SIZMA ZEYTİNYAĞININ ‘EN’LERİ BELLİ OLDU

Zeytindostu Derneği 4. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda ilk 2 sıraya Balıkesir'den Öz-Em Zeytinyağı ambargo koydu

TURİZMİN SESİ
Zeytinyağında kaliteden vazgeçmeyenleri ödüllendirmek için uluslararası standartlar gözetilerek düzenlenen zeytinyağı kalite yarışmasında geçtiğimiz hasat sezonunun en iyileri açıklandı. Zeytindostu Derneği 4. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda ilk 2 sıraya Balıkesir'den Öz-Em Zeytinyağı ambargo koydu.

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün güçlü sivil toplum kuruluşu Zeytindostu Derneği'nin bu yıl 4.'ünü düzenlediği Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda 2010'nun en kaliteli sızma zeytinyağları ödüllerini Zeytindostu Derneği Genel Merkezi'nde aldılar.

Türkiye'nin farklı zeytinci bölgelerinden toplam 14 numunenin başvuruda bulunduğu yarışmada kimyasal analizi geçen 13 zeytinyağı yarıştı. 5 zeytinyağının derece alarak zeytinyağı başarı sertifikası almaya hak kazandığı yarışmada ilk 2 sırayı 2 numune ile yarışmaya girerek ikide iki yapan Balıkesir'den Öz-Em Zeytinyağı aldı. Moderatörlüğünü Mücahit Kıvrak'ın yaptığı yarışmada üçüncülüğü Aydın Umurlu'dan Delce marka zeytinyağı ile alırken, Çanakkale Ayvacık'tan Dizem 4. sırayı elde ederek mansiyon almaya hak kazandı. Geçtiğimiz yılki yarışmada üçüncülüğü elde eden, Mersin Mut'tan yarışmaya katılan İzorya Zeytinyağı ise 5. olarak mansiyon aldı..

“İKLİM ETKİSİNE ŞAHİT OLDUK”
Zeytindostu Derneği 4. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması Kurul Üyesi Serdar Öçten Ünsal yarışmada ilk 2 sırayı alan Öz-Em Zeytinyağının biri deniz kıyısında diğeri ise iç kesimde yer alan zeytinliklerden elde ettiği 2 farklı zeytinyağı numunesi ile yarışmaya girdiğini, kıyıda yer alan zeytinlikten elde edilen ürünün açık ara birinci geldiğine dikkat çekerek, “Bu durum bize iklim faktörünün önemini göstermesi açısından ilginçtir” dedi.

ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ BAŞKANI METİN ÖLKEN:
“BİLİNÇLİ ÜRETİMİN ÖNEMİ ORTAYA KONDU”
Zeytindostu Derneği Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nın geleneksel hale geldiğini vurgulayan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, bu yılki sonuçların kendilerini şaşırttığını vurguladı. Yarışmaya katılan ürünlerin yalnızca 3'te birinin naturel sızma olarak değerlendirilebildiğinin altını çizen Ölken, Yarışma sonuçları sezondaki kalite sorununun yanısıra üreticilerimizin daha bilinçli üretim yapabilmesi, özellikle duyusal kriterler açısından daha ciddi eğitime ve bilinçlendirmeye ihtiyaç olduğunu gösterdi. Dernek olarak bundan sonraki yarışmamıza kadar tespit ettiğimiz eksikliklere yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Naturel sızma zeytinyağı yarışmasını bundan sonraki yıllarda farklı kategorilerde yapmayı planladıklarını da açıklayan Ölken, “Yarışmamıza katılan tüm markaları ve üreticileri öncelikle cesaretlerinden ve kaliteye gösterdikleri önemden dolayı kutluyorum. Tabi ki her yarışmada olduğu gibi burada da bir birincimiz var. Derece alan markalarımızın kısa sürede piyasada raflarda yerlerini almalarını umuyorum. İnanıyorum ki sektörümüz kalite konusunda gösterilen hassasiyete sahip çıkacak ve gerek derneğimizin gerek diğer kurumların hayata geçirdikleri kalite programlarına, yarışmalarına daha yoğun katılım göstereceklerdir” diye konuştu.

YARIŞMA KURULU'NDA KİMLER YER ALDI:
Metin ÖLKEN (Zeytindostu Derneği Yön. Kur. Başkanı.)
Serdar Öçten ÜNSAL (Zeytindostu Derneği Üyesi)
Mümtaz GÖKÇEBAĞ (Kimya Mühendisi)
Mücahit KIVRAK (Zeytindostu Derneği Üyesi)
Sevil Yücel (YTÜ. Yard. Doç. Dr.)
Beraat ÖZÇELİK (İTÜ. Doç.Dr.)
Dilşad B. KONUŞKAN (MKÜ. Yard. Doç. Dr.)