SİGARA YASAĞINDA YAZ İHLALLERİ

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), yaz aylarında kentlerden tatil yörelerine hareketin başlamasıyla sigara firmalarının yasa dışı uygulamalarını bu bölgelere kaydırdıklarının görüldüğünü belirtti

TURİZMİN SESİ


Tatil beldelerinde yapılan gözlemlerde sigara endüstrisinin yaz mevsimine özgü yeni pazarlama yöntemleri geliştirdiklerinin belirlendiğini açıkladı.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Tütün ürünü reklam ve teşhir yasağı neleri içeriyor?
4207 sayılı kanun;
- tütün ürünlerinin her türlü reklam ve promosyonunu,
- ürünün dıştan görülecek şekilde sergilenmesini,
- teşhir noktasında tek bir firma ürününün satılmasını,
- teşhir noktasının bir ürünün logo ve renklerini taşımasını,
- teşhir noktasının 18 yaşından küçüklerin ulaşabileceği yerde olmasını,
- TAPDK tarafından ruhsat verilmemiş işletmenin tütün ürünü satmasını yasaklamaktadır.

4207 sayılı kanunla getirilen tütün ürünü reklam ve satış noktası teşhir yasakları büyük kentlerde eğitimli denetim ekipleri ve bilinçli gönüllüler tarafından izlenmekte ve ihlal saptanması halinde ilgili kurumların takibat başlatması sağlanmaktadır.

 

Kanun tatil beldelerinde uygulanıyor mu?
Tütün ürünlerinin reklam ve teşhiri ile ilgili kanunlara uyumun düzenli denetiminin yapılamayacağı tatil kasabalarında durumun değerlendirilmesi amacıyla Sağlık Enstitüsü Derneği gözlemsel bir çalışma yürüttü.

İzmir Çeşme sahillerindeki “beach kulüp”lerin biri hariç hepsinde, sigara firmalarının renklerini taşıyan, ürünlerin herkes tarafından görülebildiği, 18 yaşından küçüklerin ulaşabildiği, tek bir firma ürünü bulunduran, başında reklam elemanı olan stantların bulunduğu izlendi. Bu reklam amaçlı kullanılan sergi noktalarından satış da yapıldığı ve çoğunun satış ruhsatı olmadığı veya yasal olmayan bir ruhsat bulundurdukları görüldü. Tatil yörelerindeki çoğu restoranların ve barların duvarlarında “satış ünitesi” ibaresi taşıyan ve sadece 3-4 sigarayı sergileyen çerçevelerin reklam amaçlı bulundurulduğu izlendi. TAPDK yönetmeliğine uygun olmayarak çoğu restoran ve barlarda sigara satış ruhsatları saptandı.


Çalışma sonucunda tatil yörelerinde 4207 sayılı kanuna uyumun çok düşük olduğu anlaşıldı.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı; “Reklamlar çocukların sigaraya başlamasını kolaylaştıran görsel araçlardır. Endüstri reklam yasaklarını delebilmek için her gün yeni yöntemler geliştirmektedir. “Beach kulüpler” sigara endüstrisinin paylaştığı yasa dışı reklam alanları haline gelmiştir.” dedi. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ise “Tütün ürünü reklamları ülkemizin her yerinde yasaktır ve bu yasak uygulanmalıdır. Kanser yapıcı bir ürünün sağlık, spor, eğlence simgesi şeklinde sunulmasına mutlaka engel olunmalıdır.” dedi.