivil tabanlı oluşumudur” dedi.


1930'lu yıllarda seyahat ve turizm henüz bir endüstri olarak anılmaz iken, bugün dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olduğunu anlatan Hülya Aslantaş, “1930'lu yıllarda, dünya turizmdeki rakamlar, birkaç milyon ile anılırken, 1960'lı yıllardan itibaren turizm ciddi bir atak gösterdi. 1960'larda 70 milyon olan turist sayısı, 1990'larda 500 milyona, 2008 yılında ise, 900 milyonun üzerinde kişiye ulaştı. Dünya Turizm Örgütü'nün '2020 Vizyonu' başlıklı raporuna göre; 2020 yılında dünyada 1.5 milyar kişinin seyahat edeceği öngörülmektedir. Artık turizm, dünyanın en büyük sanayileri arasına, 'bacasız sanayi' olarak girmiştir” diye konuştu.

Başkanlık teması 'Kültürlerin Buluşması'
Başkanlık teması olarak 'Kültürlerin Buluşması'nı seçtiğini kaydeden Hülya Aslantaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben, medeniyetlerin keşiştiği, birbiriyle armoni ve telorans içinde yüzyıllar boyunca yaşayan bir ülkeden, Türkiye'den geldiğim için Başkanlık temam olarak 'Kültürlerin Buluşması'nı seçtim.

Bu temam ile Skal üyelerime, dünya turizm sektörünün temsilcileri olan bizlerin, seyahat programlarımıza birbirimizin kültürlerini tanıyacak daha çok unsurları eklediğimizde, ülkeler arasında dostlukların gelişeceğini ve böylece son günlerde dünyanın da çok büyük ihtiyacı olan barış ve dostluğun gelişmesinde, biz turizmcilerin birer barış elçileri olarak rolümüzün olduğunu belirtmek istedim. Unutmamalıdır ki, seyahat ve turizm, dünyadaki öyle bir tek endüstridir ki, ekonomik boyutu ve yeni iş imkanları sağlamasının ötesinde, çok ulvi bir görevi daha vardır. O da, yanlış algılamaların ve ön yargıların önüne geçilmesiyle, insanları ve toplumları birbirine yakınlaştırmasıdır”

Türkiye ve Fransa Bayrakları birarada
2009 yılının Fransa'da Türk yılı olduğunu hatırlatan Hülya Aslantaş, “Aynı zamanda, tam da, Fransa'da Türk yılının olduğu ve Temmuz ayında başlayacak etkinliklerin öncesinde, Türk ve Fransız Bayraklarını Skal'ın 75. kuruluş yıldönümü gala yemeğinde biraraya getiriyor olmaktan büyük onur duyuyorum” şeklinde konuştu.


Başkan Hülya Aslantaş'ın açılış konuşmasının ardından, Fransa Parlamentosu Başkanı Bernard Accoyer, Maison de France Başkanı Thierry Baudier ile ülkemizi temsilen Ak Parti milletvekili Yaşar Yakış ve Türk-Fransiz dostluk komitesi Başkanı birer konuşma gerçekleştirerek, 75 yıl önce Paris'te kurulan Skal International ile dünya turizm endüstrisinin 75.'nci yılını kutladılar. Konuşmalarında; turizmin, dünya ekonomisinin yanı sıra, dünya barışı ve dostluğuna çok büyük katkı sağladığını söylediler.

Konuşmaların ardından, Skal International Dünya Başkanı Hülya Aslantaş, organizasyonun gerçekleşmesine büyük destek veren Fransa Parlamentosu Başkanı Bernard Accoyer ile Maison de France Başkanı Thierry Baudier'e birer teşekkür plaketi verdi.


Fransa Parlamentosu Başkanı Sayın Bernard Accoyer, Türk ve Fransız parlamentoları dostluk komitesi Başkanları Sayın Yaşar Yakış ve Monsieur Diffenbacher, Skal International Yönetim Kurulu Üyeleri, Geçmiş Başkanlar, 5 kıtadan gelen Skal üyeleri, Dünya turizm sektörünün liderleri, Değerli misafirler, Hanımefendiler, Beyefendiler,

Turizmde, dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Skal International'ın 75. yılı ile turizmin dünyada bir endüstri olmasının 75. yılını kutladığımız bu özel gecede, hoşgeldiniz konuşması yapıyor olmaktan büyük onur duyuyorum.


Dünyadaki bütün Skal üyeleri adına konuşmama; bu akşamki 2 ev sahibimize çok özel teşekkürlerimi ileterek başlamak istiyorum.
Fransız Parlamentosu'nun tarihi Tören Salonunu bizlere açarak, desteklerini esirgemeyen ve bu anlamlı günü bizlerle paylaşan Fransa Parlamentosu Başkanı Sayın Bernard Accoyer'e, en derin şükranlarımızı sunuyoruz.


Son dakika, önemli bir toplantısının olması nedeniyle aramızda olamamasına rağmen, bizlerden desteğini ve güvenini esirgemeyen Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'a, bu gece ilk defa dağıttığımız Skal'ın tarihçesi kitabı ve gala yemeği ev sahipliğinden dolayı en derin şükranlarımızı iletiyoruz.

