Siirt Gastronomi 2017 Kongresi Green Park Otel Pendik’te gerçekleşti

Siirt Gastronomi Kongresi’nde Siirt mutfağının Lezzetleri, Türkiye’de ve Dünyada daha iyi tanıtması için birlik beraberlik olgusu yapıldı

TURİZMİN SESİ


Turizoom International Hotel Management & Turizm Otel Yöneticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can AKSU, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Uluslararası savaş fotoğrafçısı, gezgin, macera insanı, belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Executive Chef ve Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Özdemir, Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz,  GTD Başkanı Gürkan Boztepe Aşçılık mesleğine gönül veren öğrenciler salonda yerini aldılar.

Siirt mutfağının kültürel miras olarak geleceğe taşınması, tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla İstanbul’da düzenlenen ‘Siirt Gastronomi Kongresi’nde Siirt mutfağının Türkiye’de ve dünyada daha iyi tanıtılması için yapılması  için adım atıldı.

Kongre açılışı için özel olarak hazırlanan Usta Belgeselci, Savaş Muhabiri ve ünlü Fotoğrafçı Coşkun ARAL’ın hazırladığı  ‘Siirt’ adlı belgeselin gösterimi, Uygarlık tarihinin izleri, Siirt’in tatları, lezzetleri, ilahilerine ve  ninnilerinde yer aldı. Siirt Belgeseli’ni  izleyenler Coşkun Aral konuklar tarafından ayakta alkışlandı. Belgesel sonrasında kürsüye gelerek konuşan Coşkun Aral  Türkiye’den ve Dünya’dan Lezzet ve Kültür dersi verdi. Coşkun Aral; Siirt mutfağı incelendiğinde dünyanın kurtuluşunu sağlayacak reçeteler bulunduğunu anlatırken, “En büyük idealim bu reçeteleri, tarifleri doğru insanlarla yapmak Siirt’te tarihi Göbeklitepe’den 2 bin yıl eskiye dayanan bir ören yerimiz var. Burada çıkan buluntular Batman Müzesi’nde sergileniyor. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Siirt Milletvekili Yasin Aktay; ise Siirt mutfağını tanıtmak üzere ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirterek daha sonra yapılacak yurtiçi ve yurtdışındaki tüm etkinliklere destek vereceklerini belirttiler.  Bu mutfağın bana çok değerli olduğunu, çocukluk arkadaşım sıra arkadaşım yani ilk orta lise yıllarından bu yana arkadaşım dostum olan Alican AKSU söylemiştir. Alican AKSU’ya bu hayalini gerçekleştirdiği için teşekkür ediyor kutluyorum. 

Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz, “Mutfak bizim işimiz. Giydiğimiz beyaz önlükler mutfakta temizliğin ve kalitenin işaretidir. Beyaz kelebekler olarak en iyi Türk yemeğinin yörenin ürünleri ile yapıldığını biliyoruz’ dedi. Siirt başta olmak üzere Türkiye’nin tüm şehirlerinin özel yemek kültürü önce ülkemizde yayılmalı. Menülere girmeli, sonra ise yurt dışına açılmalıdır. Türkiye’nin tüm mutfaklarında Siirt yemekleri olmalıdır. Bizlere çok iş düşüyor. Sadece kitap yazarak anlatmak havanda su dövmektir. Yemeğin tadını almaları sağlanmalıdır. Perde pilavı ile büryan kebabı dışında yemekleri olan Siirt mutfağı daha iyi tanıtılmalıdır. Biz aşçılar olarak bu konuda yapılacak tüm tanıtımlarda yer almaya hazırız.” Bu dünyaya 100 bin kere gelsen tekrar  Aşçı olurum Bu dünyay 100 bin kere gelsem yine EŞİM ile evlenirim bu ddünyaya 1 milyon kere gelsen yine Türküm derim dedi. Salon alkışlarla yankılandı.

Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir; şehir turizmini gastonomi ile süslemek gerektiğini belirterek “Yöresel malzeme ile yapılan yemekler tercih ediliyor. Yabancılara Türk mutfağını ve Türk ürünlerini kullandırmak için çok çalışmak gerekir. Fransızlar kendi yöresel ürünleri olmadan yemek bile yapmıyorlar” dedi. Kendi ürünlerimizle yöresel yemeklerimizi tanıtmalıyız. Yıldızlı otellerin menülerine girmelidirler. 

Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, kongrenin, 12 bin yıllık tarihi ve kendine özgü özellikleri bulunan Siirt yöresel lezzetlerinin turizm dünyasına kazandırılması amacıyla düzenlendiğini anlattı. Birçok medeniyetin ve uygarlığın izlerini taşıyan Siirt’in yöresel mutfağını “zengin, orijinal, benzersiz, kendine has özellikleri bulunan, çok renkli” şeklinde tanımlayan Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, bu mutfağın kültürel miras olarak geleceğe taşınması ve tanıtılmasını, en önemlisi turizme kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi. Turizm sektörünün sürekli geliştiğini, yerli ve yabancı turistlerin beklentilerinin değiştiğini ve çeşitlendiğini dile getiren Koç, “Turistler artık daha farklı deneyimler sunan, daha bilgili, çevreye daha duyarlı, yöresel değerleri ve otantik özelliğini koruyarak sürdüren farklı kültürleri tercih ediyor.” diye konuştu. Yunus Koç, gastronomi unsurların turistik destinasyonlara değer kattığını belirterek “Farklı kültür ve medeniyetlerin derin izlerini taşıyan Siirt, eşsiz doğa güzelliklerinin yanı sıra ülkemizin önemli mutfak kültürüne sahip bir ilidir. Siirt’in gastronomi değerlerinin, konuklara otantik bir ortamda sunulacak mekanların oluşturulması kentin turizm pastasından daha çok yararlanmasına imkan sunacak” dedi.

Dicle Kalkınma Ajansı  Genel Sekreteri Yılmaz Akdağ, Mardin’de Ulusal Turizm Kongresi var ve ben sizleri burada yalnız bırakmamak için sizlerle birlikteyim. Ben Mardinliyim şunu söyleyeyim ki Siirt mutfağı Mardin’le yarışır durumdadır. DİKA olarak bir dizi çalışmalarımız oldu. Biliyoruz ki turist artık Deniz, Kum ve Güneş dışında mutfağı da istiyor. Siirt sakin şehir potansiyeline sahiptir. Doğa turizmine ve kültür turizmine sahip bir şehirdir. Tarihi bir mekanda Gastronomi uygulama merkezi kuracağız. Projede sahiplenme ve sürdürebilirlik çok önemlidir .Biz fitili ateşliyoruz gerisi yerel aktörlere kalıyor. Dicle Kalkınma Ajansı olarak özellikle Mezopotamya’nın tarihi coğrafyasında Gastronominin çok önemli olduğunu ve Güneydoğu mutfağının özellikle Siirt mutfağının zenginliğini dile getirerek. Kalkınma ajansı olarak bu konuları her zaman desteklediklerini ve destek vermeye devam edeceklerini ifade ettiler. 

“Siirt  Mutfağı” adlı kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç; ise kitabının birçok dile çevrilmesiyle Siirt mutfağının dünyaya yayılacağını belirterek mutfak hakkında yöresel bilgiler verdi. 

Kimler Katıldı
Siirt Gastronomi Kongresi’nde Siirt Valiliği, Siirt Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA ve Turizoom Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen “Siirt Gastronomi Kongresi” Pendik Green Park Otel’de yapıldı. Turizoom Ajansı ve Turizm Otel Yöneticileri Derneği-TUROYD Başkanı Ali Can Aksu’nun gayretiyle düzenlenen Siirt Gastronomi Kongresi’ne Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, AK Parti MKYK Üyesi Ethem Sancak, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt eski milletvekili Afif Demirkıran, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz, Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, Türk mutfağının ünlü aşçıları Mehmet Yalçınkaya, Rafet İnce, Arif Aktürk, Fatih Açıkgöz, Turizm Otel Yöneticileri Derneği-TÜROYD Yönetimi ve üyeleri Murat Yumak, Aykut Bakay, Turgay Solmaz, Ziya Altınay, Tayfun Sancar, Halil Duru, Çem Yağrı, Selen Ertunga, Ekonomi Muhabirleri Derneği-EGD Başkanı Celal Toprak, Gastronomi Turizmi Derneği-GTD Başkanı Gürkan Boztepe, Başkan Yardımcısı Ömer Kartın, İz TV Yönetmeni gazeteci Çoşkun Aral, Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç ile çok sayıda aşçı, turizmci, Siirtli işadamı ve katılımcılar yerini aldı.