SİRKADİYEN KOD: NE YEDİĞİMİZ DEĞİL, NE ZAMAN YEDİĞİMİZ ÖNEMLİ

Beslenme alanında uzman bilim insanları, bireylerin optimal sağlık için en iyi diyet ve beslenme yönteminin hangisi olduğunu uzun zamandır tartışıyor

TURİZMİN SESİ


Yaşam ritminizi ayarlamak daha sağlıklı, daha mutlu ve daha zayıf olmanızı sağlayabilir mi? Beslenme alanında uzman bilim insanları, bireylerin optimal sağlık için en iyi diyet ve beslenme yönteminin hangisi olduğunu uzun zamandır tartışıyor. Bazı uzmanlar sağlığımız için önemli olanın sadece ne yediğimiz değil, ne zaman yediğimiz olduğuna inanıyor.

Salk Biyolojik Araş¬tırmalar Enstitüsü profesörü Dr. Satchin Panda, yemek yeme düzenimizin Sirkadiyen ritimlerimizle hizaladığımız zaman vücudumuzun iyi ve sağlıklı bir şekilde çalıştığını gözlemliyor. İnsanların yemeklerini günde 8-10 saatlik bir zaman aralığında, ilk lokmalarını sabahları ve son lokmalarını akşam erken saatlerde yediklerinde metabolik sağlıklarını iyileştirdiğini savunan Panda, Sirkadiyen Kod kitabında sağlıklı beslenmenin sırlarını veriyor. “Sirkadiyen Kod” The Kitap Yayınları etiketiyle bugün raflarda!
.
Çoğu insan gibi muhtemelen her gün aynı saatte uyanır, acıkır ve uyuyakalırsınız. Jetlag yaşadıysanız veya bütün gece çalışmak zorunda kaldıysanız, her şeyin alt üst olabileceğini bilirsiniz. Ancak bazı insanlar için bu dengesizlik sabittir. Eğer bu insanlardan biriyseniz, sirkadiyen ritimler konusunda önde gelen araştırmacılardan biri olan Dr. Satchin Panda’nın vücut saatinizi sıfırlamak için bir planı var: Günlük programınız sirkadiyen ritimlerinizle senkronize değilse, bunu düzeltebilirsiniz! 

Sirkadiyen Kod; sirkadiyen saatin neden önemli olduğu, nasıl çalıştığı veya çalışmıyorsa bunu nasıl anlayacağınızı açıklayarak başlar ve bu saati tekrar rayına oturtmak için yapılması gereken yaşam tarzı değişikliklerini anlatır. Kilo kaybını artırmak, uykuyu düzene sokmak, egzersizi optimize etmek ve teknolojiyi vücudunuzun doğal ritmine müdahale etmeyecek şekilde yönetmek için somut bir plan sunar. Dr. Panda’nın yaşamı değiştiren yöntemleri; diyabet, kanser ve bunama gibi rahatsız- lıkların yanı sıra reflü, mide ekşimesi ve huzursuz bağırsak sendromu gibi mikrobiyom koşulları nasıl önleyeceğinizi ve tersine çevireceğinizi de gösterir. 

Uzun zamandır gözden kaçan fakat her şeyi kontrol eden vücudumuzun ritminin nasıl çalıştığını, organlarımızın işlevlerinin ne kadar birbirine bağlı olduğunu ve iç saatlerimize saygı duymayarak kendimize nasıl zarar verebileceğimizi öğrenin. Vücudumuzun sirkadiyen saatleri ve sağlığımız üzerindeki etkileri hakkında heyecan verici bu yolculukta siz de bize katılın!

Yazar Hakkında
Prof. Dr. Satchidananda (Satchin) Panda, Salk Biyolojik Araş¬tırmalar Enstitüsü'ndeki Düzenleyici Biyoloji Laboratuvarı'nda profesördür. Çalışmaları, genetik, genomik ve biyokimyasal yak¬laşımları kullanarak insan vücudunun çok yönlü faaliyetlerini yönlendiren gündüz-gece döngülerinin incelenmesi olan kro¬nobiyolojiye odaklanmaktadır. Sirkadiyen ritimler konusunda uzmandır ve aralıklı oruç diyeti alanında öncüdür. İnsanlarda yapılan bir fizibilite çalışmasına dayanarak, laboratuvarında ye¬tişkinler arasındaki sirkadiyen bozulmanın boyutunu değerlen¬dirmek için akıllı telefon tabanlı bir çalışma yürütmektedir.