1930'lu yıllarda, seyahat ve turizm henüz bir endüstri olarak anılmaz iken, bugün geldiği dev boyutlarını hayal etmek bile imkansızdı.
O yıllarda dünya turizmdeki rakamlar, birkaç milyon ile anılırken, 1960'lı yıllardan itibaren turizm ciddi bir atak gösterdi. 1960'larda 70 milyon olan turist sayısı, 1990'larda 500 milyona, 2008 yılında ise 900 milyonun üzerinde kişiye ulaştı.


Dünya Turizm Örgütü'nün '2020 Vizyonu' başlıklı raporuna göre; 2020 yılında dünyada 1.5 milyar kişinin seyahat edeceği ve turizm gelirinin 2 trilyon dolar olacağı öngörülmektedir. Artık turizm, dünyanın en büyük sanayileri arasına, 'bacasız sanayi' olarak girmiştir.


Geriye dönüp baktığımızda, 75 yıl önce Paris'te kurulan Skal International, bugün, turizm ve seyahat alanında, dünyanın en geniş tabanlı ilk resmi birlikteliğidir. 90 ülke, 500 kulüp ve 20 bine yakın üyenin bir arada olduğu, dünyanın en büyük sivil tabanlı oluşumudur.
Esas vurgu olarak, 'dostluk ve dostluğun gelişmesi' üzerine kurulan Skal'ın, değişen zamana ve farklı yaklaşımlara rağmen, tüm turizm profesyonellerini bir arada tutması, bu değerler ile bağlantılıdır. Aramızdaki dostluğun ve arkadaşlığın gelişmesi, bizleri bir arada tutan en önemli değerlerimizden biridir.


1980'li yıllardan itibaren, turizmin hızlı gelişen bir endüstri olmasıyla, rekabetin artmasıyla, hayatın hızlanmasıyla, Skal üyeleri de, profesyonel ve sosyal sorumluluklarının daha çok farkına vararak, daha çok hissederek, aynı zamanda birlikte iş yapabileceklerini keşfetmiştir.
'Doing Business Among Friends-Dostları Arasında İşbirliği', 'Tourism Through Friendship and Peace- Dostluk ve Barışla Turizm', 'Sustainable Development in Tourism- Turizmde Sürdürülebilir Gelişme' gibi Skal hareketine uygun yeni sloganlar oluşmaya başlamıştır.
Bu gelişmeler de, her geçen yıl, Skal'a yeni boyutlar kazandırmıştır.



Mesela, dünyada mass turizmin hızla güç kazandığı bir dönemde, turizmde kalitenin önemi ve bir yaşam biçimi olarak algılanmasını vurgulamak için ilk kez 1998'de 'Turizmde Kalite- SKALİTE Ödülleri' verilmeye başlandı. Skal İstanbul Kulübümüz tarafından başlatılan SKALİTE Ödülleri, şu an dünya genelindeki Skal kulüplerimiz tarafından uygulanmaktadır.


Yine, sürdürülebilir turizmin öneminin dünya çapında gündeme gelmesi için 2002 yılında başlattığımız 'Ekoturizm Ödülleri'nin bu yıl 8'ncisi vereceğiz. Ben, medeniyetlerin keşiştiği, birbiriyle armoni ve telorans içinde yüzyıllar boyunca yaşayan bir ülkeden, Türkiye'den geldiğim için Başkanlık temam olarak 'Kültürlerin Buluşması'nı seçtim. Başkanlık temam ile Skal üyelerime; dünya turizm sektörünün temsilcileri olan bizlerin, seyahat programlarımıza birbirimizin kültürlerini tanıyacak daha çok unsurları eklediğimizde, ülkeler arasında dostlukların gelişeceğini ve böylece son günlerde dünyanın da çok büyük ihtiyacı olan barış ve dostluğun gelişmesinde, biz turizmcilerin birer barış elçileri olarak rolümüzün olduğunu belirtmek istedim.


Unutmamalıdır ki, seyahat ve turizm, dünyadaki tek endüstridir ki, ekonomik boyutu ve yeni iş imkanları sağlamasının ötesinde, çok ulvi bir görevi daha vardır. O da, yanlış algılamaların ve ön yargıların önüne geçilmesiyle, insanları ve toplumları birbirine yakınlaştırmasıdır.
Evet, 75 yıl önce Skal International'ı kuran kurucularımıza, huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyoruz. Çünkü onlar, daha 1'nci günden tüzüklerine, Skal'ın, din, dil, ırk ayrımı yapmayacak bir birliktelik olduğunu yazmışlardır.

Ve, bizler, halen ayakta olarak, bugün burada, 35 ülkeden, 90 kulüpten, 200'ün üzerinde Skal üyemizin katılımıyla biraraya geldik.
Aynı zamanda, tam da, Fransa'da Türk yılının olduğu ve Temmuz ayında başlayacak etkinliklerin öncesinde, Türk ve Fransız Bayraklarını Skal'ın 75. yıl kuruluş yıldönümü gala yemeğinde biraraya getiriyor olmaktan büyük onur duyuyorum.


Son olarak, bütün yönetim kurulumuz ve tüm skal üyelerimiz adına; bu gecenin başarısı için destek verenlere, sponsorlarımıza, dostlarımıza, bütün eski başkanlarımıza ve bu geceyi bizlerle paylaşan skal üyelerimiz ile tüm misafirlerimize geldikleri için bir kez daha teşekkürlerimi tekrar etmek istiyorum.