TURİZMİN SESİ
Yurt dışı uçuşların geliştirilmesi amacıyla ikili havacılık müzakerelerini sürdüren Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) iki ülkeyle daha anlaşma sağladı. Kolombiya ve Madagaskar ile imzalanan anlaşmalar ile Türkiye'nin ikili hava ulaştırma anlaşması imzaladığı ülke sayısı 113'e yükseldi.
SHGM'nin ev sahipliğinde Kolombiyalı ve Madagaskarlı Sivil Havacılık yetkilileri ile Ankara'da yapılan ikili havacılık müzakereleri sonunda uçuş noktaları ve sefer sayılarında anlaşmaya varıldı. Türk havayolu işletmeleri imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Kolombiya'da Bogota, Madagaskar'da Antananarivo'ya sefer düzenleyebilecek.
Türk sivil havacılığında yaşanan gelişmeler ve uçak filosuna uzun menzilli uçakların dahil olması ile son yıllarda özellikle Uzakdoğu, Pasifik ve Latin Amerika ülkeleri ile ikili hava ulaştırma anlaşmalarına ağırlık veriliyor. Türkiye'nin Latin Amerika'da Kolombiya ile birlikte Arjantin, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti ve Küba olmak üzere beş ülke ile ikili havacılık anlaşması bulunuyor.
Kolombiya ile ikili havacılık anlaşması
.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve Kolombiya Sivil Havacılık Genel Müdürü Santiago Catsro GOMEZ başkanlığında gerçekleştirilen müzakereler sonunda imzalanan anlaşmaya göre; tarifeli sefer noktalarının Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir, Kolombiya'da ise Bogota ve daha sonra belirlenecek iki nokta olmasına karar verildi.
Her iki tarafın tayin edilen havayollarına, belirlenen hatlarda haftalık 14'er frekans tarifeli yolcu seferi yapma hakkı verilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Anlaşmaya göre ayrıca, Türkiye ile Kolombiya arasında frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın tarifeli kargo seferi yapabilecek. Taraflar ayrıca üçüncü taraf dahil kod paylaşım yapılması ve sivil havacılığın bakım, eğitim, havaalanları, yer hizmetleri gibi diğer alanlarında da işbirliği sağlanması konusunda da mutabakat sağladı.
Madagaskar ile ikili havacılık anlaşması
Madagaskar ile Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN ve Madagaskar Sivil Havacılığı Hava Ulaşım Müdürü Voairana RANAIVOARISON başkanlığında gerçekleştirilen müzakereler sonunda anlaşmaya varıldı.
Birden fazla havayolunun her iki ülke arasında sefer yapmasına imkan verecek şekilde çoklu tayin içeren anlaşma çerçevesinde İstanbul ve Antananarivo uçuş noktaları olarak belirlendi. Türk havayolu işletmeleri Türkiye'deki herhangi bir noktadan Antananarivo'ya, Madagaskarlı havayolu işletmeleri ise kendi ülkelerindeki herhangi bir noktadan İstanbul'a tüm uçak tipleri ile haftalık 7 frekans uçuş düzenleyebilecek. Frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın tarifeli kargo seferleri yapabilecek.