SİLALHLI ŞİDDETTE %83 ARTIŞ VAR

2001'den 2011'e silahlı şiddet olaylarında %83 artış var

TURİZMİN SESİ


Bugün Türkiye'de yılda 4500 kişi ateşli silahlarla ölüyor. Bireysel silahlı şiddetten kaynaklanan sosyal maliyetin (hayatını kaybeden insanlar, arkada kalan çocuklar ve onları tek başına büyütmek zorunda olan ebeveynler, emniyet güçlerinin suçluyu yakalamak için yaptığı çalışmalar, sağlık kuruluşlarında süregelen tedaviler vb.) yıllık 5 milyar $ olduğu tahmin edilmekte.

Umut Vakfı tarafından hazırlatılan Türkiye'de 2001-2011 yılları arasında gazete haberlerine yansıyan silahlı şiddet olayları araştırmasına göre silahlı şiddet olaylarının 2011 ilk altı ayında, 2001 yılı 6 aylık verileri ile karşılaştırıldığında %83 artış tespit edilmiş. Umut Vakfı'nın Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Taksim Meydanındaki konuşmasında araştırmanın çarpıcı verilerini açıkladı. Araştırma Türklerin “öldürmek” amaçlı silahlandığını rakamlarla ortaya koyuyor. Bireysel silahlanmanın “yaşam hakkı”nı tehdit eden en önemli sosyal sorun olduğuna dikkat çekmek ve sonuçlarını görünür kılmak için Umut Vakfı tarafından 17 yıldır düzenlenen 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü'nde bu yıl “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”, Taksim Meydanı'nda 11. kez yapıldı.

Umut Vakfı tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenen “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”nde, bireysel silahlanma ile oluşan şiddete dikkat çekildi. Sunuculuğunu Gökmen Karadağ'ın gönüllü yaptığı etkinliğin, açılış konuşmasını Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yaptı. Silahla yakınlarını kaybedenler ve bu soruna duyarlı olanlar Taksim Meydanı'ndan, “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” ile seslerini duyurdular. Bu yılki mağdur konuşmalarını geçen sene Temmuz ayında Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde Aşağı Çinik Mahallesi'ndeki bir düğünde tabancayla ateş edilmesi sonucu 9 yaşındaki kızı Damlayı kaybeden Aytül Karadağ ve bu yıl aynı ayda, aynı mahallede yine düğünde havaya ateş açılması sonucu eşi Sevgi Ölmez'i kaybeden Nadir Ölmez yaptılar.

Taksim Meydanı'nda gerçekleşen “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”nün ardından bu yıl 17'incisi bilimsel araştırma ve inceleme dalında düzenlenen Bireysel Silahsızlanma Günü Ödülleri, Dedeman İstanbul'da aynı akşam gerçekleşecek Ödül Töreni'yle sahiplerini bulacak. Etkinliğe İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Belediyesi destek veriyor. Bu yıl, geliştirdikleri projelerle sağladıkları destek için üst düzey emniyet mensuplarına ve yerel yönetimlere “Bireysel Silahsızlanmaya Destek ve Katkı” Plaketlerini Umut Vakfı'nın Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay bizzat takdim edecek. 

Umut Vakfı | www.umut.org.tr | 0216 337 29 93
*Umut Vakfı'nın faaliyetlerinden anında haberdar olmak istiyorsanız, bizi 'dan takip edebilirsiniz.
//www.facebook.com/UmutVakfi https://twitter.com/#!/UmutVakfi